Gvatemala povećava kaznu za abortus, zabrana istopolnih brakova

Kongres Gvatemale povećao je zatvorske kazne za žene koje su abortirale, poništavajući nedavni trend u Latinskoj Americi prema kojem se proširio pristup ženama abortusu.

Naime, neke od najvećih zemalja Latinske Amerike – Meksiko, Argentina, Kolumbija – proširile su pristup abortusu u poslednje dve godine, , javlja Radio Slobodna Evropa pozivajući se na agenciju AP.

Kasno u utorak na Međunarodni dan žena Kongres Gvatemale usvojio je zakon o „Zaštiti života i porodice“ koji je takođe bio usmeren i na LGBTQ zajednicu.

U sredu, koju je Kongres Gvatemale proglasio „Danom života i porodice“, predsednik Alehandro Giamatei rekao je u govoru u Nacionalnoj palati: „Ovaj događaj je poziv da se ujedinimo kao Gvatemalci kako bismo zaštitili život od začeća do prirodne smrti.“

Žene iz Gvatemale koje budu osuđene za prekid trudnoće sada se mogu suočiti sa kaznama do 10 godina, što je pre bilo najviše tri.

Kongres je uveo još teže kazne za doktore i druge koji pomažu ženama da prekinu trudnoću.

Abortusi su legalni samo kada je život majke ugrožen.

Poslanici koji podržavaju zakon rekli su da je potreban jer “manjinske grupe u društvu predlažu načine razmišljanja i prakse koji nisu u skladu s hrišćanskim moralom”.

Zastupnica Visenta Heronimo, koja je glasala protiv zakona, rekla je da se njime krše ljudska prava, posebno žena u ruralnim područjima gde ne postoji državna zdravstvena infrastruktura.

Zakon je usvojen sa 101 glasom za i 8 protiv. Pedeset i jedan zastupnik nije bio prisutan.

Jordan Rodas, izabrani tužilac za ljudska prava u Gvatemali, rekao je da Gvatemala nazaduje ograničavajući prava žena u vreme kada ih svet širi. Dodao je da oni koji podržavaju seksualnu raznolikost ne traže privilegije, „već žele živjeti bez stigme i diskriminacije“.

Preporučujemo:  Putin: Odluke su donete, ko se umeša u Ukrajini – udar će biti munjevit

“Odobravanje ove opasne inicijative predstavlja pretnju pravima žena i LGBT zajednice u zemlji”, rekao je Kristian Gonzalez iz Human Rajt Voča. On je takođe rekao da je zakon poslužio kao odvraćanje pažnje od sistematskog razbijanja pravosudnog sistema koje sprovodi predsednik.

Opozicioni poslanik Samuel Perez rekao je da su ga odobrili muškarci na koje pitanje abortusa ne utiče.

Zakonodavstvo Gvatemale takođe je eksplicitno zabranilo istospolne brakove i zabranili su školama da podučavaju bilo šta što bi moglo „odstupiti od (detetovog) identiteta prema rodnom spolu“.

БОНУС ВИДЕО:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *