Ljubav i smrt na ruski način – kako je Prigožin od sitnog lopova postao državni neprijatelj broj jedan

Ljubav i smrt na ruski način – kako je Prigožin od sitnog lopova postao državni neprijatelj broj jedan

Raspad Sovjetskog saveza nije bio kraj jedne države već propast jedne cele civilizacije. Sa nestankom komunističkih stega društvo se našlo u vakumu koje je pružalo neviđene mogućnosti. Dok su preko noći propadale fabrike koje su opstajale samo zahvaljujući centalizovanoj privredi, pojavila se nova elita čije bogatstvo se merilo desetinama i stotinama milijardi dolara.

Uz takvu elitu je stasavao Jevegenij Prigožin. Sitan kriminalac koji je prvi put osuđen još tokom sedamdesetih godina. Tada se izvukao, jer je optužnica odbačena. Ali 1981. godine nije bio te sreće. Tada je osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora. Osuđen je za pokušaj krađe na ulici, jer je sa još jednim kompanjonom napao ženu kojoj su oteli minđuše i zimske čizme.

Хрватска историчарка упоредила Србе са бубама: Треба их стрпљиво и трајно искоренити

Prodavac kuvanih viršli
Kada je izašao iz zatvora 1990. godine Prigožin se našao u nepoznatom svetu. Sovjestki savez je nestajao kao sneg u proleće i on je ušao u privatni biznis. Počeo je da prodaje hotdogove u bivšem Lenjingradu i posao je bio toliko uspešan da je Prigožin samo nekoliko godina kasnije otvorio svoj prvi restoran. Visokoplatežnoj publici je služio tradicionalna jela. Mesto je postalo veoma popularno i u njemu se okupljala politička i društvena elita drugog grada po važnosti u Rusiji.

Veruje se da je Prigožin upravo u tom restoranu upoznao Vladimira Putina. Budući predsednik Rusije je tada bio zamenik gradonačelnika Sanktpeterburga, Anatolija Sobčaka. Putin je pre toga boravio u Istočnoj Nemačkoj i nije imao poznanstva za nastavak dalje karijere.

Preporučujemo:  Zelenski zatražio od NATO-a „samo jedan odsto svih aviona i jedan odsto svih tenkova, jedan odsto - mi ne tražimo više“

Susret u restoranu
Pretpostavlja se da je upravo Prigožin Putinu davao društvene smernice i obezbeđivao kontakte. Uzajamno poverenje je dovelo do toga da, kada je novi predsednik Rusije stupio na dužnost, Prigožin dobije nadimak „Putinov šef kuhinje”. To i nije bilo daleko od istine, Jer, kada je Vladimir Putin ugostio presednika Amerike Džordža Buša, mlađeg, najmanje jednom prilikom ih je služio lično Prigožin. Upravo to svedoči o Rusiji kao zemlji neviđenih mogućnosti. Da od sitan krminalac koji je dva puta bio u zatvoru, služi dva najmoćnija čoveka na planeti.

Najbliže veze sa Vladimirom Putinom dovele su i do osnivanja kompanije „Vagner”. Ona je bila produžena ruka Rusije van njenih teritorije. „Vagner” je završio postavljene zadatke u Africi i Siriji. I u ratu u Ukrajini „Vagner” je bio uspešniji nego ruska vojska.

Амерички сенатор: Слање оружја Кијеву и масовна погибија Украјинаца најбоља ствар за САД

Zapečatio svoju sudbinu
Ipak, glas protiv Putinovih, takođe bliskih saradnika, ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova označio je kraj ljubavi. Prigožin je dugo tvrdio da su Šojgu i Gerasimov krivi za sve neuspehe u sukobu. Nazivao ih je huljama, ubicama ruske dece ali time ništa nije postigao. Istina, rasla mu je popularnost među vojskom i narodom.

Kada je pokrenuo marš na Moskvu i oružanom pobunom probao da smeni Šojgua i Gerasimova, Prigožin je zapečatio svoju sudbinu. Dobio je vreme da se evakuiše u Belorusiju i verovatno neke garancije da neće snositi posledice za događaje u kojima je poginulo više desetina ruskih vojnika, među kojima i nekoliko najviših oficira.

Za sada nije poznato otkud Prigožin u avionu iznad Rusije i šta je radio u Moskvi odakle je poleteo. Dok svet još raspravlja da li je avion srušen ili je to nesrećan događaj, činjenica je da je poruka razumljiva svima. Putin je prašta izdaju. Kazna je brutalna i razumljiva svima.

Preporučujemo:  Kakav će biti ruski odgovor: Zapad tvrdi da ima pravo da Ukrajinu naoruža nuklearnim oružjem!

Marko Lakić / Politika

BONUS VIDEO:

Aleksandar Lukašenko
Lukašenko priznao da mu je potreban „Vagner“

Sam predsednik Lukašenko je stavio tačku na debatu o sudbini Vagnerovih boraca u Belorusiji. ‘Vagner je živeo, Vagner živi i [Opširnije...]

vagner
Prigožin: „Vagner“ nikad nije bio i nema veze sa Srbijom, nemamo ni Srbe u grupi

Privatna vojna kompanija „Vagner“ nikada nije bila u Srbiji i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom, saopštio je osnivač „Vagnera“ [Opširnije...]

vagnerov
Vagnerov „Pakao u Bahmutu“: Oružane snage Ukrajine trpe monstruozne gubitke

Borbe oko grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti postaju sve intenzivnije, a to potvrđuje i Vagnerov vođa Jevgenij Prigožin! Osnivač grupe [Opširnije...]

Papa pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su potomci ruskih careva koji su stvarali VELIKU RUSIJU

Papa Franja našao se na udaru kritika jer je pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su naslednici careva poput [Opširnije...]

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u PREDSEDNIКU NARODNE SКUPŠTINE dr Vladimiru Orliću Na osnovu člana 99, stava 1. tačka 7. Ustava [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com