Tri razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo više BANANA

Banane su prirodno bogate ugljenim hidratima i šećerima u poređenju sa većinom drugog voća, uz to bogate su vlaknima koja pospešuju metabolizam, kao i kalijumom koji podržava hidrataciju.

 

Sadrže oko 30 grama ugljenih hidrata i 14 grama šećera, takođe imaju 1 gram proteina, 3 grama vlakana i manje od 1 grama masti. Imaju 375 mg kalijuma, magnezijum (32 mg), vitamin C (14 mg) i vitamin B6 (0,24 mg), piše Real Simple.

Prednosti banana

Bogate elektrolitom kalijuma

Banane su odličan izvor kalijuma, minerala koji je neophodan za mnoge telesne funkcije. Jedan od glavnih razloga zašto nam je potreban kalijum je da regulišemo ravnotežu tečnosti u našim telima. Smatra se i da kalijum snižava krvni pritisak, jača kosti i promoviše pravilnu funkciju mišića.

Vlakna za zdravo varenje

Banane sadrže rastvorljiva vlakna koja vezuju kalorije i masti u stomaku i crevima i izvlače ih iz tela pre nego što uđu u krvotok. U ovom slučaju bolje su zrele banane jer sadrže više skroba.

 

Pružaju obilje vitamina B6

Pored svih ostalih prednosti banane su i odličan izvor vitamina B6. Jedna banana srednje veličine može da obezbedi oko četvrtinu vaših dnevnih potreba za vitaminom B6.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Mnogi se kunu da radi: Presecite limun i posolite, pa ga stavite ispod kreveta i ujutru vas čeka ČUDO

Poznate su mnogobrojne prednosti limuna kao voća koje obiluje vitaminom C. Štiti od prehlade i najčešće se koristi kao dodatan izvor hidriranosti [Opširnije...]

dete
Male tajne roditelja čija deca nikad nisu bolesna

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se [Opširnije...]

Namirnice koje jačaju kosti, naročito kako starimo

Kako biste zaštitili kosti, trebalo bi u svoju ishranu da dodate hranu bogatu kalcijumom, vitaminom D koji pomaže vašem telu [Opširnije...]

Dr Kon postao prorok: Porast novozaraženih očekuje se u drugoj polovini januara

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će ponovni porast zaraženih od koronavirusa biti posle Nove godine po julijanskom kalendaru, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *