MISTERIJA nasledstva KRALJICE NATALIJE i dalje traje: Zašto Francuska KRIJE TESTAMENT OBRENOVIĆA?

Natalija Obrenović, prvo kneginja, zatim kraljica, jedina je koja je preživela nasilno gašenja dinastije Obrenović, jer je u tom trenutku već uveliko bila razvedena od kralja Milana i boravila je u inostranstvu

Ipak, ubistvom njenog sina, kralja Aleksandra, nakon Majskog prevrata, Natalija je postala jedina naslednica svega što su posedovali Obrenovići, a sada, gotovo 80 godina od njene smrti, pojavili su se srodnici, koji potražuju nasledstvo, ali – testament je i dalje zapečaćen u Francuskoj.

Istini za volju, naslednici su se pojavili još pre petnaestak godina, ali do danas nisu uspeli da dođu do testamenta, a Natalija Obrenović preminula je još 1941. godine, što znači da je njena zaostavština misterija punih 78 godina.

Braća Srboljub i Slobodan Jakovljević dobili su potvrdu od Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu da su potomci Jakova Obrenovića, polubrata kneza Miloša, vladara Srbije od 1815. do 1839. i u drugom periodu od 1858. do 1869. godine. Oni su tu potvrdu stekli još 2004. godine, a zatim ih je takvu presudu suda dobilo još pedesetak potomaka Jakova Obrenovića.

I dok se jedan od njih predstavljao kao NJegovo kraljevsko visočanstvo, očigledno pretendujući na tron Republike Srbije, drugi su jasno usmereni na nasledstvo. O tome svedoče i sudska rešenja, kojima je braći Jakovljević potvrđeno srodstvo sa slavnim Obrenovićima.

– Predlagači su predlogom i na ročistu lično i preko punomoćnika predložili da sud utvrdi na osnovu priloženih dokaza da su predlagači Srboljub i Slobodan Jakovljević potomci Jakova Obrenovića i da kao naslednici imaju određena nasledna prava koja se tiču pokretanja izvršenja testamenta Kraljice Natalije Obrenović u delu koji se odnosi na zaostavštinu namenjenu potomcima Gospodara Jakova Obrenovića pred francuskim sudom nadležnim za raspravljanje zaostavšitine Kraljice Natalije Obrenović – navodi se u brazloženje rešenja Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu iz avgusta 2004. godine.

Preporučujemo:  Marina le Pen rasturila Makrona na parlamentarnim izborima u Francuskoj!

Dalje piše i sledeće:

– U konkretnom slučaju predlagači su tražili od suda sastavljanje i potvrđivanje isprave koja bi predlagačima Srboljubu i Slobodanu Jakovljeviću služila kao dokaz da su potomci Jakova Obrenovića, a radi ostavarivanja određenih naslednih prava, tačnije radi pokretanja izvršenja testamenta Kraljice Natalija Obrenović u delu koji se odnosi na zaostavštinu namenjenu potomcima Jakova Obrenovića pred nadležnim francuskim sudom.

Dr Suzana Rajić, redovna profesorka Filozofskog fakulteta kaže da želja srodnika da dobiju nasledstvo koje im pripada, nije čudna i u skladu je sa svim zakonima, a očigledno je da posredstvo suda neophodno. Takođe, važno je i što su se ti ljudi oglasili, kako bismo imali urednu genealogiju Obrenovića.

– Nasledstvo koje je dobila nakon Aleksandrove smrti, ona je njime raspolagala, uvećavala imovinu, davala pod zakup, imala dividende – kaže dr Rajić.

Ipak, tačan sadržaj Natalijinog testamenat i dalje ostaje misterija.

– Niko testament nije video, znači da nije otvoren – kaže Rajić.

O predmetima koji su bili u posedstvu Obrenovića najviše se može saznati na osnovu aukcijskih spiskova. Srebrnina, porcelan, antikviteti, radovi na tekstilu, akvareli, predmeti od slonove kosti, mermera i kamena, nameštaj čak 16 kraljevskih soba… Sve je to dospelo do aukcijskih kuća, a na spisku za samo jednu aukciju našlo se čak 1.200 predmeta koji su pripadali Obrenovićima.

– Naslednici rade dobru stvar za svoje potomke, jer pravo nasledstva neće zastariti. Ali kakvi su to interesi francuske vlade, koja ne da taj testament? Svi rokovi su probijeni. Neproverena informacija jeste da je Natalija ulagala vrednosne papire u njihove brze pruge, velika sredstva vuku taj kapital – otkriva profesorka Rajić, dodavši da zadržavanje testamenta nema logike, imajući u vidu da je Natalija Obrenović bila srpska građanka.

Preporučujemo:  Srpski vojvoda imao svoj harem u vreme Karađorđa, a na kraju ostao samo sa jednom ženom

Dr Rajić dodaje da bi naslednici trebalo da se ujedine, angažuju francuskog zastupnika i da postignu da država stane iz njih, jer je to jedini način da se sazna sadržaj testamenta Natalije Obrenović.

– Pitanje testamenta je ozbiljno pravno pitanje. Francuska vlada ne reaguje na pravne zahteve. Tu postoje neke igre koje su iza naših očiju. Da su se naslednici fokusirali samo na bogatstvo, verovatno bi bili bliže rešenju – kaže profesorka, dodajući da prestiž toga da neko u sebi ima Obrenovićke krvi verovatno ima veću ulogu.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

hagu
NE MOŽE HAG DA PIŠE SRPSКU ISTORIJU: šta predviđa vodič za nastavnike i kako „kroji“ gradivo

Кada je u pitanju istorija, presude iz Haga svakako nisu dovoljan izvor za istorijsku građu. Istoriju ne pišu sudovi, niti [Opširnije...]

lužički
LUŽIČKI SRBI Dve hiljade godina prkose i ne zaboravljaju svoj identitet! (VIDEO)

Lužički Srbi su najmanje slovensko pleme koje živi u istočnom delu Nemačke, u saveznim pokrajinama Saksonija i Brandenburg, u delu [Opširnije...]

vojvoda
Vojvoda Živojin Mišić – život i smrt jednog od najvećih srpskih vojskovođa

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu. On je učestvovao u svim srpskim ratovima od 1876. [Opširnije...]

Nova hrvatska povijest: Kosovski boj, Prvi hrvatski ustanak i albanska golgota bana Mate Turista

Nova hrvatska „istoriografija“ došla je do još jednog epohalnog otkrića – 1389. u Kosovskom boju sukobili su se Hrvati i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com