Šiptari ukidaju granicu između Albanije i Kosova i Metohije sklapaju se u jednu administrativnu celinu

Nakon što parlamenti Albanije i takozvanog Kosova ratifikuju „Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja“, biće stvorena teritorijalno-administrativna celina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, prenosi Koha.

Rezidencijalni centri pograničnog područja definisani su Protokolom za implementaciju tog sporazuma, koji su potpisale vlade tzv. Kosova i Albanije 26. novembra prošle godine. Da bi se olakšao lokalni saobraćaj biće otvoreno osam novih prelaza, navodi prištinski list.

U izveštaju Vlade Albanije tamošnjem parlamentu navodi se da je sporazum u cilju olakšavanja lokalnog pograničnog saobraćaja pokrenut u okviru zajedničkih obaveza obe vlade, kako bi se pojednostavile procedure i mere u vezi sa režimom lokalnog pograničnog saobraćaja i dozvola za ovu namenu duž granice.

Ovaj sporazum ima za cilj da olakša kretanje stanovnika pograničnog područja, koji imaju pravo da borave u pograničnom području druge strane, pod uslovom da trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u roku od 180 dana.

Stanovnicima pograničnog područja biće dozvoljen prelazak kopnene granice po režimu lokalnog pograničnog saobraćaja, pod uslovom da poseduju važeći identifikacioni dokument; poseduju dozvolu za lokalni pogranični saobraćaj; ne podležu merama zabrane ulaska na teritoriju strana potpisnica ili koje ne predstavljaju pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Nakon ratifikacije sporazuma u ​​parlamentima Albanije i tzv. Kosova, biće stvorena teritorijalno-administrativna celina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, gde će građani sa obe strane koristiti iste usluge kako na Kosovu, tako i u Albaniji.

„Ima oko 300.000 stanovnika, koji će imati direktnu korist od ove olakšice. To znači da mogu slobodno pohađati školu od osnovne do srednje škole, u zavisnosti od lokacije obrazovnih institucija sa obe strane granice. Oni mogu da idu na posao sa obe strane granice, bez potrebe za bilo kakvim dokumentom, za bilo kakvu dozvolu, dakle uz potpuno slobodan promet“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Čuči.

Preporučujemo:  Da li je London opljačkao evropsko zlato?

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u prištini Dželjalj Svečlja ocenio je da će sporazum da da novi podsticaj privredi i lokalnim tržištima.

„Demarkacija granice je nemilosrdno podelila porodice, rodbinu, društva i kulturne prostore koji su vekovima živeli zajedno. Stanovnici će moći slobodno da se kreću uz posebnu dozvolu za prelazak u definisanim graničnim područjima duž cele granične linije između dve zemlje u unutrašnjosti do 30 kilometara sa svake strane. Privremeni granični prelazi biće otvoreni gde god se ukaže potreba. Ekonomija će se razvijati i lokalna tržišta će rasti. Studenti će imati lakši pristup obrazovanju preko granice. Privremeni granični prelazi biće otvoreni kad god bude potrebe za praznike, kulturne i sportske aktivnosti, ili vanredne situacije. Razvijaće se privreda i lokalna tržišta, kao i usluge između dve zemlje“, rekao je Svečlja, a preneo portal Kosovo onlajn.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

kurti
KURTI OPREMA OSMATRAČNICE IZNAD JARINJA: Šiptari se pripremaju za nasilno sprovođenje mera

KAKO se bliži 1. septembar, za kada su vlasti u Prištini najavile da počinje primena odluke o suspenziji srpskih dokumenata [Opširnije...]

Izraelski obaveštajac: Ko zataškava istinu o Jasenovcu i Kosovu

Kosovo je bila razbojnička pokrajina terorista od početka pedesetih godina prošlog veka, dok su Hrvati najviše štitili naciste i istrebljivali [Opširnije...]

„Ujedinjenje“ Albanaca i Hrvata – u mržnji prema Srbima /foto, video

Navijači skopskog Škupija, proalbanskog kluba i zagrebačkog Dinama su imali „zajedničku zabavu“ tokom utakmice njihovih klubova – skandiranje „Ubij Srbina“. [Opširnije...]

Iza usvajanja rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici, Tirana sprema još zloslutniju

Albanska rezolucija o Srebrenici, usvojena u parlamentu Albanije, otvara vrata za još jednu rezoluciju o navodnom „genocidu“ koji su počinili [Opširnije...]

„Do 30. septembra imaju vremena tri puta da razmisle“: Vučićeve poruke Zapadu i Prištini
Preporučujemo:  „Do 30. septembra imaju vremena tri puta da razmisle“: Vučićeve poruke Zapadu i Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com