Otkrivena prevara: Predaja Krima Ukrajini obavljena na osnovu falsifikovanog dokumenta

Prilikom izdavanja ukaza o izdvajanja Krima iz sastava Ruske socijalističke federativne sovjetske republike (RSFSR) i njegove predaje Ukrajinskoj sovjetskoj socijalističkoj republici (USSR), Prezidijum Vrhovnog saveta SSSR se pozvao na nepostojeći dokument.

„Prezidijum Vrhovnog sovjeta SSSR u svojom ukazu odlučuje da odobri zajednički predlog prezidijuma Vrhovnih saveta RSFSR i USSR o predaji Krimske oblasti, s tim što takav dokument uopšte nije postojao“, rekao je Sergej Trofimov, predsednik specijalne radne grupe i šef zakonodavnog odbora krimskog parlamenta.

Tokom proučavanja arhivske građe, radna grupa, prema njegovim rečima, nije našla zajednički predslog prezidijuma vrhovnih saveta dve republike.

Угљанин тражи од Вучића да се обуставе преговори са тзв “Косовом” док се на дневни ред не ставе питања “Санџака” и “Прешевске долине”

„Postojale su posebne rezolucije predsedništava republika, različite i po formi i po sadržaju, ali nisu usvajani nikakvi zajednički podnesci“, naglasio je narodni poslanik.

Prema njegovim rečima, Vrhovni savet SSSR nije doneo odluku o predaji Krima USSR, nije odobrio nove granice republika, već je jednostavno odobrio ukaz svog prezidijuma koji se poziva na nepostojeći akt i odluke donete van nadležnosti predsedništva vrhovnih saveta dveju republika, kršeći sve ustavne procedure.

Kako je primetio Trofimov, prilikom prelaska Krima u sastav Ukrajinske SSR, grubo je narušena pravna osnova tri ustava: SSSR, RSFSR i USSR. Osim toga, nisu ispoštovane administrativne i ekonomske procedure i nisu propisane garancije prava Krimljana.

Каква је веза папе Пија Дванаестог, Степинца и усташких злочина

Konkretno, objasnio je, da bi se poluostrvo prenelo po proceduri, prvo je bilo potrebno da se održi referendum u okviru RSFSR, ali to nije urađeno, niko nije pitao za mišljenje stanovništvo republike.

Preporučujemo:  BAŠ CIVILIZACIJSKI: POLICIJA U ARIZONI MIRNO GLEDALA KAKO SE ČOVEK UTAPA

„Ustav RSFSR je imao odredbu koja je jasno govorila da se teritorija RSFSR ne može menjati bez saglasnosti same RSFSR. Istovremeno, čak ni najviši organi vlasti RSFSR nisu imali nikakva ovlašćenja da predaju teritorije i samostalno donose odluke o promeni granica RSFSR. Takve odredbe u ustavu nema“, naglasio je Trofimov.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

БОНУС ВИДЕО:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *