Beogradskom advokatu policija napravila sačekušu u Novom Sadu: Uhapšen zbog uvrede na Viberu

Beogradski advokat Čedomir Kokanović uhapšen je danas u Novom Sadu po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u Novom Sadu i to u trenutku dok je išao u Advokatsku komoru Vojvodina gde je u 13 časova trebalo da pristupi u svojstvu branioca kolege koga zastupa u disciplinskom postupku. Advokat Kokanović oglasio se dok trenutno u novosadskoj policiji čeka odluku o pritvoru.

„Nečuveno je da se advokat hapsi u privatnom krivičnom postupku zbog uvrede gde ne može ni biti kažnjen zatvorom. Situacija u advokaturi, a posebno Advokatskoj komori Vojvodine izmiče kontroli i situacija običnih advokata u Srbiji postaje neizdrživa. Ovo hapšenje je samo vrh ledenog brega, a brojni advokati u Srbiji svaki dan bivaju krivično i disciplinski gonjeni, izbacuju se iz komora i otimaju im se predmeti i klijenti. Iza toga najčešće stoje moćnici iz advokatskih komora koje štiti vlast. Pozivam sve advokate iz Vojvodine da se trgnu, pobune i zbace diktaturu Vladimira Beljanskog i njegove klike, ne zbog mene, već zato ovo isto preti i njima, a mnogi su već to i iskusili“, rekao je Kokanović.

Podsećanja radi, njegov branilac Ivan Ninić kazao je da koliko je informisan, razlog hapšenja je privatna krivična tužba za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski.

„A, povod za ovu tužbu su raniji navodi advokata Kokanovića o finasijskim malverzacijama i službenm putovanjima u Advokatskim komorama Vojvodine i Srbije. Inače, moj branjenik nikada nije uredno primio sudski poziv, ali je uprkos tome, na inicijativu privatnog tužioca Vladimira Beljanskog, novosadski sud izdao poternicu i naložio njegovo hapšenje“, kazao je Ninić.

Dodao je da je očigledno da su određeni došnici prijavili policiji da će Kokanović danas zbog službenih obaveza boraviti u Novom Sadu i izražavamo sumnji da je praćen po dolasku u Novi Sad.

Preporučujemo:  Kako je izgledalo bekstvo iz albanskog zatočeništva, stazama divljih zveri do slobode

„I to svakako, najbolje ilustruje trenutne razmere propasti srpske advokature. Da jednog advokata, samo zbog britkog pera i oštre reči, stavljate na poternicu i hapsite, u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi, je nesvakidašnji revanšizam i teatar apsurda, čak i za naše skromne pravne standarde. Dakle, došli smo u situaciju da, u 21. veku, advokat proganja advokata zbog verbalnog delikta preko aplikacije „Vajber“ i da naš kolega bude uhapšen, na svom radnom mestu, na ovako sraman način. Pa, šta onda, mogu da očekuju građani i ko će njihova zajemčena prava i slobode sutra da zaštiti?“, kaže Ninić.

Naveo je i da njegov branjenik Kokanović ima poznatu i stalnu i registrovanu adresu prebivališta u svom stanu u Beogradu, zaposlen je u svojoj advokatskoj kancelariji, nije pripadnik bilo kakve organizovane kriminalne grupe.

„Nikada nikoga nije samleo u Ritopeku i dostupan je svim državnim organima. Ne postoji nijedan opravdani razlog za određivanje pritvora i verujem da ovog puta revanšizam neće nadvladati činjenice i pravo“, zaključio je.

Podsećanja radi, između advokata Kokanovića koji je nedavno bio kandidat za predsednika Advokatske komore Beograda i Beljanskog, aktuelnog predsednika Advokatske komore Vojvodine, postoji dugogodišnji politički sukob vezano za transparentnost rada advokatskih komora, njihovo finansijsko poslovanje i odnos komora prema interesima članstva naspram interesa državne vlasti

Kokanović je 2021. bio jedan od organizatora protesta advokata pod nazivom „Ni korak nazad“ i jedan je od aktivnijih aktera u političkim borbama advokata u Novom Sadu. Maja 2021. godine Beljanski i Kokanović su se fizički sukobili na disciplinskom suđenju u Advokatskoj komori Beograda kada je Beljanski iznerviran pitanjima polio Kokanovića vodom. Oktobra iste godine u autorskom tekstu u Danasu, Beljanski je optužio Kokanovića da „pokušava da organizuje i grupu advokata u Novom Sadu kao opoziciju sadašnjem rukovodstvu“.

Preporučujemo:  PRIJATELJ MATEJA PERIŠA: Došlo je do sukoba sa drugom ekipom iz Hrvatske. Oni su uzimali neke narkotike

BONUS VIDEO:

 

policajke, sestre, poginula
ŽENA POGINULA, TRI VOJNA LICA POVREĐENA Težak sudar borbenog vozila „miloš“ i automobila kod Pančeva

Žena čiji identitet za sada nije poznat poginula je danas u nesreći koja se dogodila na putu Vršac - Pančevo. [Opširnije...]

škola, ispektori
Inspektori SBPOK-a optuženi da su štitili dilere

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optuženi predlog protiv dvojice [Opširnije...]

tramvaja
TRI VOZAČA TRAMVAJA POVREĐENA NOĆAS NA BANJICI: Napala ih grupa mladića, jedan je i izboden

U Beogradu su tokom noći povređena tri vozača tramvaja na okretnici u Paunovoj ulici na Banjici kada ih je napala [Opširnije...]

Mirnesa
UHAPŠENA MIRNESA MIKI: Evo gde je pala konobarica osumnjičena da je ukrala MILION EVRA

Mirnesa S. (42), koju nemačka policija sumnjiči za krađu milion evra, uhapšena je na aerodromu u Štutgartu, prenosi Bild. Policija [Opširnije...]

lidija
NIKO NIJE ZNAO DA JE TRUDNA? Otkud telo bebe baš u zamrzivaču, muž mislio vekna hleba! Ovako se Lidija branila u policiji

 Lidija M. (47) priznala je u policiji da se krišom porodila u kući i da je beba rođena mrtva, pa [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com