„Sestra mi je rekla da POBACIM u WC-u, a doktor je rekao da to nije beba nego 40 grama“

„Ne možete da zamislite šta mi je bilo u glavi, da toliko nema empatije. Ne govorim o sistemu koji je katastrofa, očekivala sam da će njihov odgovor biti „u redu, imamo volju, ali nemamo resurse da budemo bolji“. Vizija nam je da se promeni sve to i da niko više to ne doživi“, ispričala je Milica Filipović na početku svoje namere i istakla svrhu svog izlaganja, a zatim se prisetila i sa gledaocima podelila svoje iskustvo do tančina.

„Moja priča počinje kada je iz zdrave trudnoće prestala da mi se proizvodi plodova voda. Primljena sam u Narodni front, da mi ubrizngaju plodovu vodu, iglom u stomak. To bi trebalo da bude lagani postupak, gde se trudnoća nastavlja normalno. Nakon 24h od toga, beba prestaje da bude živa, prestaje srčana radnja, govore mi da je reč o spontanom pobačaju. U sobi me čeka sestra koja mi, ne razmišljajući u kakvoj sam situaciji, govori da se opustim, da sam mlada i da će biti drugo dete. Prolaze dva dana, kada mi daju vaginalete da se desi pobačaj, međutim ništa se ne dešava. Pitala sam doktorku kada mogu očekivati da se desi pobačaj – i danas jedva govorim o tome, bila sam u sobi sa trudnicama, na pet metara gde su porodilje sa bebama, sve slušaš, a imaš bebu koja se neće roditi živa – dobijam odgovor da ne dramim. Ja sam ostala bez reči, na to nema šta da odgovoriš“, ispričala je Milica.

Narednog urađen je indukovani pobačaj, ali tek tada je doživela prave traume zbog kojih i danas jedva govori o tom mračnom i mučnom periodu.

„Dobijem injekcije, posle pete injekcije počinju kontrakcije. Ja sam neko ko ima prirodni vaginalni porođaj, a ubeđenje sestre da to nisu bile kontrakcije je bilo nešto nepotrebno. Otišla sam u sobu, došla je u sobu i rekla ukoliko sam tako pametna i ako su to prave kontrakcije da idem u wc i pobacim. Pitala sam da li je ozbiljna, bilo je da ne možes da poveruješ da to kaže zdravstveni radnik. Bila sam prepuštena sama sebi. Otišla sam u kupatilo, bebu sam pobacila u svoju ruku, taj momenat mi je u glavi svaki momenat, beba koja nije živa. Ja tu dozivam sestru, ona naravno ne čuje, izlazim u hodnik, sestra opet ne čuje. Izlaze žene iz moje sobe, sve druge žene izlaze i dolazi sestra, dovlači krevet. Iznenadila se kako sam ja to imala kontrakcije, odvode me u porodilište i kreće dreka na mene zašto sam pila vodu tog dana“, priča Milica Filipović.

Preporučujemo:  Država da otkupi prodate kuće: Meštani Nedeljica traže garancije od Vučića

 

Kaže da je urađena revizija materice bez anestezije, čak i lokalne za koju nije neophodno da se ne pije voda i da to nije uslov.

„Urađena mi je ta rezivija, koliko je to bolelo, suludo je objašnjavati, zamislite da neko uzme kašiku i struže matericu na živo. Ostajem da ležim u krevetu, dolazi dečko da mi donese papir da sam videla mrtvu bebu. Tu se završava moj pakao iz porodilišta, to se sve desilo oko pola 1, u 4 su me prebacili na drugo odeljenje, tu ostajem još neko vreme. U otpusnoj listi piše da se javim na nalaz obdukcije za 15 dana, nalaz obdukcije nikada nisam dobila – ili nije bilo gotov ili sestra nije mogla da mi ga izda. Tada nije bio nijedan razlog zašto bi oni sve to krili, mislila sam da su prebukirani. Nalaz sam dobila kada je advokatica otišla kod njih po dokumentaciju. Stoji da je beba ugušena bez plodove vode. Nosila sam devojčicu, iako su oni vodili da je pol nepoznat, kada sam došla na prijem i rekla da sam uradila prenatalni test, oni su rekli da je to glupost. Iz Šapca sam otišla u 21. nedelji, u Front su me premili u 16. nedelji, oni su mi promenili termin porođaja“, kazala je Filipović dodajući da joj je bilo toliko teško da tri meseca nije izašla iz kuće.

Plakala bi danima samo kad bi videla reklamu za dete.

„Nisam zamerala što je beba umrla, već tretman koji sam imala, pretnju za reviziju. Uopšte nisam razmišljala u tužbi, ali kasnije sam skupila snage za sve to kada je bilo godinu dana od smrti bebe. Javila mi se Sanja (Radivojević), koja me danas zastupa“, ispričala je Filipović u uključenju.

Preporučujemo:  Zašto Jevrejin Zelenski podržava naciste ili još jedna tajna se otkriva pred nama

„Ovo nije lov na veštice“
Pravna savetnica Beogradskog centra za ljudska prava Sanja Radivojević istakla je da je time povređen član 3 evropske konvencije u ljudskim pravima.

„Povređen je fundamentalni princip, neprihvatljivo je da se to dešava. Postoji obaveza države da se uradi hitna istraga. Beograski centar ima tu ekspertizu, podneli smo zahtev ministru zdravlja da sprovede kontrolu. Niko nije kontaktirao Milicu. Ovo nije lov na veštice, pružamo ruku Frontu, da im pomognemo da se ovo nikom više ne desi“, rekla je Radivojević.

Bliže je objasnila i u kojoj je fazi trenutno Miličin slučaj.

„Sada smo u neprijatnoj poziciji, sledeći korak je pronaći veštaka koji će Milici dati objektivan nalaz i u kojoj je meri došlo do povrede procedure. Sigurno nije procedura (da se žena šalje u toalet da pobaci), moram da se zahvalim lekarima iz Nemačke – kako to izgleda u uređenim sistemima, kada dođe do poslednjeg čina, sve to se obavi u ambulanti, nije sama, ima psihološku podršku. Ono što je velika prepreka, utvrdili smo da je jako malo veštaka na raspolaganju, taj broj je značajno manji od svih drugih struka, a i njih koje smo pozvali, nismo dobili pozitivnu reakciju od njih – ili nemaju vremena ili kažu procedure su takve, šta vi očekujete. Kontaktirali smo Hrvatsku, imaju dugogodišnju praksu, rekli su nemojte nikoga ni iz Hrvatske da zovete, prinuđenimo smo da tražimo veštake iz zapadnoevropskih zemalja. Kada Beogradski centar nailazi na ovakve prepreke, možemo da zamislimo sa čime se žene suočavaju. Milica ima svedoke, žene su spremne da posvedoče, obavestili smo o tome sve organe vlasti“, rekla je Radivojević.

Preporučujemo:  OVO JE POČETAK KRAJA KORONE! Analiza BBC: Uskoro skidamo maske, ukidamo testiranja i mere i ovako ćemo ubuduće živeti sa kovidom

Ona dodaje da je ovoliki otpor posledica lošeg sistema jer su zdravstveni radnici preopterećeni.

„Mali su resursi, ne želimo da oni odgovaraju, ali izađite i recite gde su problemi zbog kojih ne možete da radite savesno svoj posao“, zaključila je Sanja Radivojević.

N1 / Blic žena

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Jugoslavija je primer: Zaharova upozorava na posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom

Odluka Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posledica po region [Opširnije...]

nato
Zašto NIKAD u NATO

Povodom obeležavanja 28 godina od napada NATO saveza na Repubiku Srpsku, imamo priliku da razgovaramo sa pukovnikom Dragomirom Pećancom i [Opširnije...]

ČUDO U CRKVI U SRBIJI Skinuli ikonu Svetog Save, našli BLAGO

TOKOM procesa pažljive restauracije ikona u ovoj crkvi, restauratori su otkrili staru i izuzetno očuvanu zastavu. U okviru restauracije ikona [Opširnije...]

meterolog
U Srbiji najavljen sneg

Kako je naveo meteorolog, jača zahlađenja nas čekaju već u trećoj dekadi septembra, i sa tim zahlađenjem će pasti i [Opširnije...]

JAČANJE PATRIOTSKIH OSEĆANJA NAŠIH ĐAKA: Potpisan sporazum između Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović potpisali su danas, u Velikoj [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com