OEBS: Rast broja incidenata počinjenih na kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji

Broj incidenata u kojima su mete kulturno nasleđe i verski lokaliteti na Kosovu i Metohiji porastao je poslednjih godina, a većina takvih slučajeva u kojima motiv nije novac počinjena je u crkvama i na grobljima koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se u novom izveštaju Misije OEBS na Kosovu i Metohiji.

U izveštaju Misije OEBS za period od januara 2014. do decembra 2020. godine, navodi se da je u tom razdoblju prijavljeno 247 incidenata počinjenih na kulturnom nasleđu i verskim lokalitetima, od kojih su 112 krađe novca ili imovine, dok u preostalih 135 novac nije motiv.

„Broj incidenata u kojima su mete kulturno nasleđe i verski lokaliteti na Kosovu i Metohiji porastao je poslednjih godina, a većina takvih slučajeva u kojima motiv nije novac počinjena je u crkvama i na grobljima koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se u novom izveštaju Misije OEBS na Kosovu i Metohiji.

U izveštaju Misije OEBS za period od januara 2014. do decembra 2020. godine, navodi se da je u tom razdoblju prijavljeno 247 incidenata počinjenih na kulturnom nasleđu i verskim lokalitetima, od kojih su 112 krađe novca ili imovine, dok u preostalih 135 novac nije motiv.

„Od 135 incidenata u kojima motiv nije novac, 57 odsto je počinjeno u crkvama i na grobljima koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok je 24 odsto bilo usmereno protiv verske imovine Islamske zajednice. U 12 slučajeva (deset odsto) mete su bile katoličke crkve, dok su sekularni lokaliteti bili meta u samo šest slučajeva. Jevrejski lokaliteti su bili meta u tri incidenta, a protestantska crkva u jednom”, navodi OEBS u izveštaju.

Dodaje se da je više od polovine ekonomski motivisanih krađa zabeleženo u džamijama. U više od trećine slučajeva (38 odsto), ova vrsta krađe dogodila se u objektima Srpske pravoslavne crkve, dok je iz katoličkih crkava prijavljeno oko četiri odsto slučajeva.

Preporučujemo:  Vesna Veizović: Rusija neće priznati Кosovo čak iako joj zapadne marionete u Srbiji uvedu sankcije!

Izveštaj obuhvata samo incidente u kojima su mete bili lokaliteti nasleđa ili incidenti izvršeni na lokalitetima nasleđa. U većini slučajeva počinioci nisu bili identifikovani i njihov pravi motiv ostao je nerazjašnjen, piše u izveštaju.

„Kako većina počinilaca nije mogla da bude identifikovana, njihovi pojedinačni motivi da izaberu kulturno nasleđe kao metu, osim u slučaju krađa povezanih sa novcem, ostaju nejasni. Zakon, a posebno Krivični zakonik, predviđa sankcije za krivična dela počinjena protiv kulturnih dobara. Međutim, dugo trajanje sudskih postupaka i neodgovarajuće kazne, pa čak i oslobađajuće presude, ne odvraćaju potencijalne počinioce od činjenja krivičnih dela protiv kulturnog nasleđa i verskih zajednica”, stoji u izveštaju.

Od 2014. godine predstavnici opština su osudili svega 18 od 247 incidenata, zbog čega OEBS preporučuje jačanje napora radi javne osude incidenata protiv lokaliteta verskog i kulturnog nasleđa.

Prema navodima Misije OEBS na Kosovu i Metohiji, u izveštaju se zaključuje da efikasna zaštita kulturnog nasleđa na Kosmetu ne treba da bude ograničena na fizičku restauraciju i da je potreban širi pristup. Uspešno očuvanje kulturnog nasleđa zahteva i sveobuhvatno upravljanje, maštovito prostorno planiranje, podizanje svesti i razvoj kapaciteta osoblja zaduženog za kulturno nasleđe, dodaje se, prenosi Beta.

Autori izveštaja ukazuju da postoji potreba za izmenom i dopunom Zakona o kulturnom nasleđu i potpunim usklađivanjem zakonskih i podzakonskih akata kako bi se obezbedio koherentniji pristup kulturnom nasleđu.

Izveštaj sadrži nekoliko preporuka za ključne institucije u cilju poboljšanja zaštite i valorizacije bogatog kulturnog nasleđa. Među njima su uvođenje planova upravljanja za lokalitete kulturnog nasleđa, procena uticaja planiranih intervencija na nasleđe, usvajanje sveobuhvatnije definicije kulturnog nasleđa i povećanje otpornosti lokaliteta kulturnog nasleđa na klimatske promene ili na namerno uništavanje.

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport izjavio je da je „efikasno očuvanje kulturnog nasleđa važno za sve zajednice” i izrazio uverenje da će objavljeni izveštaj, sa saznanjima i preporukama, „pomoći institucijama u njihovim naporima da očuvaju i zaštite kulturno nasleđe za buduće generacije”.

Preporučujemo:  Kadirov: Znam šta se dešava na Kosovu

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

OGLASILA SE PORODICA TRAGIČNO PREMINULE KIKE ĐUKIĆ (22): U nalazu obdukcije stoji OVAJ UZROK SMRTI, za sve imaju jednu molbu

Jutjuberka i influenserka Kristina Kika Đukić tragično je preminula u 22. godini u noći između 8. i 9. decembra, a sada je porodica [Opširnije...]

Još jedna žena stala u odbranu slobode govora Bake Praseta: Na delu imamo zlonamernu zamenu teza, koja polako, ali sigurno uzima svoj danak

Makijaveli je odavno primetio da podela društva na „prijatelje“ i „neprijatelje“ čini osnovno obeležje svake tiranije. Neprijatelje bi, dabome, trebalo [Opširnije...]

BRUTALNO PREBIJANJE U KURŠUMLIJI: Pajserima tukli oca i sina u kafiću, mladiću PUKLA lobanja

Dva muškarca su teško povređena noćas u tuči koja se dogodila u jednom kuršumlijskom kafiću. Reč je o ocu Z.M. [Opširnije...]

KRAJ DRAME! Bačen suzavac u stan jutjubera, a evo šta je vikao dok su ga odvodili

Kako javlja reporter "Blica" u zgradu u kojoj stanuje jutjuber Daniel Đukić, koji od 9 časova jutros preti da će [Opširnije...]

FDU staje u odbranu Gorana Markovića

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je da, svojom pozicijom akademske ustanove, staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *