Austrija ukida lokdaun za nevakcinisane

Austrija u ponedeljak ukida lokdaun za nevakcinisane, najavio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

„Omikroj soj nam je doneo promenu paradigme u odnosu na delta soj. Nadležna komisija detaljno prati sve brojeve infekcije i popunjenosti kapaciteta u bolnicama. Situacija u bolnicama je stabilna“, rekao je Nehamer na pres konferenciji.

Pošto je situacija stabilna vlada je odlučila da ukine lokdaun za nevakcinisane od ponedeljka, rekao je Nehamer.

„Neprestano analiziramo sve mere i njihovu svrsishodnost, uzimajući u obzir sve faktore. Situacija u bolnicama je stabilna, a infekcija se širi u skladu sa prognozama“, objasnio je kancelar.

On je, međutim, ukazao da je važno da se situacija i dalje obazrivo prati, a Austrija se orijentiše prema zemljama koje su, po epidemiološkom stanju, tri nedelje ispred nje.

„U Austriji se nalazimo na dobrom putu i možemo da ukinemo ovu najdrastičniju meru. Kada broj infekcija bude dalje rastao, u skladu sa prognozama, pratićemo posledice po zdravstveni sistem i kritučnu infrastrukturu, i ako situacija bude stabilna moćićemo da ukinemo i dalje ograničenja sloboda“, najavio je Nehamer.

Ostaje 2G pravilo
Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da je 11. decembra situacija na intenzivnoj nezi bila takva da je 700 od 2.000 raspoloživih kreveta bilo popunjeno, zbog čega je uveden lokdaun za nevakcinisane. Ta mera, uveren je, donela je do značajnog smanjenja popunjenosti intenzivne nege, na manje od 200 kreveta.

„Pošto smatramo da se lokdaun za nevakcinisane može opravdati samo preopterećenjem kapaciteta na intenzivnoj nezi, sada više nemamo potrebu za tom merom“, objasnio je on.

Mikštajn je ukazao da i dalje ostaju na snazi druge mere, kao što je „2G“ pavilo u trgovini, gastronomiji, kulturi i sportu, a to znači da ove oblasti mogu koristiti samo vakcinisani i izlečeni.

Preporučujemo:  Dom zdravlja Bajina Bašta: Pacijenti umiru dok osoblje pravi žurke u podrumu ispod kovid ambulante(Video)

Takođe, ostaje na snazi i aktuelni režim testiranja i obaveza nošenja maski svuda tamo gde nije moguće držati distancu od dva metara.

Najavio je da će novom uredbom biti rešeni i neki problemi u vezi Zelenog pasoša.

„Znamo da se buster doza treba primiti najranije četvrtog meseca od prijema druge doze, a bilo je problema da su je neki primili pre trog roka, pa im se to nije videlo u sertifikatu“, rekao je on.

Mikštajn je kazao da će od sada biti prihvatano da se buster primi posle 90 dana od prijema druge doze vakcine.

Takođe, skraćuje se rok važenja Zelenog pasoša za lica koja su primila dve doze, odnosno izlečeni sa jednom dozom na 180 dana, dok će sertifikati za one koji su primili tri doze vakcine, odnosno izlečeni sa dve doze, važiti i dalje devet meseci.

Za ulazak u Austriju, kako je doda, sertifikati će i dalje važiti devet meseci.

Mikštajn je kazao da prognoze ukazuju da će za 14 dana u Austriji biti dostignut vrhunac omikron talasa, i da će broj novozaraženih dalje rasti.

Od februara obavezna vakcinacija
Od 1. februara u Austriji je na snazi obavezna vakcinacija.

„Austrija početkom februara uvodi obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa za odrasle, uz pretnju visoke kazne“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer, navodeći da je svestan „osetljive“ prirode ovakve odluke, prve takve odluke u Evropi.

Vlada u Beču sredinom januara je usvojila revidiran plan za obaveznu vakcinaciju, koji se odnositi na sve starije od 18 godina, a ne od 14 godina, kao što je prvobitno planirano. Kancelar Nehamer rekao je da je postojala zabrinutost oko toga da se tinejdžeri kažnjavaju, te je zato napravljena izmena i obavezna vakcinacija se uvodi od 18 godina.

Preporučujemo:  Uzbuna: Skoro presušila treća najveća reka na svetu koja vodom snabdeva 400 miliona ljudi

Prema zakonu o obaveznoj vakcinaciji, nevakcinisani će moći da budu kažnjeni od 600 do 3.600 evra.

Delovi zakona mogu biti suspendovani uz odobrenje parlamentarnog odbora ako na primer budući sojevi virusa budu blaži, ili stručnjaci ocene da vakcinacija više nije put kojim dalje treba ići.

Vakcinacija postaje obavezna u sve većem broju zemalja za odredjene profesije, kategorije stanovništva ili neke aktivnosti. Ali obavezna antikovid vakcinacija za sve je i dalje izuzetak. Takva mera stupila je na snagu u Ekvadoru, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Indoneziji i Mikroneziji.

Inače, oko 65 odsto stanovnika Austrije je u potpunosti vakcinisano, što je jedna od najnižih stopa u Evropi.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Tanjug

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

KORONA VIRUS, TEORIJE ZAVERE I MISTICIZAM: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19

Korona virus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *