AstraZeneca od vakcina prihodovala četiri milijarde dolara

Farmaceutska kompanija AstraZeneca je 2021. godine imala ukupne prihode od 37,4 milijarde dolara, što je porast od 41 odsto u odnosu na 2020. godinu, piše u izveštaju kompanije. Bruto profit bio je blizu 25 milijardi dolara. Od prodaje vakcine protiv koronavirusa, prošle godine su prihodovali blizu četiri milijarde dolara.

Ukoliko se u prihode ne uračunaju rezultati prodaje vakcine protiv COVID-19 (Vaxzervia), AstraZeneca je uvećala svoje prihode za 26 odsto.

Kompanija je najviše prihodovala od prodaje onkoloških lekova i terapija, 13,7 milijardi dolara.

Kompanija ističe da je u četvrtom kvartalu isporučila oko 102 miliona doza COVID-19 vakcine preko COVAX sistema.

Zaključnom sa februarom ove godine, AstraZeneca i njeni partneru su na tržište plasirali preko 2,6 milijardi doza vakcine u preko 180 zemlja, od čega su oko dve trećine države sa niskim i srednjim dohotkom, piše u izveštaju.

Osim vakcine, AstraZeneca je u decembru 2021. godine dobila odobrenje od američke agencije za lekova i za lek protiv COVID-19 „Evusheld“.

Kompanija u izveštaju navodi da je od prodaje ovog leka prihodovala 85 miliona dolara, i to 66 miliona dolara na teritoriji Evrope.

AstraZeneca je svoje prihode najviše povećala kada su u pitanju tržišta gde očekuju dalji rast (uključujući i Kinu) i oni su porasli za 41 odsto i iznosili su ukupno 12,3 milijarde dolara, od čega 2,3 milijardi dolazi od prodaje vakcine protiv korone.

Prihodi koji se odnose na tržište Evrope bili su osam milijardi dolara i porasli su za 22 odsto, a u Sjedinjenim Američkim Državama prihodovali su 12,2 milijarde dolara, što je rast od 33 odsto.

Nova ekonomija

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

SAD: Odobrene vakcine protiv kovida za bebe starije od šest meseci

Savetnici za vakcinaciju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) danas su jednoglasno odlučili da odobre Fajzerove i Modernine [Opširnije...]

Primio 87 vakcina protiv korone da bi falsifikovao potvrde

Jedan Nemac iz Magdeburga oborio je rekord u primanju vakcina protiv korona virusa - primio ih je čak 87, piše [Opširnije...]

Vakseri u zvaničnom udzbeniku izmenili deo pesme čuvenog srpskog pesnika preminulog pre 20 godina: Ubacili novu strofu

Deciji pisac Dragomir Djordjevic, rodjen 1953. preminuo 1999. godine. Dragomir Đorđević autor je čuvene pesme "Nije lako biti dete", pesme [Opširnije...]

Tiodorović uvodi četvrtu i petu dozu vakcina

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da će krizni štab na sutrašnjoj sednici razmotriti i uvođenje četvrte i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com