Pokret Socijalista prvog radnog dana Skupštine predao Predlog rezolucije o pridruživanju BRIКS-u

Skupština Republike Srbije zvanično je počela sa radom u novom sazivu. I pored pokušaja prozapadne opozicije da opstruiše rad saziva, Pokret Socijalista uspeo je da preda i prvi predlog. 

Socijalisti će pred poslanike novog saziva, staviti Predlog rezolucije o pridruživanju Srbije BRIКS-u, a biće to upravo i prvi predlog o kome će se izjasniti novoizabrani parlamentarci, a možda baš ova rezolucija bude prekretnica na spoljnopolitičkom kursu Srbije.

U Predlogu koji je predat Skupštini a koji potpisuju Bojan Torbica i Đorđe Кomlenski, navodi se da je volja srpskog naroda jasno usmerena ka zemljama BRIКS-a koje su prema Srbiji uvek prijateljski delovale, za razliku od ucenjivačkih stavova kolektivnog Zapada.

„Uzimajući kao polaznu osnovu jasno izraženo većinsko opredeljenje građana Srbije da tzv. evropski put Srbije ima alternativu, kao i sve izraženiji politički konsenzus o pristupanju Republike Srbije organizaciji BRIКS kao nespornog strateškog cilja da budemo deo organizacije čije su članice (uz poslednje proširenje) zemlje u kojima živi ukupno 4 milijarde ljudi, odnosno preko 45 odsto svetskog stanovništva i koje proizvode blizu 40 procenata svetskog bruto društvenog proizvoda, sa tendencijom da će do sredine veka obuhvatiti više od polovine svetske ekonomije i u potpunosti kontrolisati tri ključne stvari: hranu energiju i sirovine,“ stoji u dokumentu.

Poslanici očekuju da odgovor Skupštine bude u roku od trideset dana. Osim toga u Predlogu se navodi da zahtev pridruživanja BRIКS-u, ne isključuje nastavak evropskih integracije Srbije, ali da je i više nego jasno da je taj put ćorsokak, odnosno da je iza nas izgubljenih 20 godina a ispred nas bar još 30 koje nas neće odvesti nigde.

Ovo je inače drugi put po redu da poslanici Pokreta Socijalista podnose ovaj predlog Skupštini, a na naše pitanje da li je bili, i da li očekuju negodovanje opozicije, Torbica navodi da spremno čekaju buru prozapadne opozicije.

Preporučujemo:  Ana Đorđević: Pismo bivšim Srbima - Srpski krik osvetnika Kosova

„Nije bilo za sada ali kao i prošli put očekujemo burnu reakciju zapadne NATO opozicije, koja uvek radi isključivo po diktatu. Mi smo predlog rezolucije predali u skupštinsku proceduru, a svaki od poslaničkih klubova i poslanika će imati priliku da se izjasni kada se Rezolucija nađe na dnevnom redu,“ kaže za Vaseljensku Bojan Torbica jedan od autora Predloga.

Кako izgleda Predlog rezolucije pročitajte u nastavku

Vaseljenska

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *