Devet MOĆNIH tajnih sastojaka za RAST CVEĆA: Većinu imate u kući, a ni ne znate koliko ih biljke vole

Da bi rasle jake i zelene, biljkama su potrebni sunce i voda, kao i zemljište koje ima dovoljno hranljivih materija… i tu stupa na svenu kvalitetno đubrivo. Mi vam dajemo 10 najboljih predloga prihranu biljaka koje možete napraviti u domaćoj radinosti.

Preporučujemo:  Brzo rešenje za razne probleme u kući: Šta sve reševa običan SAPUN?

1. Pepeo koji ostaje iza drva

Drveni pepeo ima visok sadržaj alkalija, što ga čini odličnim za neutralizaciju kiselog zemljišta. Da biste utvrdili da li vaše tlo može imati koristi od nanošenja drvenog pepela, prvo kupite komplet za pH test u bilo kom baštenskom centru i testirajte mali uzorak zemlje iz vaših baštenskih gredica. Pre nego što dodate pepeo u svoju baštu, uverite se da je potpuno hladan na dodir.

2. Banane

Isecite kore od banane, a zatim ih zakopajte u zemlju kada sadite paradajz, grmove ruža ili biljke zelene paprike. Sadržaj fosfora u korama će obogatiti zemljište i ojačati vaše biljke.

3. Kompostni čaj

Jaka doza kompostnog čaja može učiniti čuda da poboljša živahnost vaših biljaka. Ako već imate gomilu komposta, korisno je da odvojite vreme da ga skuvate u tečni rastvor pun korisnih mikroorganizama.

Preporučujemo:  U VEŠ MAŠINU OBVEZNO DODAJTE I ŠAKU OVOG ZAČINA: Izbledela garderoba biće kao nova!

Otpad i bakterije u akvarijumskoj vodi mogu biti štetni za ribe, ali su korisni za biljke

4. Soda voda

Šta čini sodu hranljivijom za biljke više od vode iz slavine? Gazirana voda sadrži makronutrijente, uključujući ugljenik, kiseonik, vodonik, fosfor, kalijum, sumpor i natrijum, od kojih su svi korisni za vaše zelenilo.

Za dokaz, ne tražite dalje od Univerziteta Kolorado u Boulderu, gde su istraživači zalivali grupu biljaka sodom za piće tokom 10 dana; na kraju su biljke sa soda vodom prerasle kontrolnu grupu. Trik, za one koji ovo pokušavaju kod kuće, je da pustite da gazirana voda malo ispari pre nego što je sipate na vaše biljke.

5. Voda iz akvarijuma

Kada dođe vreme da promenite vodu u vašem akvarijumu, razmislite o izlivanju stare vode na svoje biljke. Otpad i bakterije u akvarijumskoj vodi mogu biti štetni za ribe, ali su korisni za biljke. Samo vodite računa da koristite samo slatku vodu, a ne slanu vodu, i primenite je samo na  ukrasne biljke , a ne na one jestive.

6. Ostaci kafe

Stari  talog od kafe ima mnogo namena u kući , ali je posebno efikasan kao prihrana za biljke, zahvaljujući svom sadržaju kalcijuma, kalijuma, azota i fosfora. Pošto talog kafe zakiseljuje tlo, biljke koje vole kiselinu kao što su grmovi ruža, zimzelene biljke i azaleje imaju najviše koristi od tretmana. Lagano posipajte svežu zemlju u podnožje biljke ili je dodajte na gomilu komposta, gde će se mešati sa drugim ostacima hrane i lišćem da bi se stvorilo bogato tlo.

7. LJuske od jaja

Zbog bogatog sadržaja kalcijuma, ljuske jaja treba bacati u vašu baštu, a ne u kantu za smeće . Isperite ih, zgnječite i dodajte biljkama poput paradajza koje često muči nedostatak kalcijuma. Ili započnite sadnice u ljusci jajeta koje su pažljivo prepolovljene i isprane. Kada su sadnice dovoljno velike za presađivanje, posadite ih pravo u zemlju, ljusku i sve; ljuska će se vremenom biorazgraditi.

8. Listovi čaja

Upotrebljeni listovi čaja sadrže tri hranljive materije koje su vam potrebne za dobro đubrivo: azot, kalijum i kalcijum. Pospite ih na podnožje vaše biljke da biste povećali hranljive materije koje su povoljne i za vaš budžet.

Preporučujemo:  Ako je potrebno da se borite za nečiju pažnju i ljubav - bolje nemojte!

9. Trava

Dodavanje tankog sloja pokošene trave u vaš povrtnjak može  sprečiti rast korova i pomoći biljkama da zadrže vlagu. Pokošenu travu koja je puna semena korova treba kompostirati umesto da se nanosi direktno u vašu baštu – toplota iz pravilno održavane kompostne gomile će ubiti seme korova.

Новости

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Rolat sa BLITVOM: POSNO PREDJELO kojem je nemoguće ODOLETI!

Od bezbroj posnih pitica, rolata, kiflica i ostalog predjela izabrali smo ovaj rolat sa blitvom koji će vas oduševiti, a [Opširnije...]

Slavsko žito: Kako se priprema i na koji način se služi gostima

Žito je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma [Opširnije...]

PET POSNIH PREDJELA: Spremaju se lako, a ukus je fantastičan (RECEPTI)

Ideje za posna predjela će dobro doći mnogim domaćinima i domaćicama. Brzo se prave, a ukus će vas sigurno oduševiti. [Opširnije...]

Mnogi se kunu da radi: Presecite limun i posolite, pa ga stavite ispod kreveta i ujutru vas čeka ČUDO

Poznate su mnogobrojne prednosti limuna kao voća koje obiluje vitaminom C. Štiti od prehlade i najčešće se koristi kao dodatan izvor hidriranosti [Opširnije...]

dete
Male tajne roditelja čija deca nikad nisu bolesna

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *