Lekari se ogradili od Hipokratove medalje Vučiću

Od odluke rukovodstva Društva lekara Vojvodine da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Hipokratovu medalju za unapređenje zdravlja ogradilo se pet članova tog udruženja, koji su naveli da izražavaju „najdublje neslaganje“ s tom odlukom.

– Jedna od stavki Hipokratove zakletve glasi: svoj posao radiću dostojanstveno. Da li je dostojanstveno raditi sa kovid pacijentima bez zaštitne opreme? Da li je dostojanstveno što je umrlo skoro 200 lekara tokom pandemije kovida? Da li je dostojanstveno raditi ovako odgovoran posao kao što mi radimo, a biti plaćen manje od socijalne pomoći u Švajcarskoj – naveli su lekari u saopštenju za javnost.

Upitali su i da li je dostojanstveno „udvorištvo i saginjanje glave pred silom i nepravdom“.

– To je učinila nekolicina lekara iz našeg udruženja, dajući priznanje nekom ko priznanja nije dostojan – naveli su oni.

Dodali su da žele da izbegnu „sram i gledanje u pod“ kada ih potomci budu pitali zar tako neko može da unizi odgovorno lekarsko zvanje zbog ličnog interesa.

– Ustajemo u odbranu časti i dostojanstva svoje profesije i ne pristajemo da damo saglasnost na dodelu Hipokratove nagrade predsedniku Srbije – navodi se u saopštenju koje su potpisali lekari Nebojša Baračkov, Dragan Mitrović, Slađana Martinović Mitrović, Timea Kikai Zekić i Jelena Mučibabić.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *