ŠVAJCARSKI LIST USTAO U ODBRANU SRBIJE! Narod heroja koji se žrtvovao za Evropu, svetu dao Teslu, a oklevetan kao nijedan drugi

Švajcarski magazin Veltvohe u najnovijem broju predstavio je Srbe kao herojski narod, koji se žrtvovao za Evropu, navodeći da gotovo nijedna druga evropska nacija u protekle tri decenije nije tako brutalno kritikovana u zapadnoj Evropi, kao što je Srbija.

U tekstu pod naslovom „Srbi narod heroja“, ovaj nedeljnik podseća da je istorijska nacija puna borbi i gubitaka, a Evropa toj spremnosti Srba na podnošenje žrtava ima mnogo toga da zahvali, objavile su Novosti prenoseći pisanje Tanjuga.

Ukazuje se da je za većinu komentatora srpski narod glavni uzrok poslednjih ratova na Balkanu, podsećajući da je austrijski nobelovac Peter Handke, kada je zatražio pravdu za Srbe, bio izložen pravom „cunamiju“ napada, pre svega u Nemačkoj i Francuskoj.

List navodi da mnogi Srbi s pravom imaju osećaj da nisu shvaćeni i da su ostavljeni na cedilu, a s tim u vezi navodi se da su Srbi već u Austrougarskoj monarhiji i nemačkom rajhu, pred Prvi svetski rat, bili prikazivani kao varvarski i gadan narod, kao narod „ubica kraljeva“.

Međutim, podseća list, mnogi Švajcarci su to videli drugačijim očima, pa se nabrajaju primeri – bolničarke Luize Probst, koja je tri meseca u Beogradu negovala ranjenike, a Srbe opisala kao narod koji se borio za slobodu, predusretljiv i veoma ljubazan, i profesora kriminalistike u Lozani Arčibalda Rajsa koji je na početku Prvog svetskog rata izveštavao o neopisivim ratnim zločinima austrougarskih trupa nad Srbima.

List ukazuje i da Srbi vekovima žive u ratnom okruženju, na prekretnici između zapada i istoka, pa se čak vraća na Boj na Kosovu, 1389.godine, i podseća na žaljenje istoričara Hajnriha Gelcera zbog tadašnjeg gubitka Srba, koje je okarakterisao kao „divan narod, najplemenitijim od svih Slovena“.

Preporučujemo:  RASEJANJE SE VRAĆA KUĆI: Sve više povratnika u Srbiju iz Kanade, Amerike i Australije

Podseća se i da se nijedna nacija nije duže od Srba borila protiv osmanske vladavine, iako je srpska država na 350 godina nestala sa geografskih karti, ali se zahvaljujući nepokolebljivom delovanju Srpske pravoslavne crkve, izraženoj privrženosti tradiciji i sećanjima na ranije herojske epohe Srbi nikada nisu pomirili sa okupacijom.

Podržavajući Austrijance, Ruse i druge u borbi protiv Turaka, Srbi su se iz sopstvene snage oslobodili, uz višestruke pobede nad Turcima, podseća list.

Takođe, osvrćući se na Drugi svetski rat, kada je Nemačka okupirala Srbiju 1941, ukazuje se da su Srbi „Užičkom Republikom“ ostvarili prvo oslobađanje jedne teritorije okupirane od strane nacista u Evropi, a srpski narod je sa 1,7 miliona žrtava, odnosno 10 odsto stanovništva, podneo najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji.

Pišući o ratovima tokom kraja 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije, Veltvohe navodi da su sve strane počinile zločine, i da je etničko nasilje posledica dugogodišnjih sporova, progona i zločina na tim prostorima.

List kritikuje to što su za zapad samo Srbi od početka bili agresori i ratnohuškači, te podvlači da je NATO bombardovanje srpskih gradova 1999. i dalje osporavano jer nije bilo mandata UN.

U tekstu se, pak, ističe da je Srbija sada već odavno parlamentarna demokratija, kojoj nisu potrebne lekcije od spolja, a Srbi, koji žive u zemlji i inostranstvu, važe za veoma vredne ljude, cenjene, pre svega u nauci.

– Nisu manje moderni i otvoreni od drugih, a mitovi o herojskoj prošlosti su u njihovim životima važni kao što su to i mitovi iz prošlosti za Švajcarce. Odavno su Srbi od heroja istorije postali heroji svakodnevnice – kaže se u tekstu.

Влада Велике Британије признала да докази да маске заустављају ширење вируса у школама „нису убедљиви“

Posebnu pažnju Veltvohe je poklonio Nikoli Tesli, za kojeg navodi da ne čudi što danas najveći broj automobila na električni pogon nosi njegovo ime.

Preporučujemo:  U Donjoj Gradini položeni venci jasenovačkim žrtvama

List podseća da je Tesla rođen u Hrvatskoj, tada delu Austrougarske, kao sin pravoslavnog sveštenika i da je on bio pripadnik srpske manjine, koji je puno značaja pridavao herojskim pesmama, pesmi i plesu, kao i slavama.

Magazin ističe da je svojim patentima Tesla dao veliki doprinos nauci.

– Možda je, ispred tenisera Novaka Đokovića, Tesla najveći sin moderne Srbije – podvlači Veltvohe.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Novosti

Srbi preuzeli tržište kokaina u Austriji

Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana, pre svega Srbi, preuzeli su prevlast nad tržištem kokaina u Austriji, tvrdi Daniel Lihteneger, šef [Opširnije...]

„Ujedinjenje“ Albanaca i Hrvata – u mržnji prema Srbima /foto, video

Navijači skopskog Škupija, proalbanskog kluba i zagrebačkog Dinama su imali „zajedničku zabavu“ tokom utakmice njihovih klubova – skandiranje „Ubij Srbina“. [Opširnije...]

KLIČKO IZVREĐAO SRBE: Kao što su se Albanci izborili protiv srpskog okupatora, tako ćemo mi protiv ruskog

GRADONAČELNIK Kijeva Vitalij Kličko koji je boravio u Davosu, u razgovoru za švajcarski list "Le Kanton 27" zahvalio je Albancima [Opširnije...]

„Srpskom narodu u Crnoj Gori preti nestajanje – tražimo zaštitu“: Otvoreno pismo predsedniku Srbije

Vodeće srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su otvoreno pismo predsedniku i premijerki Srbije [Opširnije...]

Šiptari pucali na Srbe na Gračaničkom jezeru

Marko Petković iz Lapljeg Sela rekao je danas da su juče na Gračaničkom jezeru kod Prištine dvojica Albanaca pucali na [Opširnije...]

One thought on “ŠVAJCARSKI LIST USTAO U ODBRANU SRBIJE! Narod heroja koji se žrtvovao za Evropu, svetu dao Teslu, a oklevetan kao nijedan drugi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com