Italijanski univerzitet skida Dostojevskog sa programa

UNIVERZITET „Bikoka“ u Milanu suspendovao je sa predavanja lekcije o Dostojevskom „kako bi se izbegle polemike u ovom teškom momentu napetosti“ a predavač je obavešten o toj odluci putem mejla u kojem mu se saopštava da je njegov ciklus predavanja odložen.

Paolo Nori, poznasti pisac koji je do sada objavio 45 romana, prevodilac ruske literature i predavač na tom Univerzitetu trebalo je da održi ciklus od četiri predavanja posvećena ruskom piscu Dostojevskom, počevši od 20. marta, sa naslovom „Velika Rusija, sentimentalno putovanje u Zemlju careva, Sovjeta, novih bogatih i najlepše literature na svetu“.

Nakon obaveštenja da se njegov ciklus predavanja „odlaže“, Nori je postavio svoj komentar na Instagram i tako izazvao rasprave na internacionalnom nivou.

Udarne vesti

– Ne samo biti jedan živi Rus u Italiji, nego biti i mrtav Rus, danas je to krivica. Ovo što se događa u Italiji danas to je karikaturalno: italijanski Univerzitet koji zabranjuje jedan kurs je nešto neverovatno. Naprotiv, ovih dana trebalo je više govoriti o Dostojevskom – objavio je Nori.

Brojne univerzitetske kolege, ličnosti iz sveta kulture, politike stali su na stranu pisca i izneli svoju ocenu – „zabraniti da se izučava Dostojevski i tako biti protiv Putina znači bezumlje“.

Univerzitet je, sa druge strane, nakon velikih polemika koje je ovakva odluka izazvala u društvu, „objasnio“ da je „eskalacija konflikta“ bila motiv odlaganja. Univerzitet je ponovo postavio na program ciklus o Dostojevskom.

Ipak, Paolo Nori je odustao od kursa sa obrazloženjem: „ne delim ideju da treba da govorim o nekom ukrajinskom autoru zajedno sa ruskim“ i dodao „na žalost ne poznajem ukrajinske pisce s toga sam slobodan, a kurs ću održati na nekom drugom mestu“.

Preporučujemo:  Medinski je preneo pisane predloge primljene od ukrajinske delegacije

Dnevni list „Il Fato Kuotidiano“ povodom ovog incidenta objavio je izuzetan komentar u kojem se postavlja pitanje da li treba da sklonimo iz naših biblioteka knjige ruskih pisaca dok traje sukob u Ukrajini, i možda izbaciti predstave ruskih autora iz pozorišta?

„Il Fato Kuotidiano“ zaključuje: „Sve ovo događa se u ime Zapada koji se proklamuje kao kolevka tolerantnosti i demokratije, pa kako je to moguće da tolerantnost i demokratija proizvode pravo na cenzuru sa namerom da se mora misliti samo na jedan jedini način?“.

Новости

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *