Šiptari ukidaju granicu između Albanije i Kosova i Metohije sklapaju se u jednu administrativnu celinu

Nakon što parlamenti Albanije i takozvanog Kosova ratifikuju „Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja“, biće stvorena teritorijalno-administrativna celina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, prenosi Koha.

Rezidencijalni centri pograničnog područja definisani su Protokolom za implementaciju tog sporazuma, koji su potpisale vlade tzv. Kosova i Albanije 26. novembra prošle godine. Da bi se olakšao lokalni saobraćaj biće otvoreno osam novih prelaza, navodi prištinski list.

U izveštaju Vlade Albanije tamošnjem parlamentu navodi se da je sporazum u cilju olakšavanja lokalnog pograničnog saobraćaja pokrenut u okviru zajedničkih obaveza obe vlade, kako bi se pojednostavile procedure i mere u vezi sa režimom lokalnog pograničnog saobraćaja i dozvola za ovu namenu duž granice.

Ovaj sporazum ima za cilj da olakša kretanje stanovnika pograničnog područja, koji imaju pravo da borave u pograničnom području druge strane, pod uslovom da trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u roku od 180 dana.

Stanovnicima pograničnog područja biće dozvoljen prelazak kopnene granice po režimu lokalnog pograničnog saobraćaja, pod uslovom da poseduju važeći identifikacioni dokument; poseduju dozvolu za lokalni pogranični saobraćaj; ne podležu merama zabrane ulaska na teritoriju strana potpisnica ili koje ne predstavljaju pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Nakon ratifikacije sporazuma u ​​parlamentima Albanije i tzv. Kosova, biće stvorena teritorijalno-administrativna celina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, gde će građani sa obe strane koristiti iste usluge kako na Kosovu, tako i u Albaniji.

„Ima oko 300.000 stanovnika, koji će imati direktnu korist od ove olakšice. To znači da mogu slobodno pohađati školu od osnovne do srednje škole, u zavisnosti od lokacije obrazovnih institucija sa obe strane granice. Oni mogu da idu na posao sa obe strane granice, bez potrebe za bilo kakvim dokumentom, za bilo kakvu dozvolu, dakle uz potpuno slobodan promet“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Čuči.

Preporučujemo:  Oko pola miliona stanovnika "Kosova" otići će u zapadnu Evropu

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u prištini Dželjalj Svečlja ocenio je da će sporazum da da novi podsticaj privredi i lokalnim tržištima.

„Demarkacija granice je nemilosrdno podelila porodice, rodbinu, društva i kulturne prostore koji su vekovima živeli zajedno. Stanovnici će moći slobodno da se kreću uz posebnu dozvolu za prelazak u definisanim graničnim područjima duž cele granične linije između dve zemlje u unutrašnjosti do 30 kilometara sa svake strane. Privremeni granični prelazi biće otvoreni gde god se ukaže potreba. Ekonomija će se razvijati i lokalna tržišta će rasti. Studenti će imati lakši pristup obrazovanju preko granice. Privremeni granični prelazi biće otvoreni kad god bude potrebe za praznike, kulturne i sportske aktivnosti, ili vanredne situacije. Razvijaće se privreda i lokalna tržišta, kao i usluge između dve zemlje“, rekao je Svečlja, a preneo portal Kosovo onlajn.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *