Orban prvi put nagovestio mogućnost izlaska Mađarske iz Evropske unije

Mađarski premijer Viktor Orban nagovestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju, što je prvi put da je pomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban je rekao da EU vodi „sveti rat, džihad“ pod sloganom vladavine prava.

Istovremeno, Orban je svojim pristalicama u Budimpešti 12. februara poručio da EU treba da pokaže „toleranciju“ prema Mađarskoj. U suprotnom, rekao je Orban, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem, prenosi RSE.

Orban je u prošlosti više puta napadao, kako ih naziva, „birokrate u Briselu“, ali se uzdržavao od pretnje da će otići.

Govorio je samo nekoliko dana pre nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sedištem u Luksemburgu trebalo da donese odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodelu sredstava EU sa poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska podnele su žalbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. kojim bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsečene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU. ESP bi svoju odluku trebalo da donese 16. februara.

Organi EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je na čelu Mađarske od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava.

Orban je osudio optužbe, rekavši: „Za njih je vladavina prava sredstvo kojim žele da nas umese u nešto što liči na njih“.

Međutim, rekao je Orban, Mađarska je želela da zadrži EU na okupu „uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti“.

Zbog toga je Budimpešta u više navrata davala „ponude tolerancije“ Briselu, rekao je on.

Preporučujemo:  Nemci traže da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU

„Ne postoji drugo rešenje, samo tolerancija. Samo tako možemo da pronađemo zajednički put“, nastavio je Orban.

Oko 80 odsto Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku.

Orban se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na predstojećim izborima, a istraživanja javnog mnjenja predviđaju tesnu trku.

Radio Slobodna Evropa

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

ORBAN: „Sa Angelom Merkel danas ne bi imali rat u Ukrajini“

MAĐARSKI premijer Viktor Orban smatra da bi SAD i Rusija trebalo da pregovaraju o primirju u Ukrajini, ocenjuje da bi [Opširnije...]

Mađarska predlaže radikalne promene u EU: Neutralnost i potvrda hrišćanskih korena

Mađarski parlament usvojio je na današnjoj sednici rezoluciju po pitanju stava te zemlje o budućnosti Evropske unije, u kojoj se [Opširnije...]

MAĐARSKA: Oni žele rat i veruju da mogu da pobede Putina – Urazumite se, ugrožavate Evropu

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije. I to upozoravajući da [Opširnije...]

Orban: Srbija i Mađarska su bezbedne kad je reč o gasu i hrani

„Mi imamo 10 miliona ljudi, a ako dobro gazdujemo možemo nahraniti 20 miliona. Zato nam ne odgovara uvođenje sankcija Rusiji, [Opširnije...]

Preliminarni rezultati izbora u Mađarskoj: Orban i Fides osvojili četvrti uzastopni mandat

Mađarska vladajuća koalicija stranaka Fides i Hrišćansko-demokratske narodne partije pobednik je parlamentarnih izbora sa 58 odsto osvojenih glasova. To pokazuju [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com