Španija ostaje pri stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova

Španija ostaje pri svom stavu o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za „Kosovo onlajn“.

Preporučujemo:  Oko pola miliona stanovnika "Kosova" otići će u zapadnu Evropu

Takav odgovor Kosovo onlajn dobilo je na postavljena pitanja o stavovima Španije povodom težnji da samoproglašeno Kosovo postane član NATO-a po ubrzanoj proceduri, o sve češćim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da ga priznaju one članice EU koje ga ne priznaju, trenutnom nivou odnosa Prištine i Madrida…

„Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova* reši dijalogom Beograda i Prištine“, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Kosovo onlajn podseća da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala u više navrata poslednjih nedelja poručivala je da je vreme da samoproglašeno Kosovo bude priznato od pet država EU koje to nisu učinile, kao i da pristupi NATO-u.

Takođe, prištinska vlada je početkom marta osnovala Međuinstitucionalnu radnu grupu za integraciju u NATO, na čijem čelu je Gervala.

I iz drugih država evropske petorke koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, inače, u prethodnom periodu je potvrđeno da se njihovi stavovi po tom pitanju ne menjaju. Tako je grčki premijer Kirjakos Micotakis prilikom posete Beogradu u februaru poručio da Atina ostaje na svojoj poziciji.

„Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane“, rekao je Micotakis u Beogradu.

Preporučujemo:  I na kraju jedini koji razgovara sa Vučićem je Đilas: “Sa Vučićem razgovaram da bih zaštitio volju Beograđana”

Izričit je bio i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ koji je krajem februara izjavio da Vlada i parlament Slovačke imaju nepromenjeno mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova i da je to permanentan stav spoljne politike Slovačke nezavisno od sastava Vlade.

Da se ne menja ni pozicija Kipra, krajem prošle godine potvrdila je predsednica Predstavničkog doma te zemlje Anita Dimitriju koja je u Skupštini Srbije izjavila da Kipar nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Kosovo onlajn

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *