Kurs evra privremeno zatvorio menjačnice u Beogradu i Novom Sadu

Narodna banka Srbije zatvorila je devedeset menjačkih mesta u Beogradu i Novom Sadu na 30 dana zbog različitih nepravilnosti u radu, a kurs evra i raspon u kursu su samo jedan od razloga, preneo je RTS.

Utvrđene su brojne nepravilnosti, ne samo u vezi sa rasponom kursa evra u menačnicama, već je bilo otkupa i prodaje efektive van radnog vremena menjačnica, rekao je za RTS Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS.

Preporučujemo:  Nemački ministar: Ako „Severni tok 2“ proradi, to će biti kapitulacija Evrope pred Rusijom

Podsećamo, prethodnih dana nastao je stampedo građana na menjačnice koji su želeli za dinare da kupe evre. Da bi odbranila kurs evra i sprečila lančanu paniku, NBS je bila prinuđena da proda čak milijardu evra od početka godine.

Prema njegovim rečima, bilo je i neusaglašenosti odnosa efektive i dinara, a bilo je osoba koja nisu imala sertifikat za rad u menjačnicama.

„Sve je to uslovilo da smo zatvorili devedeset menjačkih mesta u Beogradu i Novom Sadu na period od 30 dana“, rekao je Terzić.

On je rekao da se otkup strane valute drastično smanjio i poručio građanima da ne kupuju evre, jer ne postoji problem sa kursom kao nekada.

„U onom periodu udara imali smo 38 miliona evra dnevno, sada je to palo ispod četiri miliona dnevno i imamo konstantan pad“, rekao je Terzić.

Preporučujemo:  Prepolovljene porudžbine mlečnih proizvoda za rusko tržište

Srednji kurs evra danas iznosi 117,66 dinara.

Narodna banka u utorak (15. marta) donela je dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja. Ovim dokumentom je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove, odnosno koji postupaju suprotno odredbama zakona ili propisima NBS.

NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima. Dopunom odluke predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidnom mestu svih menjačnica.

Preporučujemo:  Damoklov mač nad Evropskom centralnom bankom

Нова економија

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na [Opširnije...]

STAVLJANJE TESLE NA EVRO – NASILNA HRVATSKA POLITIKA

AKADEMIK Vasilije Krestić ocenio je da je najavljeno štampanje "hrvatskog" evra, među kojima i kovanica sa likom čuvenog srpskog naučnika [Opširnije...]

Rublja prkosi sankcijama Zapada

Krš (rubble). Tom rečju je američki predsednik Džozef Bajden opisao vrednost rublje na početku sukoba u Ukrajini, kad je jedan [Opširnije...]

Naplata u rubljama podigla cenu gasa i oborila vrednost evra

Prvog dana primene ruskog ukaza za naplatu gasa u rubljama, taj energent je poskupeo. Za hiljadu kubnih metara ponovo treba [Opširnije...]

škola, ispektori
Nova hapšenja u Beogradu i Kruševcu zbog zloupotreba EPS-a

U toku je akcija hapšenja više lica u vezi sa zloupotrebama kojima je oštećeno javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).  Hapšenja [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com