Ako stane gas, staje i Nemačka; „Kada se mašine jednom ohlade, gotove su“

Nemačka privreda je u stanju uzbune iako još nije jasno da li je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da gas prodaje samo za rublje prazna pretnja.

I kratkotrajni prekid snabdevanja ruskim energentima može da bude poguban. Privrednici u Nemačkoj ozbiljno brinu da zemlja može da zapadne u duboku krizu, ako Moskva obustavi isporuke, ili ako Zapad uvede embargo na uvoz ruskih energenata.

Šef hemijske kompanije BASF Martin Brudermiler upozorio je na nezapamćene štete za privredu u slučaju obustave uvoza ili dužeg prekida isporuke ruskog gasa i nafte.

„To za nemačku ekonomiju može da bude najteža kriza od kraja Drugog svetskog rata,“ rekao je Brudermiler.

I stručnjak za građevinarstvo i energetiku Lamia Mesari-Berker, savetnica nemačke vlade, upozorava na posledice.

„Zaustavljanje bazične industrije može da izazove nezaustavljivi domino efekat i šteta bi teško mogla da se popravi,“ rekla je Mesari-Bekerova za dpa.

Šef kompanije Simens enerdži Kristijan Bruh izjavio je za dnevnik Handelsblat da će i kratkotrajni bojkot ruskih energenata nositi negativne posledice za Nemačku, veće od efekta na Rusiju.

Za neke sektore je, kako je rekao, snabdevanje gasom od životne važnosti. „Uzmite samo industriju stakla. Kada se mašine jednom ohlade, gotove su,“ rekao je Bruh.

Nemačko ministarstvo privrede u sredu je proglasilo rano upozorenje na vanrednu situaciju sa gasom, što je prvi od tri stepena vanredne situacije. Rano upozorenje je mera predostrožnosti i vlada je apelovala na potrošače i preduzeća da štede gas.

DPA

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Bivša sovjetska republika potiskuje ruski gas sa kineskog tržišta

Turkmenistan će skoro udvostručiti izvoz gasa u Kinu, prenosi TASS pozivajući se na lokalne medije. Tako ova bivša sovjetska republika [Opširnije...]

Svesno u građanski rat: Nemačka najavila prekid kupovine uglja i gasa od Rusije

Nemačka će od prvog avgusta potpuno prestati da kupuje ugalj od Rusije a od od 31. decembra rusku naftu, izjavio [Opširnije...]

Česi najavljuju da će „spaliti sve što mogu”

Ako zimus ostanemo bez gasa, spalićemo sve što možemo samo da se naš narod ne smrzava, i da proizvodimo struju. [Opširnije...]

Mađarska novo čvorište ruske nafte u Evropi

Mađarska nastavlja uvoz ruske nafte do daljeg. Isto važi za Slovačku i Češku, a za Bugarsku rok je do juna [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com