SZO ispituje potencijalne probleme sa sluhom povezane sa vakcinama protiv korone

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ispituje retke izveštaje o gubitku sluha i drugim problemima sa sluhom posle vakcinacije protiv korone.

U biltenu objavljenom na svojoj web stranici, SZO je istakla da je upoznata sa iznenadnim problemima sa sluhom, posebno tinitusom ili zujanjem u ušima, koji mogu da budu povezani sa vakcinama protiv korone.

Preporučujemo:  Dom zdravlja Bajina Bašta: Pacijenti umiru dok osoblje pravi žurke u podrumu ispod kovid ambulante(Video)

SZO je prijavila 367 slučajeva tinitusa i 164 slučaja gubitka sluha širom sveta među ljudima koji su primili vakcinu protiv korone, obično u roku od jednog dana posle vakcinacije.

Više od 11 milijardi doza vakcina protiv korone dato je širom sveta, pa se čini da su problemi sa sluhom izuzetno retki naspram broja datih doza.

Ljudi koji su prijavili zujanje u ušima bili su u starosnoj dobi između 19 i 91 godine, a skoro tri četvrtine bile su ženskog pola.

Izveštaji su stigli iz 27 zemalja, uključujući Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Više od trećine je prijavljeno među onima koji rade u zdravstvenom sektoru.

Prijave je identifikovao Centar za praćenje u Upsali, nezavisna, neprofitna organizacija u Švedskoj koja sarađuje sa SZO. Mnogi pacijenti su se oporavili, navedeno je u izveštaju. Pojedini su ranije rekli za NBC News da im je tinitus menjao život mesecima.

Problemi sa sluhom su opisani kao zujanje ili šištanje u jednom ili oba uha. Za sada nije poznat uzrok tinitusa kod ovih ljudi, a i nema dokaza da vakcine mogu da izazovu bilo kakve probleme sa sluhom, prema SZO, Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i kompanijama koje proizvode vakcine.

Preporučujemo:  ČUDOTVORNA RUSOMAČA: Čaj, kupka, oblog, ili tinktura - Zaboravite na odlive, bolne cikluse, hemoroide, pa čak i krv u mokraći

Istraživanja o ovom pitanju su ograničena. Jedna studija objavljena u februaru razmatrala je izveštaje o problemima sa sluhom nakon vakcinacije protiv korone, ali je otkrila da takvi problemi nisu češći nakon vakcinacije nego što bi se očekivalo u opštoj populaciji.

Druga studija, takođe objavljena prošlog meseca, otkrila je minimalno povećanje problema sa sluhom nakon primene Fajzer/Bajontek vakcine protiv korone.

Bilten SZO navodi da se 80 odsto prijavljenih slučajeva tinitusa razvilo nakon davanja vakcine Fajzer. Ali to bi moglo da bude zato što su mnoge prijave problema sa sluhom stigle od zdravstvenih radnika koji su među prvima primili vakcinu. Portparol Fajzera je kasnije rekao za NBC News da kompanija nije našla „uzročno-posledične veze“ između vakcine protiv korone i prijava problema sa sluhom.

„S obzirom na to da i dalje postoje ograničeni podaci u literaturi koji pružaju dokaze o ovoj vezi, potrebno je dalje praćenje“, naveli su u SZO.

Preporučujemo:  BAJATE LAŽI O PUTINOVOM ZDRAVLJU: Zapad "kao desert" servira priče o tobožnjim bolestima šefa Kremlja

Telegraf

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Evo šta će se desiti u vašem organizmu ako popijete jednu čašu crvenog vina

Čaša crvenog vina jednom u dve nedelje pozitivno deluje na rad creva, kažu stručnjaci. Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu [Opširnije...]

Novi soj korone „Eris“ hara po komšiluku: Ovo su simptomi

Nova varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove [Opširnije...]

organ
AKO IMATE MASNU JETRU OVE 2 STVARI MORATE ZNATI: Najvažniji organ u telu se čisti SAMO OVAKO

Masna jetra se pomoću UZ otkriva kad ovaj organ ima 20 odsto masti, a već smo bolesni kad ova brojka [Opširnije...]

kurkuma
Kurkuma! Da li ste čuli za magično ZLATNO MLEKO koje ubrzava MRŠAVLJENJE?

Kurkuma je začin bez kojeg orijentalna kuhinja ne može. Ali ovo nije jedina njegova primena. Zbog korisnih svojstava žutog začina, [Opširnije...]

med
DEVET PREDNOSTI kombinacije MEDA i CIMETA: Smanjuje holesterol, jača imunitet, pomaže u borbi sa urinarnim infekcijama

Cimet je jedna od najaromatičnijih začinskih biljaka. Ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com