JEZIVO NUKLEARNO UPOZORENJE: Šta ako Amerika zaista napadne Iran?

Bivši inspektor UN za oružje Dejvid Olbrajt sugerisao je da ako SAD direktno ciljaju Iran u znak odmazde, to bi moglo da navede tu „odmetnutu državu“ da veruje da je slanje nuklearnih bojevih glava njihov „najbolji izlaz“.

Centralna komanda SAD potvrdila je danas smrtne slučajeve i prijavila da je još 25 ranjeno u napadu grupe koju podržava Iran, prenosi Miror.

Kao odgovor, predsednik Bajden je obećao da će SAD „pozvati na odgovornost sve odgovorne u vreme i na način po našem izboru“.

Olbrajt, koji je prethodno upozorio da je Iran udaljen samo pet meseci od izgradnje 12 nuklearnih oružja, složio se da SAD treba da pošalju „jasnu poruku“ ciljajući militante odgovorne za ubistva. Međutim, savetovao je Bajdena da ne pokreće bilo kakve direktne udare na Iran kako bi izbegao eskalaciju situacije u širi sukob.

On je objasnio: „Sigurno ne želite da napadnete Iran ni na koji način, ali morate da uzvratite. Svakako, svaka odmazda treba da bude usmerena na grupu, sa porukom Iranu: ‘Kontrolišite svoje punomoćnike.’ Jedan od razloga da to uradite je da ne želite da Iran oseti da je sateran u ćošak u kojem oseća da je izgradnja nuklearnog oružja njegov najbolji izlaz“.

Smrtonosni napad dogodio se na severoistoku Jordana u blizini granice sa Sirijom, saopštila je Centralna komanda SAD. Područje je poznato po tome što je ključna lokacija za američke trupe, sa oko obično 3.000 vojnika tamo.

Olbrajt je dao uvid u to šta mogu da urade dronovi Kamikaze koje je napravio Iran. Rekao je: „Očekivalo se da će u nekom trenutku jedan od ovih dronova ubiti Amerikance. Oni nose dosta visokog eksploziva i unapred su programirani da pogode stacionarne mete, tako da mogu da pogode prilično precizno vojnike. I Iran zna da će SAD uzvratiti. Oni su prilično efikasni dronovi, nisu brzi. Dobro je dokumentovano da je motor zvuči kao kosilica. Ali ima veoma dobar sistem navođenja i sistem protiv ometanja. Tako da često može da stigne do cilja. Mogu da budu oboreni, i često jesu, ali kao što pokazuje ovaj slučaj, mogu i da prođu. Obično, kada su lansirani u Ukrajini, lansiraju se u baražima, u nadi da će deset posto ili 20 posto pogoditi svoje ciljeve“.

Preporučujemo:  Rusija obustavlja isporuku raketnih motora Americi: „Letite na sopstvenim metlama“

Olbrajt je ranije upozorio da je iransko obogaćivanje uranijuma samo „za dlaku od 90%“ – nivo potreban za stvaranje nuklearne bombe. Rekao je da je sada „žalosna stvarnost“ da iranski naučnici već imaju znanje kako da naprave razorno oružje. On je takođe otkrio da bi država mogla da ima dovoljno radioaktivnog materijala u roku od mesec dana za šest komada oružja. Posle pet meseci, sugerisao je da bi se ovo moglo udvostručiti.

U izveštaju objavljenom o Institutu za nauku i međunarodnu bezbednost, koji je on osnovao, Olbrajt je naveo: „Nesrećna realnost je da Iran već zna kako da napravi nuklearno oružje, iako postoje neki nedovršeni zadaci u vezi sa njegovom stvarnom konstrukcijom. Danas bi mu trebalo samo oko nedelju dana da proizvede dovoljno za svoje prvo nuklearno oružje. Mogao bi da ima dovoljno uranijuma za oružje za šest komada oružja u jednom mesecu, a nakon pet meseci proizvodnje uranijuma, mogao bi da ima dovoljno za dvanaest“, prenosi britanski Dejli Star.

Ало

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD
Preporučujemo:  SNAŽNE EKSPLOZIJE U ODESI, u toku pregrupisavanje ruskih snaga, nastavlja se "čišćenje" Mariupolja

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *