Godišnjica pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004. godine

Navršava se 18 godina od pogroma, svojevrsne „Kristalne noći“ nad Srbima na Kosovu i Metohiji, 17. i 18. marta 2004. godine.

Bio je to zapravo drugi veliki pogrom koji su Albanci počinili, posle bombardovanja Srbije, odnosno SRJ 1999. godine.

Tokom juna 1999, pored prisustva međunarodnih snaga, izgnano je približno četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca.

Petar Petković: Hteli su da zatru svaki trag opstanka Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da 17. mart 2004. godine predstavlja jedan od najtežih dana u novijoj istoriji Srbije, u kome su Albanci imali ideju da „zatru svaki trag srpskog opstanka i života na prostoru KiM“.

Preporučujemo:  Sud može da prekine štrajk advokata

„U izlivu mržnje, napadu i talasu nasilja od strane albanskih ekstremista poginulo je 19 ljudi, 4.012 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta, 935 srpskih kuća je uništeno, 35 crkava, manastira i konaka, od kojih neki srednjovekovni, su spaljeni i porušeni“, naveo je Petković i istakao da se sve to dešavalo „pred očima međunarodne zajednice“.

Goran Rakić: 17. mart 2004. godine ne sme ni da se zaboravi

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je, povodom obeležavanja martovskog pogroma, da je srpski narod iz teških trenutaka izlazio još složniji u nameri da opstane i ostane na svojim ognjištima.

„Ako nas pitate kakav osećaj imamo kada na današnji dan obeležavamo 18 godina, kada je za samo dva dana uništeno 35 crkava i manastira, proterano 4000 Srba, stradalo 19 i povređeno više od hiljadu ljudi, spaljeno preko 950 kuća, etnički očišćeno šest gradova i devet sela i sve to pred očima međunarodne zajednice, kažem vam, isti kao i tog 17. marta 2004. godine, kada smo doživeli drugi egzodus nakon 1999. godine. Sećanja na taj događaj ne mogu i ne smeju da izblede“, rekao je Rakić.

Tadić: Na molbe da KFOR interveniše odgovori jedino admiral Gregori Džonson

Ministar odbrane u vreme martovskog pogroma na KiM 2004. godine Boris Tadić kaže je tadašnja državna zajednica SCG zbog ograničenja Kumanovskim sporazumom mogla jedino da reaguje hitnim pokretanjem vojne i odbrambene diplomatije i da je najvažniju ulogu u spasavanju Srba odigrao admiral NATO Gregori Džonson.

On je dodao da i danas 18 godina kasnije zahvalan američkom admiralu Džnsonu koji je na višesatne molbe reagovao i zaustavio talas nasilja na KiM.

Preporučujemo:  Direktna ucena iz Evrope: Srbija mora da uvede sankcije Rusiji

Dačić: Cilj Prištine – etničko čišćenje Srba i još uvek je aktuelno

 

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalištičke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je teška godišnjica pred nama – osamnaest godina od pogrom Srba na KiM 17. marta 2004. čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba, koji međunarodna zajednica nikada nije osudila.

On je dodao da se od 1999. do danas vratilo manje od dva odsto Srba koji su proterani da žive na KiM , što je dokaz da je cilj Prištine Kosovo i Metohija bez Srba, a ne zajednički život sa njima. „Pogrom je bio rezultat albanskog separatizma na Kosovu i želje za etničkim čišćenjem Srba i to nije bio jedini put, na žalost. Do danas ne znam da je iko odgovarao zbog toga što se desilo, da li su registrovani počinioci, da li je protiv ikoga pokrenuta optužnica i da li je iko osuđen. To govori o odnosu prema srpskih žrtvama u zločinima nad Srbima“, istakao je Dačić.

Aleksandar Mitić: Pogromom 2004. Albanci ispunili deo ciljeva

Cilj pogroma 17.marta na Kosovu i Metohiji bio je etničko čišćenje i zastrašivanje Srba koje je u velikoj meri uspelo, kao i prelazak na rešavanje pitanja statusa Kosova, izjavio je za Tanjug naučni saradnik Instituta za studije „Pojasa i puta“ Aleksandar Mitić.

On konstatuje da je etničko čićenje uspelo jer se mnogi Srbi nisu vratili na svoja ognjišta, a Priština je nakon 17. marta ispražnjena od Srba.

Preporučujemo:  Pahor: Srbiji nije lako, ali verujem da će učiniti sve da postane članica EU

I 18 godina od pogroma niko nije kriv za ubistvo mog oca…

 

Dragan Spasojević, sin Borivoja Spasojevića, koji je ubijen u martovskom pogromu u Kosovskoj Mitrovici 2004. godine, ni danas ne može da se pomiri sa tim što ni 18 godina kasnije za izgubljeni život njegovog oca niko nije odgovarao iako, kako navodi, dokazi postoje.

Prisećajući će tog 17. marta, Spasojević je za Tanjug rekao da ga je sve što je proživeo, a posebno ta strašna rana kada mu je otac herojski izgubio život, učvrstila u odluci da zauvek ostane na Kosovu i Metohiji.

Zorana Mihajlović: Srbija neće dozvoliti novo stradanje Srba

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je povodom 18 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji da Srbija nikada neće zaboraviti ubijene, proterane ljude, porušene crkve i manastire i da neće dozvoliti da se takvo stradanje ponovi, ali da je danas potrebnije učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je naglasila da je važno da se u kriznim vremenima u Evropi i svetu učini sve da se u našoj zemlji i regionu sačuva mir i da ni po koju cenu ne dozvolimo ekstremistima da pobede, ali da istovremeno vodimo računa o svim građanima naše zemlje, posebno Srbima na KiM, od kojih mnogi i dalje žive u strahu i izolaciji.

Preporučujemo:  Kurti najavio napad na Srbe: Hoće li večeras početi novi pogrom na Kosovu i Metohiji?

Tanjug

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

SLOBODAN ANTONIĆ: Goran Marković – umetnik i klasni idiot

Ovo je članak o Goranu Markoviću. Korporativni mediji fetišizuju trendi umetnike. Pogledajte samo kako nam glumci i pevači objašnjavaju svet [Opširnije...]

vučević
HITNO SAOPŠTENJE VOJSKE SRBIJE! Važna informacija za građane od 19 do 30 godina, pominje se i oružje!

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane kandidate za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem u 2022. godini da podnesu svoje prijave. [Opširnije...]

ĐILASOVA POLITIČKA KOREKTNOST Nasilje, batinanje, poziv na linč i ubijanje

Marinika Tepić i Dragan Đilas ne prezaju kada je u ppitanju njihova želja da se obraćunaju sa onima koji su [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *