Novo meso – izgleda i ima ukus pravog, a dolazi iz 3D štampača

U Londonu je u jednom restoranu servirano pet jela koja bar na prvi pogled izgledaju kao meso. Zapravo, to je nova biljna alternativa mesa pod nazivom „novo meso“, koju proizvodi izraelska kompanija. Ono što ga izdvaja od konkurencije je i to što je napravljeno pomoću 3D štampača.

U Londonu je organizovan ručak na koji je pozvano 50 kuvara, vlasnika restorana i kritičara hrane. Probali su pet jela. Većina je bila pozitivno iznenađena kvalitetom novog mesa.

„Probao sam njihovu jagnjetinu. Zaista je zanimljiv način na koji su stvorili teksturu i ukus. Ukus nije jak, jer nekada jagnjeće meso liči na ovčetinu. Ali, sviđa mi se način na koji postižu sočnost“, navodi Danijel Galmiš, kuvar ovenčan Mišlenovom zvezdicom.

Skoro da nema razlike između ovog novog i pravog mesa, kaže domaćin događaja.

„Kada ga isečete, ima mnogo sličnosti. Kada ga kuvate primetićete da se brzo kuva, a na roštilju brzo peče. Različita sirova mesa imaju različitu tekesturu. Znate šta je file, kolenica ili plećka. Sve se to sporo kuva. Ovo ne“, naglašava Ordan Sklar, glavni kuvar, domaćin događaja.

Ројтерс: Ивермектин показао антивирусни ефекат против oмикрона и других сојева

Idejni tvorci se nadaju će ubediti one koji jedu i vole meso da bar smanje potrošnju.

„Nudimo promenu. Možete da nastavite da jedete meso, a da ne ugrozite zdravlje. Naravno, vegani i vegetarijanci vole naše proizvode. Pokušavamo da ubedimo što više ljudi da manje jedu meso“, ističe Ešar Ben Šitrir, izvršni direktor „Redin mesa“.

Tačna lista sastojaka se pažljivo čuva. Kompanija kaže da se „novo meso“ proizvodi tako što se koristi niz zaštićenih i patentiranih tehnologija.

Preporučujemo:  Pušten u rad telekom centar za podršku 5G uslugama

„Dakle, imamo prirodne boje koje su ekstrakti voća i povrća koji daju onu zaista karakteričnu boju koju očekujemo od životinjskog proizvoda“, napomenuo je Aleksej Tomasov, inženjer prehrambene tehnologije.

Kada ga vidite, izgleda kao meso, kada ga stavite u usta, ima ukus mesa i vaš mozak to povezuje sa mesom, kažu pronalazači.

Kompanija će u Holandiji proizvoditi 5.000 tona ovog mesa godišnje, a kilogram košta 34 dolara. Novo biljno mesto služi se, osim u Britaniji, u još 32 restorana širom sveta.

RTS

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Učenici Prve beogradske gimnazije izneli svoje predloge. I sjajni su.

Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja situacije u kojoj se nalazimo posle događaja koji se dogodio u [Opširnije...]

Po inovacijama naši naučnici iznad evropskog proseka

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu (European Innovation Scoreboard – EIS), rast performansi koje je Republika [Opširnije...]

Internet budućnosti biće stvarniji od realnosti

Zamislite da postoji mašina koja može da vam omogući simulirani život, u kome ćete imati samo prijatna iskustva i uživanja. [Opširnije...]

BESPLATNO ŠKOLOVANJE U RUSIJI: Preko 400 smerova, nema ograničenja u godinama, stipendije (VIDEO)

Gost emisije Vaseljenska bila je Olesja Babjkanko koordinator za obrazovni program u Ruskom Domu u Beogradu. Gospođa Babjanko je odgovarala [Opširnije...]

Stvoren veštački embrion: Naučnici traže novi pristup trudnoći, ali i gajenju sintetičkih organa

Sintetički embrion, napravljen bez spermatozoida ili jajnih ćelija, mogao bi da dovede do novih procedura u rešavanju problema dobijanja potomstva, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com