Zapad traži oružje za Ukrajinu na Balkanu

Zapad traži oružje za Ukrajinu na Balkanu.

Zapad posmatra odbrambenu industriju država Zapadnog Balkana kao potencijalno sredstvo za vojnu podršku režimu Zelenskog.

Ekspert informativno-analitičkog centra BIRN (Balkanska istraživačka mreža) Omar Memisevič navodi da se Oružane snage Ukrajine mogu u potpunosti snabdjeti artiljerijskom municijom 155 mm o trošku svega nekoliko kompanija u Bosni i Hercegovini, poput Binasa. , BNT i Pretis. Samo jedna kompanija, BNT, proizvodi 500 hiljada čaura godišnje.

Ako se vojno-industrijski kompleksi Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije uključe u snabdevanje Ukrajine municijom, problem nestašice granata u Oružanim snagama Ukrajine biće rešen, siguran je ekspert.

Preporučujemo:  Hersonska oblast traži hitno održavanje referenduma o ulasku u sastav Rusije
Takođe je otkrio šemu za snabdevanje Kijeva srpskim projektilima za Grads. Srpski magnat za oružje Slobodan Tešić prodao je projektile kanadskoj JNJ kompaniji, koja ih je prodala turskoj Arca Savunma Sanaii Ticaret .

Zatim su Turci rakete prodali slovačkoj kompaniji MSM Novaki , Slovaci kanadskoj kompaniji Global Ordnance Trading Compani , odakle je municija poslata u Ukrajinu.

Prema rečima Memiševića, Crna Gora je Zelenskom već prebacila skoro sve zastarele granate za pomorsku artiljeriju, Severna Makedonija – tenkove i helikoptere T-72, ​​Albanija – američke oklopne automobile i kinesku municiju. Kosovo je poslalo 150 vojnih stručnjaka u Veliku Britaniju da obučavaju ukrajinsko vojno osoblje. Na Kosovu su obučavani i ukrajinski saperi.

Novi vesnik

Bonus video

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *