Nova ministarka najavila poskupljenje struje i razmatra iskopavanje litijuma

Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre izjavila je da će Srbija morati da se pozabavi reformom energetskog sektora, najavila nove cene struje i gasa, a o litijumu rekla da „treba razmotriti kako da se iskoristi“.

Đedović Negre je za Juronjuz Srbija rekla da je reforma energetskog sektora dugo odlagana, a preko je potrebna, što uključuje i reformu javnih preduzeća.

Istakla je da cena struje i gasa mora doći na dnevni red, „i to više pre, nego kasnije“, jer su energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.

„Ne može drugačije. Jeste, države naveliko ulažu u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas“, rekla je i dodala da se to tiče svih i da moramo da budemo održivi.

Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, Dubravka Đedović Negre je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jednog jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

„Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su“, rekla je ona.

Navodi da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali kaže da je samo pitanje koje će mere da budu preduzete da se rizici umanje.

„Ako ćemo da se razvijamo i da radimo da imamo bolje uslove života za građane, privredu, bolje plate, onda treba da koristimo potencijale, ali sa svim faktorima koji mogu da minimalizuju rizike i da ih učine prihvatljivim, ako mogu“, rekla je Đedović Negre .

Preporučujemo:  Struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto

Najavila je završetak velikih projekata kao što je blok B3 u Kostolcu od 350 megavata, kao i rad na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske i potvrdila da su očekivanja i planovi da se u energetski sektor uloži 12 milijardi.

Danas

BONUS VIDEO:

struja
Struja od Nove godine skuplja za osam, a gas za 11 odsto

Struja će od 1. januaru 2023. godien poskupeti za osam a gas za 11 odsto. Saglasnost za povećanje cena dala [Opširnije...]

struje
Kličko: Kijev bez struje do proleća

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija "Ukrenergo" potvrdila je danas da se vanredna isljučenja električne energije u zemlji nastavljaju usled "naglog rasta [Opširnije...]

struja
Oko 12 odsto struje „nestane“ na putu do potrošača

Oko 12 odsto struje "nestaje" na njenom putu do potrošača i zato je neophodono početi sređivanje stanja u distributivnom sistemu, [Opširnije...]

struja
Sumorne prognoze – struja treba da poskupi od 15 do 20, a gas od 65 do 70 odsto

Struja treba da poskupi od 15 do 20, a gas od 65 do 70 odsto, ocenio je Fiskalni savet (FS) [Opširnije...]

Sporazum o energetici veliki ustupak Prištini

Srpska koalicija NADA ocenila je da jučerašnjim sporazumom o energetici Beograda i Prištine, Srbija više gubi, nego što dobija i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com