Ni pandemija ni inflacija nisu uticale na cenu droge u Srbiji

Uprkos zaplenama, veoma često i rekordnim, ilegalne droge su tokom pandemije bile široke rasprostranjene i dostupne na evropskom tržištu, pa i u Srbiji. Predstavnici države tvrde da drastičnih promena cene nije bilo ni zbog ekonomske krize i sve veće inflacije. Ipak, na osnovu samo tog podatka ne možemo procenjivati rasprostranjenost organizovanog kriminala u Srbiji, izjavio je za Novu ekonomiju Saša Đorđević iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC). 

On je rekao i da su cene ilegalnih droga u Srbiji u proteklih par godina stabilne.

„Na početku pandemije, u Srbiji je došlo do povećanja cene kanabisa, koja nije bila drastična. Cene ostalih narkotika se nisu menjale… Povremeno se desi da cena grama kokaina drastično padne, ali vrlo brzo se vrati na prosek, koji je između 80 i 100 evra“, kaže Đorđević.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droga Milan Pekić rekao je nedavno da se cena droge, po svim pokazateljima, kreće u istim okvirima i da nema drastičnog pomeranja ni zbog pandemije ni zbog ekonomske krize, preneo je Danas.

„Maloprodajne i „velepordajne“ cene droga u Srbiji izražene u evrima

Prema rečima Saše Đorđevića, nemoguće je da se samo na osnovu maloprodajne i velikoprodajne cena ilegalnih droga izmeri upotreba psihoaktivnih supstanci ili oceni ozbiljnost organizovanog kriminala i korupcije u nekoj zemlji. 

„Cena je jedan od indikatora, koji se najčešće ukršta sa brojem korisnika, učestalosti konzumacije, vrste ilegalne droge, dok se za merenje organizovanog kriminala i korupcije primenjuje uspešnost institucionalnog odgovora, kao i da li je pojedinačna država zemlja porekla ili tranzita ilegalnih droga“, rekao je on.

Promena ruta krijumčarenja

Đorđević navodi da je pandemija uticala na promenu ruta krijumčarenja, a dodaje i da su uvedeni novi metodi distribucije narkotika, kao što je direktna prodaja do kuće ili onlajn kupovina.

Preporučujemo:  Očekivana sniženja na pumpama izostala – na cenu goriva presudno utiču dva spoljna faktora

„Heroin se uglavnom krijumčario preko kopna, ali tokom pandemije korišćeni su i morski putevi, što nije karakteristično za ovu drogu“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, na osnovu broja otkrivenih labaratorija može se zaključiti da je domaća proizvodnja kanabisa povećana, dok je supstituciona terapija (buprenorphin i metadon) često završavala na ilegalnom tržištu.

U periodu 2018. do 2021. godine, ukupna količina zaplenjene droge se povećavala, piše u izveštaju o završnoj evaluaciji Strategije o sprečavanju zloupotrebe droga za period 2014-2021. godine, koji je prošlog novembra objavila Kancelarija za borbu protiv droga. 

U 2018. godini ukupna zaplenjena količina droge iznosila 3,4 tone, u 2019. godini količina zaplenjene droge je iznosila 7,3 tone, 2020. godine 6,6 tona, a do 2. septembra 2021. godine 2,4 tone, piše u Izveštaju.

S obzirom na to da se nalazi na centralnobalkanskoj ruti krijumčarenja, Srbija se prvenstveno smatra tranzitnom zemljom za drogu.

Drugi akcioni plan za period 2018-2021. godine za sprovođenje Strategije nije formalno usvojen zbog „tehničko-administrativnih pitanja“, piše u istom izveštaju.

Iako je ostao u fazi nacrta, nadležni (institucije, ministartsva) su, kako piše, sproveli aktivnosti iz svojih nadležnosti predviđene ovim akcionim planom.

To što Vlada nije zvanično usvojila drugi akcioni plan je uticalo na to da godišnji izveštaji o napretku sprovođenja Strategije nisu bili dostupni, piše u izveštaju Kancelarije za borbu protiv droga.

Pristup drugim pisanim izvorima često je, kako se dodaje, bio nedostupan.

U završnoj evaluaciji Strategije o sprečavanju zloupotrebe droga, piše i da su se pojavile znatne poteškoće u protoku i dobijanju informacija o tome koje su aktivnosti obavljene, a koje ne, jer su predstavnici imali „različite, a ponekad i kontradiktorne informacije“ u vezi sa realizacijom pojedinih aktivnosti.

Kako se procenjuje rasprostranjenost organizovanog kriminala u Srbiji?

Globalni indeks organizovanog kriminala je „alat“ dizajniran da izmeri nivo organizovanog kriminala u nekoj zemlji i njenu otpornost na aktivnosti organizovanog kriminala.

Preporučujemo:  Kokain preti evropskim demokratijama - dajte KOKAINA

Prema ovom indeksu, Srbija je na 33. mestu na svetu, sa 6,21 indeksnih poena, malo ispod Rusije.

Takođe, Srbija je po ovom merilu druga od svih evropskih zemalja, među 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Nova ekonomija

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *