Srbija danas bira predsednika, poslanike i lokalne vlasti

Građani Srbije danas izlaze na birališta, da izaberu predsednika Republike, novi saziv parlamenta i lokalnu vlast u 14 samouprava, uključujući i glavni grad.

Na ukupno 8.255 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije, koji će se opredeljivati između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Uz birališta u Srbiji, u inostranstvu će biti otvoreno 77 biračkih mesta, u 34 države, na kojima će moći da se izjasni 39.777 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje.

Od uvođenja višestranačja, građani Srbije danas izlaze 13. put da biraju svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu, a od osamostaljenja Srbije, 2006. godine, ovo su četvrti predsednički izbori.

Biračka mesta otvaraju se u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje izborna tišina, koja je počela u noći između četvrtka i petka, a tokom koje je je zabranjena izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Izbore će, osim biračkih odbora, pratiti domaći i strani posmatrači – OEBS/ODIHR, Saveta Evrope i pojedinih parlamenata.

Rokovnikom Republičke izborne komisije predviđeno je da je rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji 4. april do 8 sati, a zbirni izveštaj o rezultatima glasanja RIK donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Preporučujemo:  VUČIĆ OBJAVIO NAJNOVIJE MERE: Svedoci smo najveće krize od Drugog svetskog rata

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, odnosno u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.

Parlamentarni izbori

Na parlamentarnom glasačkom listiću naći se liste – „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, „Ivica Dačić – premijer Srbije“, „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, „Dr Vojislav Šeselj – Srpska radikalna stranka“, „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Među listama su „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DS S) – Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović“, „Milica Ðurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“, „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić“, „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Chuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“.

Zatim su tu i lista „Suverenisti – Saša Radulović (D jB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana stojković (Ž ZS)“, „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije“, „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“.

Na listi su i „Boris Tadić – Ajmo ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija srbije – Ujedinjeni pokret zelenih Srbije – Bošnjačka građanska stranka – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca“, „Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa“, „Koalicija Albanaca doline“, „Otete bebe – Ana Pejić“, „Romska partija Srđan Šain“ i Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

Preporučujemo:  Kini ćemo krvlju vraćati dug

Predsednički izbori

U trku za poziciju na Andrićevom vencu ušlo je osam kanidata – aktuelni predsednik Aleksadnar Vučić, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Miša Vacić i tri dame – Milica Ðurđević Stamenkovski, Biljana Stojković i Branka Stamenković.

Lokalni izbori

Još jedan glasački listić na biralištima imaće građani 14 lokalnih samouprava – dva grada – Beograda i Bora, i u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj, gde se glasa za sastave lokalnih parlemenata.

Beogradski izbori

U Beogradu će 1.600.463 birača moći da glasa na 1.170 biračkih mesta za novi saziv beogradskog parlamenta, koji će potom izabrati gradonačelnika.

Na listiću će biti 12 lista i to „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, kao i „Milic Ðurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Zatim slede „Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda“, „Dr Miloš Jovanović – NADA za Beograd“, „Moramo – Za dobar grad“, „Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi“, te „Nemanja Šarović – Za sav normalan svet“.

Tu su i liste „Suverenisti – Saša Radulović (ÐB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (Z ZS)“, „Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“, i „Ruski manjinski savez za Beograd – Aleksandar Buhanac (Srpsko-ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

Tanjug

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *