NAKON PRESUDE OSMANOVIĆU U BEOGRADU: Džaferović najavio teške posljedice na odnose

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbacio je danas prvostepenu presudu beogradskog Višeg suda Osmanu Osmanoviću ocijenivši da ona predstavlja “sramotan udar na pravdu”, te da će ostaviti “teške posljedice na odnose između BiH i Srbije”.

Džaferović je zaključio kako je cijeli proces protiv Osmanovića vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države.

“Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret. Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem”, naveo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine”, dodao je Džaferović.

“Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince”, stoji na kraju reakcije Šefika Džaferovića.

Preporučujemo:  Vučić o radu SNS kol centra: To nije kažnjivo
Viši sud u Beogradu osudio je danas prvostepeno Osmana Osmanovića, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i ratnog zvaničnika logora Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog, na pet godina zatvora zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika koji su se nalazili u ovom zatočeničkom objektu tokom ljeta 1992. godine, javio je Detektor.

Sud je utvrdio da Osmanovićeve radnje predstavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, prva je reagovala na presudu Višeg suda iz Beograda ocijenivši je kao “sramnu”.

Turković je navela kako je sa pravom tražila od Srbije da se predmet ustupi bh. pravosuđu u skladu sa protokolom.

“Novi težak udarac normalizaciji odnosa u regiji u osjetljivom trenutku. Nepravda prema jednom čovjeku nepravda je prema svima nama”, poručila je na zvaničnom Twitter nalogu šefica bh. diplomatije.

Osuda i SDA
Stranka demokratske akcije ocjenjuje da je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, po kojoj je Osman Osmanović bez valjanih dokaza osuđen na pet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, revizionistička i sramna.

“Sudski progon Osmana Osmanovića, ali i Huseina Mujanovića, predstavlja ozbiljnu prepreku normalizaciji odnosa dvije države i prevazilaženju ratnog naslijeđa. U okolnostima u kojima osobe osumnjičene, optužene ili čak osuđene za najteže ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine slobodno žive i rade u Srbiji, te uživaju protekciju tamošnjih vlasti, donošenje ovakve nepravedne i nezakonite odluke je grub atak na pravo i pravdu”, zaključuju u SDA.

Hapšenje Osmanovića prije više od dvije godine, bez prethodno raspisane potjernice, podignute optužnice ili pokrenute istrage, čin je kojim je prekršen Protokol o saradnji državnih tužilaštava, te ozbiljno narušeno povjerenje između dvije države, dodaju iz SDA.

Nikakve neutemeljene i protivpravne optužnice i presude ne mogu i neće promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini, niti će izjednačiti ulogu branioca i agresora, poručili su iz Stranke demokratske akcije.

Banjaluka.net

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

KORONA VIRUS, TEORIJE ZAVERE I MISTICIZAM: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19

Korona virus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *