Naplata u rubljama podigla cenu gasa i oborila vrednost evra

Prvog dana primene ruskog ukaza za naplatu gasa u rubljama, taj energent je poskupeo. Za hiljadu kubnih metara ponovo treba dati više od 1.500 evra. Rublja je stabilna, dolar jača, a evro je u padu. Snabdevanje ruskim gasom zemalja Evropske unije za sada je redovno. Brisel traži zajednički stav o novim uslovima plaćanja.

Preporučujemo:  Neće biti poskupljenja gasa do kraja sledeće zimske sezone

„Gasprom“ je nastavio normalne isporuke gasa evropskim potrošačima i radi na primeni novih pravila plaćanja.

Iako iz zemalja Evropske unije još nema potvrde da će isporuke plaćati u rubljama, Moskva saopštava da nikog neće isključivati jer računi dospevaju u drugoj polovini aprila i u maju.

„Rusija bi u nekom trenutku mogla da odustane od rublje ako bi se uslovi promenili, ali u sadašnjim uslovima, rublja je najpoželjnija i najpouzdanija opcija za nas“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iz Evropske komisija poručuju da su u toku razgovori sa članicama Unije o novim uslovima plaćanja ruskog gasa.

„Blisko sarađujemo sa državama članicama i operaterima. Koordiniramo sa Evropskom unijom radi uspostavljanja zajedničkog pristupa plaćanju u valuti za gasne ugovore sa Rusijom“, kaže generalna direktorka energetskog odeljenja Evropske komisije Dite Jul Jergensen.

Mađarski premijer Viktor Orban ističe da je pitanje ruskog gasa pitanje funkcionisanja ili nefunkcionisanja privrede u Mađarskoj.

Preporučujemo:  Bugarska očekuje da bude izuzeta od embarga EU na rusku naftu

„Ne radi se o tome da obučemo džemper, malo pojačamo grejanje, kako neki na Zapadu misle, ili da platimo koju forintu više i za benzin na pumpama. Poenta je u tome – ako energija ne dolazi iz Rusije, onda nema energije u Mađarskoj. To je pitanje funkcionisanja ili nefunkcionisanja privrede“, kaže Orban.

Posledice skupih energenata pogađaju veliki broj evropskih potrošača

Pored najave OPEK-a da će zemlje izvoznice nafte povećati isporuke, cenu „crnom zlatu“ oborile su američke strateške rezerve – cena barela pala je na 103 dolara.

U narednih šest meseci, po nalogu američkog predsednika, na tržište će se plasirati milion barela nafte a naftne kompanije povećati proizvodnju.

„Nema dovoljno zaliha, a suština je da, ako želimo niže cene gasa, moramo da imamo više snabdevanja naftom, upravo sada“, kaže predsednik SAD Džozef Bajden.

Posledice skupih energenata, od ovog meseca, već pogađaju veliki broj evropskih potrošača. U Hrvatskoj je gas skuplji 16 odsto, a struja 9,6 procenata. Sa najvećim poskupljenjem suočavaju se u Turskoj – domaćinstvima je gas skuplji 35, a privredi čak 50 odsto.

U Srbiji cene gasa i struje za sada miruju. Gorivo, koje reguliše država, jeftinije je za dinar, do sledećeg petka benzin će se prodavati po ceni od 175 a dizel po 197 dinara.

Preporučujemo:  Za nekoliko nedelja šest havarija u EPS-u, šta je sledeće?

RTS

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *