OD PONOĆI JEFTINIJE GORIVO: Evo koliko sad koštaju dizel i benzin

Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena evro dizela i evro premijuma objavljena je u Službenom glasniku, a primenjuje se od subote.

Već od ponoći cena dizela je niža za otprilike pet dinara, a benzina za oko tri dinara.

Uredbom je definisano da maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i da se slobodno formiraju na tržištu, ali ima izvesnih nedoumica.

„Uredbom Vlade je određena maksimalno dozvoljena cena za Evrodizel i Evropremijum b95. Međutim pod ta dva naziva svrstavaju se sve vrste goriva uključujući i ona aditivirana tako da će nam ostati još vremena u narednim danima da sa ministarstvima i Vladom vidimo da li su i aditivirana goriva svrstana u tu cenu ili će cena tih goriva moći slobodno da se formira. U svakom slučaju goriva će biti na pumpama sasvim dovoljno, koliko bude potrebno“, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Uredba je ograničena na 30 dana.

„Ako rafinerijske cene, znači cene na veliko ne porastu u međuvremenu onda će biti sve manje i više kao što je bilo. Znači sadašnje cene koje su zamrznute, one su prilično na nivou da obezbeđuju benzinskim pumpama dovoljno razlike da pozitvno posluju“, napominje Nebojša Atanacković, vlasnik benzinske stanice.

Ako, međutim, cene na svetskoj berzi i u veleprodaji nastave da rastu, upućeni kažu da benziske pumpe mogu da dođu u situaciju da gorivo prodaju po ceni po kojoj ga i nabavljaju. U to jedno međutim spadaju i akcize.

„Kod nas je tu zahvatanje dizela oko 60 procenata, benzina mislim nešto više od 50 odsto, ali država se evo ovog puta nije odrekla tog svog, da kažemo, kolača“, ukazuje Jelica Putniković, urednica “Energija Balkana”.

Preporučujemo:  Sankcije Rusiji mogu dovesti do globalne energetske krize

Od zemalja u okruženju dizel je skuplji samo u Albaniji, a najeftiniji u Severnoj Makedoniji – dolar i 36 centi. Kada jer reč o benzinu, tu smo negde bliže sredini. Zbog toga i cveta benzinski turizam, posebno u pograničnim mestima.

Otkako je mađarska Vlada odredila maksimalne cene osnovnih vrsta goriva, stanovnici pograničnih naselja u Srbiji neretko svoje rezervoare pune u Mađarskoj. Maksimalna cena benzina od 95 oktana i dizela je 480 forinti što je oko 160 dinara. Tako da se na benzinu može uštedeti oko 10 dinara, a na dizelu čak i duplo, javlja dopisnik RTS-a iz Subotice.

Ostaje da se veliki proizvođači u okviru OPEK-a dogovore i da cenu sirove nafte vrate na prihvatljivi nivo jer visoke cene ni njima ne odgovaraju.

RTS

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!
Preporučujemo:  "Srpski vuk" sa Vol Strita:"SAD ČUVAJTE NOVAC, GODINU, DVE, OLUJA JE"

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *