Španija ostaje pri stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova

Španija ostaje pri svom stavu o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za „Kosovo onlajn“.

Preporučujemo:  Prvi put u istoriji većina građana Srbije protiv ulaska u EU

Takav odgovor Kosovo onlajn dobilo je na postavljena pitanja o stavovima Španije povodom težnji da samoproglašeno Kosovo postane član NATO-a po ubrzanoj proceduri, o sve češćim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da ga priznaju one članice EU koje ga ne priznaju, trenutnom nivou odnosa Prištine i Madrida…

„Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova* reši dijalogom Beograda i Prištine“, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Kosovo onlajn podseća da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala u više navrata poslednjih nedelja poručivala je da je vreme da samoproglašeno Kosovo bude priznato od pet država EU koje to nisu učinile, kao i da pristupi NATO-u.

Takođe, prištinska vlada je početkom marta osnovala Međuinstitucionalnu radnu grupu za integraciju u NATO, na čijem čelu je Gervala.

I iz drugih država evropske petorke koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, inače, u prethodnom periodu je potvrđeno da se njihovi stavovi po tom pitanju ne menjaju. Tako je grčki premijer Kirjakos Micotakis prilikom posete Beogradu u februaru poručio da Atina ostaje na svojoj poziciji.

„Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane“, rekao je Micotakis u Beogradu.

Preporučujemo:  Sporazum o energetici veliki ustupak Prištini

Izričit je bio i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ koji je krajem februara izjavio da Vlada i parlament Slovačke imaju nepromenjeno mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova i da je to permanentan stav spoljne politike Slovačke nezavisno od sastava Vlade.

Da se ne menja ni pozicija Kipra, krajem prošle godine potvrdila je predsednica Predstavničkog doma te zemlje Anita Dimitriju koja je u Skupštini Srbije izjavila da Kipar nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Kosovo onlajn

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

donorske
U Srbiju stigle donorske jajne ćelije iz Španije

Iz donorske banke u Španiji stigao je prvi kontingent jajnih ćelija za vantelesnu oplodnju, za koju se do sada prijavilo [Opširnije...]

„Gardijan“ oštro: Novak je Mračni gospodar Voldemor, niko ne sme da ga spomene

Australijski "Gardijan" napravio je reportažu o startu Australijan opena bez Novaka Đokovića, koji je okarakterisan kao ozloglašeni Voldemor. Novinarka Ema [Opširnije...]

Španija o nezavisnosti tzv. Kosova: Protivzakonit akt

Španija ostaje pri stavu da ne priznaje deklaraciju o nezavisnosti koju je Priština jednostrano usvojila 2008. godine, i smatra da [Opširnije...]

Iza usvajanja rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici, Tirana sprema još zloslutniju

Albanska rezolucija o Srebrenici, usvojena u parlamentu Albanije, otvara vrata za još jednu rezoluciju o navodnom „genocidu“ koji su počinili [Opširnije...]

„Do 30. septembra imaju vremena tri puta da razmisle“: Vučićeve poruke Zapadu i Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com