KREĆE LOV NA SRPSKE OFICIRE Sarajevo preti pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su bili na proslavi Dana RS!

Bošnjački politički korpus, sa centralom u Sarajevu, izdao je naređenje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću da krene u pravosudni lov na srpske oficire iz Oružanih snaga BiH, a koji su bili u Banjaluci na proslavi Dana Republike Srpske. Podžić je ovo oberučke prihvatio i najavio pokretanje disciplinskih i krivičnih postupaka protiv srpski oficira i zamenika ministra odbrane Mirka Okolića.

On je izjavio da je već pokrenuo postupak protiv Okolića, te da je naredio da se to učini protiv svih srpskih kadrova u oružanim snagama koji su prisustvovali svečanosti u Banjaluci.

– Načelniku zajedničkog štaba OS BiH Senadu Mašoviću naredio sam da pokrene postupak protiv svog zamenika generala Kneževića, protiv generala Ilića, brigadira Jovića i Dunovića – naveo je Podžić.

Na svečanosti povodom 9. januara u Banjaluci su, osim Okolića, bili i zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH general-major Radovan Ilić, kao i tri brigadira, dva generala i komandira Šeste brigade u Banjaluci, te Milorad Krajšumović, komandant 3. Pešadijskog puka Republike Srpske i brigadir Zoran Dunović, zamenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.

Mirko Okolić kaže, za „Novosti“, da će Republika Srpska stati iza svojih oficira koji su bili na proslavi Dana Republike i da čeka da vidi kakvi će biti dalji potezi ministra Podžića:
– Srpska ne spori pripadnicima bošnjačkog naroda obeležavanje datuma koji su za njih bitni i za koje smatraju da treba da ih obeležavaju. Zato tražimo da ne spore ono što mi obeležavamo i slavimo. Od toga ne treba da prave problem.

Okolić je konstatovao da je očigledno nemoguće napraviti BiH uspešnijom dok se ne postigne dogovor oko spornih pitanja:

Preporučujemo:  Sve institucije Albanije pozvane da se mobilišu: Dajte podršku tzv. Kosovu

– Samo se dijalogom u BiH mogu rešavati stvari i donošenjem Zakona o praznicima koji nikada nije usvojen.

 

Pripadnici Oružanih snaga BiH ističu za „Novosti“ da su srpski kadrovi u vojsci izloženi svakodnevnim pritiscima i da im je u takvim uslovima postalo veoma teško da rade. O tome, kako kažu, ni oficiri neće da govore javno, jer bi rizikovali da budu izloženi novim disciplinskim postupcima.

– Došli smo u situaciju da ne možemo otvoreno da kažemo da smo Srbi. Postoji kontinuitet napada na srpske kadrove, ali su oni sad nešto intenzivniji. Očigledno je da tu postoji određena namera koja će dovesti do toga da Srbi masovno počnu da napuštaju Oružane snage BiH – kaže izvor „Novosti“.

Марија Захарова: Да ли то САД више не подржавају суверенитет тзв. Косова?

Dušanka Majkić, zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, kaže za „Novosti“ da su za Sarajevo prihvatljivi Srbi u Oružanim snagama BiH samo ako poštuju ono što traže Bošnjaci:

– Ako entiteti imaju pravo na praznike, logično je da srpski predstavnici iz institucija BiH budu za 9. januar na proslavi.

Majkićeva ističe da je progon srpskih oficira i predstavnika u Ministarstvu, koji organizuje Sarajevo, jasna poruka Republici Srpskoj i Srbima da treba da formiraju svoje ministarstvo odbrane BiH i Vojsku Srpske. Navodi i da je posebno zanimljivo kako Bošnjaci učešće na proslavi Dana RS nazivaju kršenjem zakona, i pita kako je moguće kršiti zakon o praznicima BiH koji uopšte ne postoji?!

STANO: ZNAJU NA KOGA MISLIMO
Portparol EU Peter Stano ponovio je u utorak da Unija „snažno osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku podela koja je korišćena 9. januara“, od strane, kako je rekao, zvaničnika RS i poručio da kriza u BiH mora da se rešava, a ne produbljuje potezima, ali i podrškom viđenom na proslavi Dana Srpske:

Preporučujemo:  Prof Srđan Perišić: Zapad rušeći Dodika, ruši Srpsku i vraća Srbe u položaj enklava! (VIDEO)

– Bili smo jasni kada je reč o negativnom uticaju takvog ponašanja i jasno smo stavili do znanja da žalimo to što smo videli da neki partneri iz regiona podržavaju takve korake i retoriku i ponašanje. Ti partneri, koji pružaju takvu podršku, znaju na koga mislimo i nema potrebe da ih imenujemo.

DODIK: OŽIVLJAVAJU PARAVOJSKU
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, za Srnu, da je RS dostojanstveno obeležila svoj dan, i dodao da su učešće uzele legalne i legitimne formacije i organizacije Srpske. Upitan da prokomentariše najavu muslimanske paravojne organizacije „Zelene beretke“, koja okuplja dobrovoljce s početka građanskog rata u BiH, da su se „zbog stanja u BiH i scena istih kao 1991. i 1992“ odlučili za prijem novih članova, Dodik je rekao:

– Za razliku od FBiH, u kojoj radikalni elementi pozivaju na revitalizaciju paravojnih jedinica iz prošlog rata, poput „Zelenih beretki“, Republika Srpska je svoj dan i svoje delovanje proslavila u slavu mira i postojanja Srpske, što nije suprotno ni Ustavu, ni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Новости

trivić
Jelena Trivić promašena strana investicija

Jelena Trivić je za sada promašena investicija, međutim nije kraj. Posle brojinih pokušaja opstrukcija i po konačnom završetku izbora u [Opširnije...]

Prof Srđan Perišić: Zapad rušeći Dodika, ruši Srpsku i vraća Srbe u položaj enklava! (VIDEO)

Gost emisije Vaseljenska bio je profesor geopolitike Srđan Perišić iz Republike Srpske. I posle mesec dana nakon što su završeni [Opširnije...]

CIK: Dodik u prednosti; obrađeno je 81,91 odsto biračkih mesta

Kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48,80 odsto, dok je kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić osvojila 212.452 glasa [Opširnije...]

Srbija i Republika Srpska u Bijeljini obeležavaju Dan srpskog jedinstva

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik — Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija, kojoj će [Opširnije...]

One thought on “KREĆE LOV NA SRPSKE OFICIRE Sarajevo preti pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su bili na proslavi Dana RS!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com