„Cela Vlada Crne Gore govori srpski jezik“

Dr Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, kaže da je borba za jezik borba protiv asimilacije crnogorskog identiteta.

On je dodao da se, da je donet zakon o crnogorskom jeziku, ne bi moglo desiti da cela Vlada Crne Gore govori srpskim jezikom.

Čirgić kaže da to nije zato što su oni stvarni govornici srpskoga jezika, već zato što smatraju da crnogorski jezik ne postoji. U izjavi za podgoričku Pobjedu kaže da su takvi, kako navodi, „šovinistički stavovi delegirali i Vesnu Bratić na mesto ministarke prosvete, nauke i kulture.

Čirgić kaže da se jedan od najbitnijih događaja u savremenoj jezičkoj montenegristici dogodio u decembru 2017. godine, kada je, kako navodi, crnogorski jezik dobio svoj ISO kôd od Tehničkog komiteta sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

„Tada je crnogorski jezik postao ravnopravni član svetske porodice jezika, a ta se činjenica nekome može sviđati ili ne sviđati, ali je to međunarodno priznanje nemoguće osporiti“, rekao je Čirgić.

Činjenica je, ističe, da se u Crnoj Gori govori crnogorskim jezikom i da na tu činjenicu ne utiče nacionalno ili kakvo drugo opredeljenje govornika i to se ne odnosi na pripadnike albanske i romske nacionalne manjine.

„Međutim, to međunarodno priznanje nije uticalo na stav onoga dela govornika koji iz ideoloških razloga smatraju da crnogorski jezik ne postoji“, kaže Čirgić.

Čirgić tvrdi da, osim Srbije, u regionu nema države koja osporava pitanje crnogorskoga jezika.

„S druge strane, u Srbiji se ne osporava samo crnogorski jezik, već i hrvatski i bosanski. Istina, pre će se onde uvažiti i hrvatski i bosanski no crnogorski jer bi priznanje crnogorskoga jezika značilo njihovo odustajanje od baštine nastale na tome jeziku“, kaže Čirgić i dodaje:

Preporučujemo:  NAJVIŠI VOJNI ZVANIČNIK NATO ZATRAŽIO: Crna Gora da pošalje više vojske na Kosovo

„Odnos Srbije prema crnogorskome jeziku ne bi trebalo da bude crnogorski nego srpski problem. Taj se problem u brojnim državama rešava principom reciprociteta. Toga nije bila svjesna ni prethodna kulturna i prosvetna vlast, a primenu reciprociteta od ove vlasti, koja Crnu Goru vidi kao region Srbije, bilo bi naivno očekivati“.

https://vaseljenska.net/2021/11/11/za-sta-se-oni-ustvari-spremaju-izraelski-premijer-u-bunkeru-vezba-odbranu-od-smrtonosne-varijante-kovida-19/

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Tanjug

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *