PROSEČNA PLATA 90.657 DINARA U ovom gradu nema posao samo onaj ko neće da radi

Prema poslednjim podacima republičkog Zavoda za statistiku prosečne zarade u Novom Sadu prošle godine iznosile su 75.773 dinara neto (bez poreza i doprinosa) što je više u odnosu na republički prosek koji je iznosio 65.864 dinara. Podatak da su u decembru 2021. godine plate u Srpskoj Atini porasle na čak 90.657 dinara neto zahvaljujući novogodišnjim bonusima i drugim dodacima samo ide u prilog činjenici da je Novi Sad sve poželjnije mesto za život u koje se seli sve više ljudi, pogotovo mladih.

Region Vojvodine može se pohvaliti i sa visokom stopom zaposlenosti jer je u njemu stalno zaposleno 575.228 ljudi a samo u Južnobačkom okrugu, čiji je Novi Sad administrativni centar, radi 228.851 stanovnika.

Najveći prosek plata u Novom Sadu imaju zaposleni u IT industriji a to svakako ne čudi zato što je vojvođanska prestonica poznata po tome da je jedan od najvećih centara te privredne grane u Srbiji. Budući da prosek primanja u tom sektoru zavisi od senioriteta, odnosno iskustva, u Novom Sadu ima puno zaposlenih na visokim pozicijama programera sa visokim platama što značajno povećava i njihov prosek.

Preporučujemo:  Ovaj svet vodi ka nakaznosti: Polovina Dizni junaka do kraja godine postaće pripadnici LGBT

Plate junior programera kreću se od 700 evra neto za one koji rade sa programskim jezicima Java, Python i Swift do 1.500 evra za one koji rade C++. Plate za iste programske jezike ali za medior pozicije kreću se od 1.100 do 2.000 evra, a za seniore od 2.000 do 3.100 evra.

„Mrtva trka“ između plata u javnom sektoru i u građevinskoj industriji

Zanimljivo je da u Novom Sadu „mrtvu trku“ u vezi sa prosekom plate vode zaposleni u javnom sektoru i javnim preduzećima i radnici u građevinskoj industriji.

U javnom sektoru plate se kreću između 70.000 i 100.000 dinara u zavisnosti od položaja odnosno radnog mesta a na administrativnim pozicijama, koje su ujedno i najbrojnije, plate iznose oko 80.000 dinara.

Preporučujemo:  ZAPALITE ONLAJN SVEĆU ZA POKOJNIKA: Uvodi se veb-portal za informacije o grobljima, a ove opcije će biti dostupne

Slična je situacija i kod građevinaca zbog građevinskog buma u Novom Sadu gde iz dana u dan niču nove zgrade. Viljuškaristi mogu da zarade od 600 do 800 evra, tesari oko 900, kranisti oko 1.000, a armirači i do 1.200 evra. Najrazličitije plate imaju zidari i one zavise od položaja i poslodavca, a kreću se između 600 i 1.000 evra a i te cifre se ne mogu uzeti zdravo za gotovo jer je sve više majstora koji prosto mogu da biraju izvođače radova i da zbog povećanog obima posla idu kod onog koji da više.

Brojne strane kompanije podižu prosek plata

Prosek plata u Novom Sadu značajno podižu i zaposleni u brojnim poznatim stranim kompanijama gde su prosečne plate oko 78.000 dinara, a za one na rukovodećim pozicijama one se kreću od 3.000 do 7.000 evra, pa čak i više. Slična je situacija i u bankarskom sektoru gde zaposleni na administrativnim poslovima imaju plate od 40.000 do 60.000 dinara, oni u nižem menadžmentu oko 70.000 hiljada, a oni na višim pozicijama preko 100.000 dinara.

Zanimljiv je i podatak da se u evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje ne mogu naći elektrozavarivači, armirači i zidari, a veoma su retki i diplomirani inženjeri elektrotehničkih, mašinskih i informatičkih struka. Svi oni mahom odmah nakon završetka školovanja nalaze posao u struci.

Zato i ne čudi podatak da veliki broj mladih koji iz drugih mesta dođu u Novi Sad da izuče neki zanat ili da studiraju teško da ga posle napuštaju jer sa platom koju tu zarade mogu sebi da obezbede sasvim pristojan život. Sa istom platom u Beogradu mogli bi samo da iznajme stan a ostatak novca da troše na osnovne potrebe odnosno na preživljavanje a u manjem mestu ne mogu da nađu posao.

Preporučujemo:  Ekumenistička ljubav: SPC šalje materijalnu pomoć narodu Ukrajine! (VIDEO)

Upravo zbog toga, Novi Sad ima sve atribute da postane jedno od najpoželjnijih mesta za život jer svojim sadržajima koje nudi građanima može rame uz rame da stane sa brojnim evropskim prestonicama a sa relativno malim brojem stanovnika i malom površinom može da pruži izuzetno ugodan ambijent za stanovanje. Naravno, Novom Sadu adut iz rukava predstavlja i dosta jeftiniji život za građane jer mogu da iznajme stan, plate troškove i obezbede sebi hranu za iznos koji je u velegradima gotovo nezamisliv.

Blic

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

SLOBODAN ANTONIĆ: Goran Marković – umetnik i klasni idiot

Ovo je članak o Goranu Markoviću. Korporativni mediji fetišizuju trendi umetnike. Pogledajte samo kako nam glumci i pevači objašnjavaju svet [Opširnije...]

vučević
HITNO SAOPŠTENJE VOJSKE SRBIJE! Važna informacija za građane od 19 do 30 godina, pominje se i oružje!

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane kandidate za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem u 2022. godini da podnesu svoje prijave. [Opširnije...]

ĐILASOVA POLITIČKA KOREKTNOST Nasilje, batinanje, poziv na linč i ubijanje

Marinika Tepić i Dragan Đilas ne prezaju kada je u ppitanju njihova želja da se obraćunaju sa onima koji su [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *