Austrija ukida lokdaun za nevakcinisane

Austrija u ponedeljak ukida lokdaun za nevakcinisane, najavio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

„Omikroj soj nam je doneo promenu paradigme u odnosu na delta soj. Nadležna komisija detaljno prati sve brojeve infekcije i popunjenosti kapaciteta u bolnicama. Situacija u bolnicama je stabilna“, rekao je Nehamer na pres konferenciji.

Pošto je situacija stabilna vlada je odlučila da ukine lokdaun za nevakcinisane od ponedeljka, rekao je Nehamer.

„Neprestano analiziramo sve mere i njihovu svrsishodnost, uzimajući u obzir sve faktore. Situacija u bolnicama je stabilna, a infekcija se širi u skladu sa prognozama“, objasnio je kancelar.

On je, međutim, ukazao da je važno da se situacija i dalje obazrivo prati, a Austrija se orijentiše prema zemljama koje su, po epidemiološkom stanju, tri nedelje ispred nje.

„U Austriji se nalazimo na dobrom putu i možemo da ukinemo ovu najdrastičniju meru. Kada broj infekcija bude dalje rastao, u skladu sa prognozama, pratićemo posledice po zdravstveni sistem i kritučnu infrastrukturu, i ako situacija bude stabilna moćićemo da ukinemo i dalje ograničenja sloboda“, najavio je Nehamer.

Ostaje 2G pravilo
Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da je 11. decembra situacija na intenzivnoj nezi bila takva da je 700 od 2.000 raspoloživih kreveta bilo popunjeno, zbog čega je uveden lokdaun za nevakcinisane. Ta mera, uveren je, donela je do značajnog smanjenja popunjenosti intenzivne nege, na manje od 200 kreveta.

„Pošto smatramo da se lokdaun za nevakcinisane može opravdati samo preopterećenjem kapaciteta na intenzivnoj nezi, sada više nemamo potrebu za tom merom“, objasnio je on.

Mikštajn je ukazao da i dalje ostaju na snazi druge mere, kao što je „2G“ pavilo u trgovini, gastronomiji, kulturi i sportu, a to znači da ove oblasti mogu koristiti samo vakcinisani i izlečeni.

Preporučujemo:  Ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Zaporožju!

Takođe, ostaje na snazi i aktuelni režim testiranja i obaveza nošenja maski svuda tamo gde nije moguće držati distancu od dva metara.

Najavio je da će novom uredbom biti rešeni i neki problemi u vezi Zelenog pasoša.

„Znamo da se buster doza treba primiti najranije četvrtog meseca od prijema druge doze, a bilo je problema da su je neki primili pre trog roka, pa im se to nije videlo u sertifikatu“, rekao je on.

Mikštajn je kazao da će od sada biti prihvatano da se buster primi posle 90 dana od prijema druge doze vakcine.

Takođe, skraćuje se rok važenja Zelenog pasoša za lica koja su primila dve doze, odnosno izlečeni sa jednom dozom na 180 dana, dok će sertifikati za one koji su primili tri doze vakcine, odnosno izlečeni sa dve doze, važiti i dalje devet meseci.

Za ulazak u Austriju, kako je doda, sertifikati će i dalje važiti devet meseci.

Mikštajn je kazao da prognoze ukazuju da će za 14 dana u Austriji biti dostignut vrhunac omikron talasa, i da će broj novozaraženih dalje rasti.

Od februara obavezna vakcinacija
Od 1. februara u Austriji je na snazi obavezna vakcinacija.

„Austrija početkom februara uvodi obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa za odrasle, uz pretnju visoke kazne“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer, navodeći da je svestan „osetljive“ prirode ovakve odluke, prve takve odluke u Evropi.

Vlada u Beču sredinom januara je usvojila revidiran plan za obaveznu vakcinaciju, koji se odnositi na sve starije od 18 godina, a ne od 14 godina, kao što je prvobitno planirano. Kancelar Nehamer rekao je da je postojala zabrinutost oko toga da se tinejdžeri kažnjavaju, te je zato napravljena izmena i obavezna vakcinacija se uvodi od 18 godina.

Preporučujemo:  Tesla automobili optuženi za rasnu segregaciju na radnom mestu

Prema zakonu o obaveznoj vakcinaciji, nevakcinisani će moći da budu kažnjeni od 600 do 3.600 evra.

Delovi zakona mogu biti suspendovani uz odobrenje parlamentarnog odbora ako na primer budući sojevi virusa budu blaži, ili stručnjaci ocene da vakcinacija više nije put kojim dalje treba ići.

Vakcinacija postaje obavezna u sve većem broju zemalja za odredjene profesije, kategorije stanovništva ili neke aktivnosti. Ali obavezna antikovid vakcinacija za sve je i dalje izuzetak. Takva mera stupila je na snagu u Ekvadoru, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Indoneziji i Mikroneziji.

Inače, oko 65 odsto stanovnika Austrije je u potpunosti vakcinisano, što je jedna od najnižih stopa u Evropi.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Tanjug

BONUS VIDEO:

Šekler: “Omikron je u potrazi za svakim nevakcinisanim u Srbiji”

Virusolog Milanko Šekler kaže da su moguće muticaje omikron soja koronavirusa i ka slabijim i ka ozbiljnijim oblicima, ali da [Opširnije...]

Grad Beograd kupuje više od milion komada zaštitnih maski

Grad Beograd planira kupovinu više od milion komada zaštitnih maski za lice i za ovu nabavku je izdvojio 7,7 miliona [Opširnije...]

Izmislili novi soj korone: Sad se neki kentaur soj širi Evropom

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas povodom širenja novog soja korone Kentaur, odnosno BA 2.75 koji je, kako je rekao [Opširnije...]

Tiodorović traži: „Primeniti meru nošenja maski u zatvorenom“

KORONA brojke i danas rastu, pa smo tako ovog utorka imali više od 1.300 novozaraženih, dok su preminula tri pacijenta. [Opširnije...]

U Izraelu 98% vakcinisanih a zarađeno novih 10.000 slučajeva

U Izraelu je zabeleženo više od 10.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana je 29.681 osoba, a pozitivnost testova je iznosila [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com