REKLI SU DA ĆU VEČITO OSTATI U KOLICIMA, A JA, EVO, SAM HODAM I BAVIM SE SPORTOM! Reči hrabrog Đorđa (23) svi moraju čuti

Kad misliš da ne možeš dalje, seti se Đorđa Mitrovića (23) iz Prokuplja, koji je 100 odsto invalid, a za Kurir kaže da mu je misija da pomogne i motiviše druge

Kada misliš da nemaš snage da nastaviš sa životom jer je naišao težak period, moraš da ustaneš i da se boriš, pošto je jačina čoveka upravo u tome da prevaziđe sve životne nedaće.

Primer koji treba da se sledi je Đorđe Mitrović (23) iz Prokuplja koji je 100 odsto invalid od rođenja, a koji uspravno korača i ne jadikuje nad svojom sudbinom.

On je simbol optimizma i životne radosti, koji svojom pričom i stavom uliva nadu ostalim ljudima. Boluje od artrogripoze, koja ga čini invalidom, ali se ne predaje. Trenutno je na master studijama u prokupačkoj Visoko poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija, na odseku za fitomedicinu.

– Oduvek sam bio takav, borac, i to je tako zahvaljujući mojoj porodici i sredini u kojoj živim, koja mi je najveća podrška. Rešio sam da javno govorim o sebi kako bih motivisao druge da ne posustanu i da nastave da se bore u životu, bez obzira na to šta ih snađe – kaže za Kurir ovaj mladić, u čijim očima se naziru snaga koja pomera planine i vedar duh koji otklanja sve tamne oblake života.

Zbog okruženja ne oseća da je osoba sa invaliditetom i to što slabo može da koristi ruke ne smeta mu da u svemu bude kao drugi.

– Treniram fudbal i košarku, svakodnevno po tri sata radim vežbe koje sam naučio u Ribarskoj Banji i idem napred. Jedino tako se može. Naravno, bilo je i teških trenutaka, ali i u njima kažem sebi da se ne sme posustati i onda krećem dalje. Najveća barijera koju sam imao bila je kada je trebalo da upišem školu. Mojoj majci su predlagali specijalnu, ali doktorka koja me je lečila u Tiršovoj i nekoliko puta operisala pošto su mi stopala bila spojena sa zglobovima preporučila je običnu školu. Usledila je sila psihotestova i sve sam prošao kao natprosečan. Konačno, posle svega, krenuo sam u običnu školu i evo gde sam sada – seća se naš hrabri sagovornik.

Preporučujemo:  Zašto je dobro JESTI MASLAČAK? Ubacite par listova u salatu, jer je u pitanju izuzetno BLAGOTVORNA biljka

Njegova misija je, kako kaže, da pomogne drugima da se bolje osećaju i da nauče, kao i on, da je život samo jedan i da ga treba iskoristiti.

– Sreća je u nama samima. Ne stidim se svojih krivih nogu i ruku i oblačim šorts kada treniram. Sa prijateljima idem u noćne klubove, družim se. Iako su rekli da ću večito ostati u kolicima, evo, vidite, sam hodam i krećem se. Sa rukama sam još slab, ide to sporo, ali ne odustajem – dodaje naš sagovornik.

Upornost, strpljenje, želja su vodili Đorđa kroz život. Uz podršku porodice i prijatelja, on sve više jača. Ruke su mu slabe i ima problema da se obuče i okupa, a sve ostalo radi sam. Vežba i nada se da će i one ojačati i da mu više neće biti potrebna pomoć drugih.

– Ja prkosim vremenu u kojem živim, jer se zdrave osobe stalno žale, a ja hoću svojim primerom da im pokažem koliko su srećni i da treba da budu jaki – poručuje Đorđe.

Da bi pokazao svoj optimizam i ispričao životnu borbu, on je sa Društvom za cerebralnu i dečju paralizu u Prokuplju, čiji je član, snimio film, počeo je da piše knjigu o sebi i svom iskustvu i trudi se da svoj optimizam prenese i na druge.

Osmeh ne silazi sa Đorđevog lica.

Raduje se svakom razgovoru, trenutku, danu, prijateljima, porodici, prirodi i životu. Korača hrabro i ne odustaje, a sve nevolje koje naiđu za njega su izazov i trenuci koji su sastavni deo života. I nikada ga nećete videti da kuka ili da se žali. Za njega je život čudo i želi to da kaže svima!

Kurir

Novi soj korone „Eris“ hara po komšiluku: Ovo su simptomi

Nova varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove [Opširnije...]

organ
AKO IMATE MASNU JETRU OVE 2 STVARI MORATE ZNATI: Najvažniji organ u telu se čisti SAMO OVAKO

Masna jetra se pomoću UZ otkriva kad ovaj organ ima 20 odsto masti, a već smo bolesni kad ova brojka [Opširnije...]

kurkuma
Kurkuma! Da li ste čuli za magično ZLATNO MLEKO koje ubrzava MRŠAVLJENJE?

Kurkuma je začin bez kojeg orijentalna kuhinja ne može. Ali ovo nije jedina njegova primena. Zbog korisnih svojstava žutog začina, [Opširnije...]

med
DEVET PREDNOSTI kombinacije MEDA i CIMETA: Smanjuje holesterol, jača imunitet, pomaže u borbi sa urinarnim infekcijama

Cimet je jedna od najaromatičnijih začinskih biljaka. Ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com