Osmanoviću pet godina zatvora zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika

Osman Osmanović prvostepeno je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog leta 1992. godine.

U ime naroda, sudsko veće progasilo je krivim Osmana Osmanovića i prvostepeno ga osudilo na zatvorsku kaznu od pet godina za krivično delo ratni zočin protiv civilnog stanovništva.

Kako se u obrazloženju presude navodi, Osmanović je kriv zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog, tokom maja i juna 1992. godine.

Preporučujemo:  Ćuta, Ne davimo Beograd i Nebojša Zelenović zajedno na izbore
Inače je Tužilaštvo krajem februara ove godine zatražilo od Višeg suda u Beogradu da Osmanoviću za ovo krivično delo bude izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina. Međutim, on je osuđen na pet uključujući u to i period koji je proveo u pritvoru od 24. novembra 2019. kada je lišen slobode.

Na ročištu koje je prethodilo izricanju presude tužilac Dušan Knežević kazao da smatra da je „u ovom postupku utvrđeno da je Osmanović počinio zločine za koje se tereti“, kao i da je kao visoki oficir u zatvoru, „bio deo sistema organizovane torture Srba zatočenih u logoru“.

Branilac Osmanovića Đorđe Dozet rekao je da će uložiti žalbu na presudu, jer je nepravična i nezakonita.

Osmanović je od novembra 2019. godine u pritvoru, kada je uhapšen na granici između Srbije i BiH.

Inače Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tada tražilo njegovo izručenje, zbog toga što je optuženi bosansko-hercegovački državljanin, zatim zbog toga što su navedeni zločini počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, a žrtve su državljani te zemlje, kao i zbog toga što se dokazi i svedoci nalaze u Bosni i Hercegovini. Međutim, Srbija je to odbila.

Suđenje je počelo u junu 2020. godine, a Osmanović se izjasnio da nije počinio zločine koji mu se stavjaju na teret, da su u optužnici jedino tačni njegovi lični podaci, da nije bio pripadnik sužbi bezbednosti bosne i hercegovine, već pripadnik MUP-a BiH.

N1

 

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *