RUSIJA UZVRAĆA UDARAC Putin sada stranim kompanijama oduzima i imovinu

Rusija je iscrtala planove da preuzme imovinu zapadnih kompanija koje napuštaju zemlju, kao reakcija Kremljina na sankcije i egzodus međunarodnog biznisa od njegove invazije u Ukrajini.

Najavljujući taj potez nakon što je niz globalnih firmi reklo da će ove nedelje obustaviti poslovanje u Rusiji, uključujući MekDonalds, Koka Kolu i Pepsi, Minsitarstvo ekonomije je saopštilo da bi moglo da preuzme privremenu kontrolu nad preduzećima koja odlaze, a u kojima je vlasništvo u rukama stranih državljana veće od 25 odsto, piše britanksi Gardijan.

Govoreći preko video poziva sa članovima vlade u četvrtak, Vladimir Putin je rekao da bi Kremlj mogao da pronađe pravno održive načine da zapleni međunarodne firme. Vlada bi nastojala da se „uvede eksterno upravljanje, a zatim ta preduzeća prenesu na one koji žele da rade“, rekao je putin. „Za to postoji dovoljno pravnih i tržišnih instrumenata.

Mihail Mišustin, premijer Rusije, je nedavno izjavio da iako je većina biznisa zaustavila svoje poslovanje, čitava situacija će biti detaljno ispraćena i da je moguće da će se povući potezi koji će „uvesti eksternu administraciju“.

Ovaj potez Rusije dolazi nakon što su prvo zapadne Vlade izvršile maksimalni pritisak na Putina uvođenjem drastičnih restrikcija na uvoz ruske nafte i gasa, zajedno sa finansijskim sankcijama i zamrzavanjem imovine ruskih oligarha.

Odgovarajući na međunarodnu izolaciju, bivši ruski predsednik, Dimitrij Medvedev je rekao da koristi „simetričan odgovor“ na sankcije koje je uveo zapad „uključujući zaplenu strane imovine i njihovu moguću nacionalizaciju“.

– Isto se odnosi i na odbijanje stranih kompanije da rade u našoj zemlji, napisao je on u objavi na veb stranici društvenih medija Vkontakte, optužujući zapadne firme koje napuštaju zemlju da su „moronske jer plešu uz melodiju Vašingtona i Brisela“.

Preporučujemo:  Automobil udario u ogradu ruske ambasade u Bukureštu, poginuo vozač

On je rekao da će Moskva odgovoriti „fundamentalno i oštro“ na odlaske, dodajući: „Bez obzira na razloge egzodusa, strane kompanije moraju da shvate da neće biti lako vratiti se na naše tržište.“

Putin potpisao nezavisnost DNR I LNR!

Italijanski univerzitet skida Dostojevskog sa programa

Rusija poručuje: Nema ustupaka Americi

Rusija je u četvrtak objavila planove osmišljene da povrati pritisak na zapad kroz ekonomske sankcije, uključujući zabranu na izvoz drveta, elektronike i telekomunikacione opreme.

Moskva je takođe usvojila zakone o zapleni 10 milijardi dolara aviona koje su zapadne organizacije iznajmile Aeroflotu i drugim ruskim kompanijama.

Do toga dolazi dok se Rusija približava otplati državnog duga, a rejting agencije upozoravaju na „neposredan“ neuspeh u potezu koji bi mogao da dovede do finansijskih gubitaka za vlasnike ruskih državnih obveznica.

Glavna ekonomistkinja Svetske banke, Karmen Rajnhart, rekla je u četvrtak da su i Rusija i Belorusija, „blizu bankrota“ u intervjuu za Rojters. Fič je ranije ove nedelje dodatno snizio suvereni rejting Rusije u status „smeće“, upozoravajući da je sve veća verovatnoća da će vlada odustati od svojih obaveza plaćanja.

Blic

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Putinov govor prodrmao Zapad: Sada svi shvataju da predsednik Rusije misli tačno ono što poručuje

Govor predsednika Rusije Vladimira Putina može se shvatiti kao vid proglašenja Rusije za vođu antikolonijalne borbe, ocena je dr Stevana [Opširnije...]

Putin: Cenimo ono što radi Srbija, Rusija će pomoći svojim srpskim prijateljima

Rusija će nastaviti da produbljuje saradnju sa Srbijom, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručenja agremana ambasadorima stranih [Opširnije...]

Putin: Naši vojnici časno ispunjavaju svoju dužnost, korak po korak oslobađajući Donbas

Ruska vojska jasno ispunjava sve zadatke, korak po korak oslobađajući zemlju Donbasa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. „Danas, u [Opširnije...]

Rusija stavila tačku na neokolonijalnu politiku Zapada – neće biti povratka

Pretnje Kijeva da će napasti Krim potvrđuju da denacifikacija i demilitarizacija treba da se sprovedu u celoj Ukrajini, smatra predsedavajući [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com