RT: Poljska želi da konfiskuje svu rusku imovinu

Premijer zemlje Mateuš Moravjecki predložio je zakon kojim se dozvoljava konfiskacija imovine

 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki predložio je konfiskaciju imovine u vlasništvu Rusije, kao deo širokih sankcija, u okviru odgovora na rusku operaciju u Ukrajini.

„Želimo da pokrenemo pitanje kako bi Poljska mogla da zamrzne i konfiskuje rusku imovinu u našoj zemlji“, rekao je Moravjecki za nedeljni magazin Vprost.

„S jedne strane, imamo ustavna ograničenja za radnje u vezi sa imovinskim pravima. A, s druge strane, sve više Poljaka ne razume zašto, ako Italijani konfiskuju jahte ruskih oligarha, to ne možemo i mi u našoj zemlji.“

Preporučujemo:  Hoće li Evropska unija napraviti svoju vojsku i šta to znači: Politički biljojedi i mesožderi

Moravjecki je dodao da „postoje određene nekretnine, finansijska imovina, udeo u kompanijama koje treba da zaplenimo“.

On je rekao da planira da radi na tome da se novi zakon usvoji u Sejmu, donjem domu parlamenta zemlje.

Moravjecki, koji se prošle nedelje sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, poziva na potpunu ekonomsku blokadu Rusije i da se Evropa u potpunosti odrekne snabdevanja energijom iz Moskve.

„Apelujem na nemačku, francusku i elitu Beneluksa da ostave po strani svoje kalkulatore i počnu da koriste svoju savest. Jer ako računamo cenu gasa i nafte, to znači da imamo posla sa krvlju ukrajinske dece, žena i vojnika“, rekao je on.

Italijanski mediji objavili su ovog meseca da su vlasti zaplenile jahtu u vlasništvu ruskog bogataša Igora Meljničenka u luci u Trstu. Slične akcije protiv luksuznih plovila u vlasništvu bogatih Rusa prijavljene su u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji.

Preporučujemo:  Šefica norveškog parlamenta dala ostavku jer je koristila stan koji nije smela

Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, zemlje članice EU i Кanadu, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji, pogađajući njene banke i trgovinu, između ostalih sektora.

Većina evropskih zemalja zatvorila je svoj vazdušni prostor za letove vezane za Rusiju, na šta je Moskva odgovorila recipročno. Duga lista globalnih kompanija i brendova objavila je da ograničavaju svoje poslovanje u Rusiji ili da potpuno napuštaju tržište zemlje.

Moskva je prošlog meseca pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Rusija sada zahteva da Кijev prizna ruski suverenitet nad Кrimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Preporučujemo:  Zolotnicki: Svaki glas za podršku Rusiji, danas je veoma važan

Izvor: RT

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Švajcarska „odmrzla” 3,4 milijarde franaka ruske imovine

Švajcarska vlada je objavila danas da zamrznuta ruska imovina u toj zemlji iznosi 6,3 milijarde švajcarskih franaka (6,33 milijarde dolara), [Opširnije...]

Ukrajinska Vrhovna rada odobrila zaplenu ruske imovine u Ukrajini

Ukrajinska Vrhovna rada odobrila je ukaz predsednika Volodimira Zelenskog o zapleni ruske imovine u Ukrajini, saopštio je danas poslanik Jaroslav [Opširnije...]

Ukrajina usvojila zakon o prinudnom oduzimanju imovine Rusije i njenih građana

Vrhovna rada Ukrajine je usvojila zakon o prinudnom oduzimanju imovine ruskih fizičkih i pravnih lica, navodi se na sajtu ukrajinskog [Opširnije...]

Papa pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su potomci ruskih careva koji su stvarali VELIKU RUSIJU

Papa Franja našao se na udaru kritika jer je pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su naslednici careva poput [Opširnije...]

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u PREDSEDNIКU NARODNE SКUPŠTINE dr Vladimiru Orliću Na osnovu člana 99, stava 1. tačka 7. Ustava [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com