I DŽAMIJE U KAMPANJI BOJKOTA ROBE: Posle spotova i poziva šiptarske grupe „Besa bese“ da se ne kupuju proizvodi iz centralne Srbije

POZIV Albanaca na bojkot srpske robe na Kosovu i Metohiji „preselio“ se i u džamije! U petak je, kako su to objavili mnogobrojni mediji na KiM, usledio i poziv predsednika Saveta islamske zajednice u Prištini Hetema Spjanija koji je poručio građanima da kupuju i jedu isključivo domaće proizvode i izbegavaju one koji dolaze iz centralne Srbije.

Predavanja na temu „štetnosti“ srpskih proizvoda održana su čak i u svim džamijama, gde je vernicima savetovano da bojkotuju srpsku robu.

Ovaj direktan govor mržnje uperen protiv čitavog srpskog naroda na KiM započeo je objavljivanjem spota autora Burima Piraje i grupe „Besa bese“ pre nekoliko dana, a koji se sada „vrti“ po televizijama i drugim medijima. U njemu devojčica ocu u radnji, koji kupuje srpske proizvode, doslovce kaže:

Preporučujemo:  Albanci pokazali mapu puta kojom se kretala Milica Đurđević (FOTO)

– Zar nam nije baka rekla da ne kupujemo srpske proizvode? Zar hoćeš da nas potruješ? Zar nisu baki pobili celu familiju i ona je ostala sama?

Reči devojčice sluša i žena koja je takođe napunila kolica srpskim proizvodima, a koja nakon toga baca korpu suznih očiju.

Kako objašnjavaju sagovornici „Novosti“, ova kampanja odavno je prevazišla ekonomski bojkot i ozbiljno ugrožava ne samo prava, već i bezbednost Srba na Kosmetu.

– Bojim se da pojačana negativna retorika prema srpskoj robi može dovesti do pogoršanja bezbednosne situacije – ističe Gordana Đorić iz srpskog nevladinog sektora na KiM.

Ukazujući da spot koji se protiv kupovine srpskih proizvoda na Kosovu emituje sadrži govor mržnje, Đorićeva opominje na izostanak reakcije kako kosovskih tako i međunarodnih institucija, pre svega UNHCR, jer se devojčica u spotu zloupotrebljava u političke svrhe.

Preporučujemo:  PO HEKTARU 35.000 DINARA: Vlada Srbije donela Uredbu u kojoj se navodi kome će ići novac

– Zloupotreba dece nije ništa što već nije primenjeno i viđeno na Kosovu. Treba se podsetiti na demonstracije u Prištini devedesetih godina kada su hteli da pokažu da im Srbija ugrožava egzistenciju i kada su demonstrirale žene sa hlebom u jednoj ruci, dok su drugom rukom držale decu. Setimo se i navodnog masovnog trovanja u školama kada su navodno srpske vlasti trovale samo albanske srednjoškolce – ističe Ivan Miljković, novinar iz Gračanice.

Dodaje da su poruke iz spota kod većeg dela Albanaca uobičajen obrazac vaspitanja dece, koja se od malih nogu uče da mrze Srbe jer su „njihovi arhetipski neprijatelji“.

GODINAMA ISTA PRIČA

PREDSTAVNICI srpskog civilnog sektora na KiM opominju da kampanja protiv srpskih proizvoda traje godinama. Podsećaju na prevrtanje kamiona sa srpskom robom, pozive na bojkot „plazme“ i spaljivanje srpskih proizvoda u centru Prištine, uvođenje taksa. U svim tim kampanjama osim građana učestvuju i prištinske institucije.

Preporučujemo:  Izraelski obaveštajac: Ko zataškava istinu o Jasenovcu i Kosovu

Novosti

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *