EU POČINJE LOV NA DESNIČARE BLISKE RUSIJI: Brisel priprema predlog zabrane organizacija koje su po njima opasnost za NATO i uniju

BRISEL priprema novu akciju na Zapadnom Balkanu – „lov“ na različite, po njihovom viđenju, ekstremne i navijačke grupe, nacionalističke i radikalne pokrete koji bi mogli da izazovu potencijalne pretnje terorističkim napadima.

Radna grupa Saveta EU za borbu protiv terorizma planira i predlog zabrana koje bi mogle da budu nametnute određenim organizacijama i ljudima iz zemalja našeg regiona. U ovaj koš, napominjući da je islamski ekstremizam i dalje „najveći izazov“, stavljene su i grupe koje su proruske i antievropske. U dokumentu Radne grupe, koji je trebalo da bude razmatran juče, navodi se da je „desničarski ekstremizam prisutan na različite načine u svim zemljama Zapadnog Balkana, ali i da je teško razlikovati pokrete krajnje desnice i levice“.

– Tu su navijačke grupe i radikalne pristalica panslovenskih, nacionalističkih i radikalnih pokreta. Mnogi pokreti krajnje desnice na Zapadnom Balkanu imaju jaku averziju prema NATO i EU. Sa druge strane, oni imaju jake simpatije prema Ruskoj Federaciji. Jedan od razloga za pojačano nepoverenje prema Zapadu su jake veze koje je Rusija ostvarila sa pravoslavnom populacijom u regionu. Rusija se predstavlja kao zaštitnik određenih nacija i pravoslavnih grupa na Zapadnom Balkanu. Neke pristalice krajnje desnice i krajnje levice u regionu su najverovatnije na ruskoj strani kada je reč o ratu u Ukrajini.

Neki lokalni sledbenici krajnje desnice otišli su da se bore u tekućem sukobu u Ukrajini, najverovatnije na ruskoj strani – navodi se u tekstu. Ova analiza Brisela konstatuje da neke od nacionalnih strategija i akcionih planova pokazuju da se na Zapadnom Balkanu posvećuje značajna pažnja borbi protiv „drugih oblika ekstremizma i terorizma, ali ne i kada je reč o krajnje desnom ekstremizmu“. Takođe, zaključuje se da bi, iako je pretnja od terorističkih napada velikih razmera inspirisanih ekstremističkim ideologijama prilično mala, „akti nasilja manjeg obima mogli da deluju kao žarište regionalne destabilizacije“. Male su šanse, navodi se, da dođe do etnički motivisanih napada.

Preporučujemo:  Zapad će tek platiti punu cenu rata protiv Rusije

ZABRANJENA UPOTREBA TELEFONA

RADNA grupa Saveta EU za borbu protiv terorizma odgovorna je za razmenu informacija i procenu terorističkih pretnji, suprotstavljanje radikalizaciji i regrutaciji potencijalnih terorista. Blisko sarađuju sa Europolom. Kada zasedaju, uglavnom ne saopštavaju svoje zaključke, a učesnicima su zabranjeni telefoni.

Od država članica EU traži se da kažu ako su primetile promene u oblasti desničarskog ekstremizma na Balkanu, usled pandemije kovida 19 kada se dosta radilo na internet propagandi, ekonomskverize, napetosti među pojedinim državama ili rata u Ukrajini. Visoki oficir u penziji i poznavalac rada obaveštajnih službi LJuban Karan istakao je za „Novosti“ da „ako se iko obračunava sa teroristima onda su to Rusi“.

– Obračunali su se sa islamskom državom i mnogim islamskih grupama, bili su i meta terorističkih napada i zato vezati Rusiju za nekakav terorizam nema smisla. U pitanju je podvala kolektivnog zapada da se u isti koš sa pravim teroristima stave i oni koji ne prihvataju u potpunosti njihove stavove. Ko ne prihvata sanacije prema Rusiji i ko drugačije gleda na sukob prema Ukrajini je terorista – objašnjava Karan. On dodaje da se čak ide i na to da oni koji se zalažu za mir i ne žele da izaberu stranu u ruskoukrajinskom sukobu, budu proglašeni kao neke terorističke grupe.

– Zato treba tražiti poruke u ovakvom dokumentu Saveta EU koji u isti koš stavlja ekstremne islamiste i one organizacije koje podržavaju Rusiju, što apsolutno nema nikakve veze jedno sa drugim – rekao je Karan i dodao da nema nikakve dileme oko toga da ekstremizam treba da se suzbije, ali da se mora jasno napraviti granica ko su teroristi i imaju veze sa njima, a ko ne.

KOMBAT 18

Preporučujemo:  Evropa će morati da plati gas u rubljama ili da se smrzne

KAO primeri aktivnih ekstremno desničarskih organizacija u dokumentu Radne grupe za terorizam, navode se međunarodne grupe „Krv i čast“ i „Kombat 18“. U dokumentu se migracije pominju kao jedan od ključnih faktora za podizanje desničarskih pobuda u regionu. „Krv i čast“ je neonacistička mreža za promociju muzike i desničarska ekstremistička politička grupa osnovana u Velikoj Britaniji. I „Kombat 18“ je osnovana u Britaniji, a neki njeni pripadnici su odgovorni za ubijanje ljudi koji nisu bele rase.

Novosti

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *