Nemačka pali alarme zbog ruskog gasa – sazvan krizni tim, priprema za sve scenarije

Nemačka je izdala „rano upozorenje“ na moguću hitnu situaciju u snabdevanju gasom i saopštila da je ta mera osmišljena da se pripremi za rizik od poremećaja ili zaustavljanje tokova prirodnog gasa iz Rusije.

Saopštenje dolazi u trenutku kada Moskva planira da uvede novi mehanizam za plaćanje gasa u rubljama.

Preporučujemo:  Dok Makron brine o Ukrajini, Pariz na ivici građanskog rata: Na hiljade demonstranata, suzavac, vodeni topovi i oklopna vozila (Video)

Taj zahtev koji su zemlje G7 odbile, uključujući Nemačku, podstakao je strah od poremećaja snabdevanja.

Prema postojećem nemačkom planu za vanredne situacije sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još ne podrazumeva državnu intervenciju za racionalizaciju korišćenja gasa.

Ministar ekonomije Robert Habek je pozvao potrošače i kompanije da smanje potrošnju rekavši da se „svaki kilovat-sat računa“.

Habek je na konferenciji za novinare rekao da su zalihe gasa obezbeđene za sada i da Nemačka pomno prati tokove snabdevanja sa tržišnim operaterima.

Preporučujemo:  Naravno da su se Rusi spremali za ovo: Nemačka do 2030. mora da plaća Gaspromu i za gas koji ne uveze

„Ipak, moramo povećati mere predostrožnosti kako bismo bili pripremljeni za eskalaciju od strane Rusije. Sa proglašenjem ranog nivoa upozorenja sazvan je i krizni tim“, rekao je Habek.

Nemačka uvozi 55 odsto gasa iz Rusije, ali je taj procenat tokom ove godine pao na 40 odsto.

Habek je rekao da Nemačka neće postići punu nezavisnost od isporuka ruskog gasa pre sredine 2024.

Krizni tim, koji uključuje članove Habekovog ministarstva, nemačkog mrežnog regulatora, operatere i predstavnike 16 saveznih država pomno prate situaciju „da bi se, ako je potrebno, dalje mere mogle preduzeti radi povećanja sigurnosti snabdevanja“.

Šef nemačkog regulatora mreže „Bundesnecagentur“, Klaus Miler naveo je na Tviteru da je cilj ranog upozorenja da se izbegne pogoršanje snabdevanja i pozvao potrošače i industrije da se pripreme za „sve scenarije“.

Preporučujemo:  PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u

IZVOR:RTS, ROJTERS

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *