Kurs evra privremeno zatvorio menjačnice u Beogradu i Novom Sadu

Narodna banka Srbije zatvorila je devedeset menjačkih mesta u Beogradu i Novom Sadu na 30 dana zbog različitih nepravilnosti u radu, a kurs evra i raspon u kursu su samo jedan od razloga, preneo je RTS.

Utvrđene su brojne nepravilnosti, ne samo u vezi sa rasponom kursa evra u menačnicama, već je bilo otkupa i prodaje efektive van radnog vremena menjačnica, rekao je za RTS Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS.

Preporučujemo:  Standard Beograđana kao u Poljskoj, ostatak Srbije kao Severna Afrika

Podsećamo, prethodnih dana nastao je stampedo građana na menjačnice koji su želeli za dinare da kupe evre. Da bi odbranila kurs evra i sprečila lančanu paniku, NBS je bila prinuđena da proda čak milijardu evra od početka godine.

Prema njegovim rečima, bilo je i neusaglašenosti odnosa efektive i dinara, a bilo je osoba koja nisu imala sertifikat za rad u menjačnicama.

„Sve je to uslovilo da smo zatvorili devedeset menjačkih mesta u Beogradu i Novom Sadu na period od 30 dana“, rekao je Terzić.

On je rekao da se otkup strane valute drastično smanjio i poručio građanima da ne kupuju evre, jer ne postoji problem sa kursom kao nekada.

„U onom periodu udara imali smo 38 miliona evra dnevno, sada je to palo ispod četiri miliona dnevno i imamo konstantan pad“, rekao je Terzić.

Preporučujemo:  OGREV "UPALIO" KUĆNE BUDŽETE

Srednji kurs evra danas iznosi 117,66 dinara.

Narodna banka u utorak (15. marta) donela je dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja. Ovim dokumentom je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove, odnosno koji postupaju suprotno odredbama zakona ili propisima NBS.

NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima. Dopunom odluke predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidnom mestu svih menjačnica.

Preporučujemo:  Mađarska ne odustaje od gradnje novih reaktora sa ruskim Rosatomom

Нова економија

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *