SAD: Zdravstveni radnici zaraženi koronom, ali sa lakšim simptomima ostaju da rade

Zdravstvene vlasti širom SAD sve više preduzimaju neverovatne korake i dozvoljavaju medicinskim sestrama i drugim radnicima zaraženim koronavirusom da ostanu na poslu ako imaju blage simptome ili ih uopšte nemaju.

Ovaj potez je reakcija na ozbiljan nedostatak bolničkog osoblja i ogroman broj slučajeva koje varijanta omikron uzrokuje.

Zdravstvene vlasti Kalifornije objavile su tokom vikenda da članovi bolničkog osoblja koji su pozitivni, ali nemaju simptome mogu da nastave sa radom. Neke bolnice na Rod Ajlendu i Arizoni takođe su rekli zaposlenima da mogu da ostanu na poslu ako nemaju simptome ili su samo blagi.

Veoma zarazna varijanta omikron dovela je do eksplozije novih slučajeva COVID-19 na preko 700.000 dnevno u SAD, u proseku, obrisavši rekord postavljen pre godinu dana. Broj Amerikanaca u bolnici sa virusom kreće se oko 110.000, malo manje od vrhunca od 124.000 prošlog januara.

Mnoge bolnice ne samo da su preplavljene slučajevima već i ozbiljno oskudevaju zbog tolikog broja zaposlenih sa COVID-19.

U isto vreme, čini se da omikron izaziva blažu bolest od delta varijante.

Prošlog meseca, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da zdravstveni radnici koji nemaju simptome mogu da se vrate na posao posle sedam dana sa negativnim testom, ali da se vreme izolacije može dodatno skratiti ako postoji nedostatak osoblja.

Francuska je prošle nedelje objavila da dozvoljava zdravstvenim radnicima sa blagim simptomima ili bez njih da nastave da leče pacijente umesto da se izoluju.

U oblasti Finiksa, Dignity Health, glavni operater bolnice, poslao je dopis članovima osoblja u kojima kaže da oni zaraženi virusom koji se osećaju dovoljno dobro da rade mogu da zatraže odobrenje od svojih menadžera da se vrate brizi o pacijentima. Bolnice Dignity Health u Kaliforniji još uvek nisu primenile nove smernice, ali kažu da će to možda morati da urade u narednim danima i nedeljama.

Preporučujemo:  Italijanske bolnice odbijaju da leče i operišu nevakcinisane i one koji nisu preležali kovid

„Činimo sve što možemo da osiguramo da naši zaposleni mogu bezbedno da se vrate na posao, istovremeno štiteći naše pacijente i osoblje od prenosivosti COVID-19“, navodi se u saopštenju Dignity Healtha.

 

ЖИВЕ УБИЈАЈУ… Пилот каже да његове колеге „умиру као муве од болова у грудима“ након вакцинације против корона вируса.

U Kaliforniji, Ministarstvo za javno zdravlje saopštilo je da je nova politika podstaknuta „kritičnim nedostatkom osoblja“. Zamolili su bolnice da učine sve da popune slobodna mesta dovođenjem zaposlenih iz spoljnih agencija za zapošljavanje.

Takođe, zaraženi radnici će morati da nose zaštitne maske N95 i trebalo bi da budu raspoređeni da leče pacijente pozitivne na COVID-19, saopštilo je odeljenje.

„Nismo tražili ove smernice i nemamo nikakve informacije o tome da li će bolnice usvojiti ovaj pristup ili ne“, rekao je Jan Emerson-Šea, portparol Kalifornijskog bolničkog udruženja. „Ali ono što znamo je da bolnice očekuju mnogo više pacijenata u narednim danima, a neće moći da se brinu o njima sa trenutnim resursima.

Emerson-Shea je rekla da su mnogi bolnički radnici bili izloženi virusu i da su ili bolesni ili se brinu o članovima porodice koji su bolesni.

Kalifornijsko udruženje medicinskih sestara od 100.000 članova izjasnilo se protiv te odluke i upozorilo da će to dovesti do novih infekcija.

Guverner Gevin Njusom i drugi državni zdravstveni lideri „stavljaju potrebe zdravstvenih korporacija ispred bezbednosti pacijenata i radnika“, rekla je Keti Kenedi, predsednica udruženja, u saopštenju. „Želimo da brinemo o našim pacijentima i da vidimo da im bude bolje – a ne da ih potencijalno zarazimo”.

Ranije ovog meseca na Rod Ajlendu, državna psihijatrijska bolnica i centar za rehabilitaciju dozvolili su osoblju koje je pozitivno na testu na COVID-19 da radi, ali nisu imali simptome.

Preporučujemo:  NIŠTA OD POLJSKIH MIG-29 ZA UKRAJINU: Duda se obratio javnosti - Zatvaranje neba je uvod u svetski rat

U bolnici Džekson Memorijal u Majamiju, glavni medicinski službenik dr Hani Atalah rekao je da još nisu na prelomnoj tački i da radnici koji su pozitivni na testu ostaju odsutni pet dana. „I dalje moramo da budemo veoma oprezni da sprečimo širenje u bolnici“, rekao je on.

 

ЖИВЕ УБИЈАЈУ… Пилот каже да његове колеге „умиру као муве од болова у грудима“ након вакцинације против корона вируса.

Kevin Čo Tipton, medicinski tehničar u Džekson memorijalu, rekao je da razume zašto bolnice žele da se zaposleni vrate nakon pet dana izolacije. Ipak, on brine o potencijalnom riziku, posebno za pacijente sa većim rizikom od infekcije, kao što su oni koji idu na transplantaciju.

„Da, omikron je manje smrtonosan, ali još uvek ne znamo mnogo“, rekao je on.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

AP / Novi Vesnik

Grad Beograd kupuje više od milion komada zaštitnih maski

Grad Beograd planira kupovinu više od milion komada zaštitnih maski za lice i za ovu nabavku je izdvojio 7,7 miliona [Opširnije...]

Izmislili novi soj korone: Sad se neki kentaur soj širi Evropom

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas povodom širenja novog soja korone Kentaur, odnosno BA 2.75 koji je, kako je rekao [Opširnije...]

Tiodorović traži: „Primeniti meru nošenja maski u zatvorenom“

KORONA brojke i danas rastu, pa smo tako ovog utorka imali više od 1.300 novozaraženih, dok su preminula tri pacijenta. [Opširnije...]

U Izraelu 98% vakcinisanih a zarađeno novih 10.000 slučajeva

U Izraelu je zabeleženo više od 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana je 29.681 osoba, a pozitivnost testova je iznosila [Opširnije...]

4 thoughts on “SAD: Zdravstveni radnici zaraženi koronom, ali sa lakšim simptomima ostaju da rade

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com