Donjeck: Ukrajina prvi put upotrebila oružje NATO-a u Donbasu

Ukrajina je već upotrebila oružje zapadnih zemalja u Donbasu, izjavila je ministarka spoljnih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova.

„Sasvim nedavno je NATO manifestovao takvo pumpanje oružjem. Konkretno, u Jelenovki, električnoj podstanici koja je gađana municijom kalibra 60 milimetara – to je standard NATO-a. Ukrajina ranije nije koristila takav kalibar“, naglasila je ona.

Prema rečima predstavnice DNR u kontakt grupi za rešavanje krize u Donbasu, Kijev dovlači na liniju razgraničenja sve više dobijenog oružja, što dovodi do novih granatiranja. Nikonorova je u intervjuu za Sputnjik napomenula da Zapad time podstiče Kijev na agresiju.

„Sa stanovišta Donbasa, isporuke oružja zapadnih zemalja Ukrajini i jačanje stranog vojnog prisustva u zemlji izgledaju kao otvoreno agresivne, militarističke akcije. Ukrajinu sada pumpaju oružjem, instruktorima, vojskom, koja definitivno neće prosto nestati tek tako“, dodala je.

Prema njenim rečima, Kijev je prebacio na kontakt liniju u Donbasu 120.000 pripadnika snaga bezbednosti.

Ministarka je apelovala na zemlje-garante Minskih sporazuma da spreče isporuke oružja i nateraju Kijev da primenjuje dogovore.
„Za Donbas je očigledno da su nova borbena dejstva – nove žrtve. Upravo zbog toga ulažemo sve napore, koristimo sve instrumente koje imamo da sprečimo takav razvoj situacije. Nadamo se da će ona ostati u diplomatskom, pregovaračkom koloseku“, konstatovala je ona.

 

СЛЕДЕЋА АГЕНДА: Глобалисти изазивају несташицу хране преко ђубрива!

O inicijativi isporuka ruskog oružja Donbasu

Istovremeno, ministarka se osvrnula na nedavni predlog u Državnoj dumi Rusije o isporukama ruskog oružja Donbasu, rekavši da DNR pozdravlja tu inicijativu.
U slučaju da odluka o isporukama ruskog oruža bude doneta, to će omogućiti republikama Donbasa da se suprotstave oružju koje Zapad isporučuje Kijevu, ocenila je diplomata.
„Znamo kakva najnovija oprema se isporučuje Ukrajini i moramo nekako da joj pružimo otpor. Slažemo se sa stavom koji je iznela Rusija da je snabdevanje oružjem samo jedne strane u sukobu – gušenje druge strane u sukobu“, saopštila je Nikonorova.

Preporučujemo:  Američki general: NATO trupe moraju ući u Ukrajinu, Odesa ne sme pasti!

O posebnom statusu Donbasa

Komentarišući jučerašnju izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe da „Donbas neće dobiti poseban status“, ministarka je ocenila da ukrajinske vlasti žive u izmišljenoj stvarnosti, gde nema objektivnih zakona ni pravila.

Prema njenim rečima, potreba da se sa DNR i LND usaglasi i aspekt posebnog statusa, uključujući relevantne amandmane na Ustav Ukrajine, kao i sva pitanja budućnosti Donbasa bez izuzetka, sadržana je u kompleksu mera za primenu Minskih sporazuma i u saopštenju o rezultatima samita „normandijske četvorke“.
Upravo su zahtevi tih dokumenata „uklesani u kamenu“, naglasila je Nikonorova.

Zakon o posebnom statusu Donbasa Vrhovna rada je usvojila 2014. godine, ali on i dalje nije stupio na snagu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

Sputnjik

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Jugoslavija je primer: Zaharova upozorava na posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom

Odluka Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posledica po region [Opširnije...]

Preporučujemo:  ODBILI PLAĆANJE GASA U RUBLJAMA: Prvi dan bez uvoza ruskog gasa za Litvaniju
ukrajina
Šokantan preokret: Masakr je napravila Ukrajina

Njujork tajms objavio da podaci s kojima raspolažu ukazuju na to da je za masakr na pijaci u Kostjantinovki kriva [Opširnije...]

Bugarsko licemerje: Podržavaju naoružavanje Ukrajine kasetnom municijom, ali neće ukrajinsko žito ozračeno uranijumom

Uvoz ukrajinskog žita, koje ne ispunjava uslove kvaliteta, graniči sa genocidom, smatra bugarski ekonomista Grigor Sarijski, komentarišući vest da je [Opširnije...]

„Najbolji dokaz tehničke nezavisnosti Rusije“: Prvi let superdžeta S1-100 s ruskim komponentama

Prototip superdžeta S1-100 sa ruskim komponentama izveo je svoj prvi let, a tokom leta potvrđen je stabilan rad svih domaćih [Opširnije...]

Ubice dece iz Lockheed Martin

„Učestvovao sam u izvođenju novih proizvoda na tržište i redizajniranju starih kako bih poboljšao njihove performanse,“ Vilijam V. Grej Treći, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com