Zašto je dobro JESTI MASLAČAK? Ubacite par listova u salatu, jer je u pitanju izuzetno BLAGOTVORNA biljka

Maslačak se pojavljuje preko noći kako bi prekrio savršen zeleni travnjak, li umesto da se borite sa sveprisutnim žutim korovom, unesite ga u kuhinju.

„Maslačak je bilje, a bilje ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti“, kaže dijetetičarka Nensi Gejb.

Preporučujemo:  Jedan hektar konoplje proizvodi kiseonika koliko 25 ari šume

Zašto bi trebalo da ih dodate ishrani

Nutritivne prednosti maslačka

Maslačak sadrži puno vitamina i minerala u maloj biljci. „On je verovatno najhranljiviji zeleniš koji možete da jedete – nadmašuju čak i kelj ili spanać“, kaže Gejb.

Maslačak je, posebno, odličan izvor vitamina i minerala kao što su:

  • Vitamini A, C i K.
  • Folat.
  • Kalcijum.
  • Kalijum .

Zdravstvene prednosti maslačka

Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema. Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi, primećuje Gejb.

Smanjite upalu

Hronična upala u telu igra ulogu u dugoj listi ozbiljnih zdravstvenih problema bolesti srca. Jedan od načina da ostanete zdravi je da jedete hranu koja se bori protiv upale . Dodajte maslačak svojoj antiinflamatornoj ishrani: Laboratorijske studije su otkrile da jedinjenja u ovim biljkama mogu smanjiti upalu.

Preporučujemo:  Četiri jednostavna načina da ubrzate metabolizam: Bez gladovanja i odracinja od čokolade

Upravljajte krvnim pritiskom

Maslačak je bogat kalijumom, što ih čini prirodnim diuretikom. Drugim rečima, teraju vas da piškite. Diuretici se često koriste za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Pečeni koreni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi

Kontrolišite šećer u krvi

Maslačak se koristi širom sveta kao prirodan način za kontrolu dijabetesa tipa 2 . Istraživači još uvek istražuju tu vezu, ali studije na životinjama sugerišu da bi jedinjenja u maslačku mogla pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom.

Niži holesterol

Smanjenje holesterola je ključni korak ka smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Studije na životinjama su otkrile da ekstrakti iz korena i listova maslačka mogu prirodno smanjiti nivo holesterola.

Kako jesti maslačak

„Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki deo biljke jestiv“, kaže Gejb. Ona deli svoje savete za pripremu ove biljke iz slobodnog uzgoja:

Zeleni deo: Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svežeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuvati, kaže Gejb.

Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju (ne više od pet minuta). Završite dinstanjem kuvanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili belog luka. Prelijte parmezanom.

Cvetovi: Sunčani cvetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih sveže ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće, predlaže Gejb. Ulje natopljeno maslačkom se takođe može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima.

Koren: Pečeni koreni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi. Zamenu za kafu na bazi maslačka možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Preporučujemo:  STIGAO JE BAGREM: Biljka koja leči kašalj, suzbija reumatske bolove, gastritis, migrenu, čir na želucu...

Magazin Novosti

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Mnogi se kunu da radi: Presecite limun i posolite, pa ga stavite ispod kreveta i ujutru vas čeka ČUDO

Poznate su mnogobrojne prednosti limuna kao voća koje obiluje vitaminom C. Štiti od prehlade i najčešće se koristi kao dodatan izvor hidriranosti [Opširnije...]

Glavni je SASTOJAK kod većine lekova za smirenje: Čaj ove biljke sa lakoćom rešava probleme NESANICE i NERVOZE

Patite od nesanice i odlučili ste da pronađete rešenje? Jeste li znali da postoji biljka koja se koristi kako bi [Opširnije...]

dete
Male tajne roditelja čija deca nikad nisu bolesna

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se [Opširnije...]

Namirnice koje jačaju kosti, naročito kako starimo

Kako biste zaštitili kosti, trebalo bi u svoju ishranu da dodate hranu bogatu kalcijumom, vitaminom D koji pomaže vašem telu [Opširnije...]

Dr Kon postao prorok: Porast novozaraženih očekuje se u drugoj polovini januara

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će ponovni porast zaraženih od koronavirusa biti posle Nove godine po julijanskom kalendaru, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *