U švajvcarskim bankama zarobljeno 200 milijardi dolara ruskih klijenata

Švajcarske banke, cenjene zbog svoje tajnosti računa i sigurnosti, iznele su retku procenu sredstava koja su kod njih deponovali ruski klijenti.

Udruženje bankara te zemlje objavilo je da se na švajcarskim računima drži između 150 i 200 milijardi švajcarskih franaka (160-213 milijardi dolara) novca ruskih klijenata, prenosi Raša tudej.

Ovo otkriće je neobično za Švajcarsku, koju najbogatiji na svetu favorizuju kao poreski raj i jedno od najsigurnijih mesta za čuvanje bogatstva.

Preporučujemo:  Da li će Ukrajina uticati na cenu malina: Smanjena potražnja jagodičastog voća zbog krize!

Analitičari kažu da objavljene brojke pokazuju da je stvarni obim poslovanja Rusa sa švajcarskim bankama daleko veći od onih predstavljenih u bilansima koje je do sada objavilo nekoliko finansijskih kompanija, prenosi Tanjug.

Odustajući od tradicije neutralnosti, Švajcarska se prošlog meseca pridružila sankcijama uvedenim Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, a predsednik Ignacio Kasis je najavio da će ta zemlja zamrznuti imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i 370 političara i biznismena koje je sankcionisala Evropska unija.

Taj korak je opisan kao način da se spreče oni koji su navodno bliski ruskoj vladi da finansiraju „vojni napad bez presedana” na Ukrajinu.

Analitičari smatraju, na osnovu brojki koje je objavilo nekoliko švajcarskih finansijskih institucija, da se direktnom izloženošću švajcarskih banaka prema ruskim klijentima može upravljati. Dve najveće banke u zemlji, UBS i Kredi Svis, prijavile su prošle nedelje „ograničenu” izloženost Rusiji.

Preporučujemo:  Evro u usponu, investitori prodaju dolare

Kredi Svis je, na primer, objavila da samo 4,0 posto depozita položenih kod nje pripada Rusima. Međutim, prema izveštaju banke za 2021, ova sredstva iznose oko 33 milijarde švajcarskih franaka (35 milijardi dolara).

S obzirom na procenu Udruženja banaka, da bi ruskim klijentima zatvorile slavine s novcem, švajcarskim vlastima predstoji još dug put da izbroje koliko ruskog novca leži u njihovim trezorima, zaključuje ruski medij.

Izvršni direktor UBS-a Ralf Hamers, izjavio je da ne može da da tačnu informaciju o broju sankcionisanih klijenata, jer se on bukvalno menja svakog dana.

„Nove liste izlaze svake noći…u principu je svaki Rus, svaka osoba sa ruskim pasošem, polu-sankcionisana”, rekao je Hamers.

Preporučujemo:  Američka granica siromaštva: tehnološka industrija se urušava

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *