Mnogi bi se iznenadili kad bi znali šta su pričali zvaničnici Turske sa liderima BiH

Poseta ministra odbrane Turske Hulusija Akara Ministarstvu odbrane BiH izneverila je očekivanja mnogih koji su verovali da će ona biti potvrda podrške bošnjačkoj strani.

Kada bi imali stenogram razgovora, iznenadili bi se, kaže u razgovoru za Sputnjik Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane BiH.

Dolazak delegacije turskog Ministarstva odbrane u BiH po mišljenju mnogih, najpre bošnjačkih analitičara, trebalo je tumačiti kao jasnu poruku Ankare da čvrsto stoji iza stavova političkog Sarajeva. Kao nepobitan argument koji bi svedočio u prilog ovoj oceni poslužila je agenda posete i najavljeni susret sa predstavnicima Oružanih snaga BiH.
Međutim, sastanak Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane Republike Turske nije prošao u očekivanom tonu, a na iznenađenje mnogih, pa i predstavnika srpskog naroda, ministar Halusi Akar je pokazao razumevanje za probleme svih entiteta u BiH, pozivajući se na rešavanje konflikta dijalogom.

Demantovani bombastični naslovi u medijima

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić za Sputnjik kaže da mnogi ne bi bili srećni kada bi došli u posed stenograma razgovora koji se odvijao iza zatvorenih vrata Ministarstva odbrane BiH.
„Iznenađen sam razumevanjem situacije koje je pokazala turska delegacije, njihovom korektnošću i nivoom znanja koji ne poseduju mnogi pojedinci u BiH, a po prirodi svog posla bi morali. Ključna poruka je bila: Ljudi sedite i dogovorite se. Prijatno iznenađenje za mene je bila i poruka i stav turskog ministra da će poštovati svaki dogovor do kojeg mi dođemo, da svi narodi u BiH uživaju jednaka prava , i da pomoć Turske neće biti usmerena ka jednom, već svim narodima BiH. Iz svega mogu da izvučem zaključak da ministar odbrane Turske razume situaciju kod nas“.

Preporučujemo:  SLUŽEN POMEN U ŠARGOVCU: Preko pedeset osnovaca ubijeno na današnji dan 1942.

Podsetio na susret Dodik – Erdogan

Važno je, smatra Okolić, to što je turski ministar podsetio na razgovor srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Turske Redžepa Erdogana.

„Gospodin Akar je rekao da Turska razume situaciju u BiH i da je prilikom susreta sa Miloradom Dodikom, turski predsednik sa najvećom pažnjom slušao o situaciji u BiH, i pokazao veliko razumevanje. Smatram da je ovim dosta rekao i time demantovao sve one bombastične naslove u medijima koji su najavljivali ovu posetu. Zapravo, očekivanja mnogih su izneverena“.
Turska podrška Oružanim snagama BiH

Kada je reč o Oružanim snagama BiH, javnost je o stavu Turske izvestio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, podsećajući da dva ministarstva odbrane sarađuju od 2006. kad je potpisan prvi okvirni sporazum o saradnji.

“Svake godine se ti sporazumi ažuriraju i proširuju. Turska kao članica NATO-a i veliki prijatelj jako pomaže Bosni i Hercegovini u školovanju pripadnika Ministarstva odbrane na turskim vojnim akademijama. Trenutno imamo 89 pripadnika koji su tamo na školovanju”, kazao je Podžić, podsećajući na tursku pomoć modernizaciji Oružanih snaga BiH kao i ranije potpisanom sporazumu o vojnoj pomoći Turske BiH vredan 200 miliona turskih lira.

Na pitanje da li je na stolu sa predstavnicima Turske bila i tema formiranja vojske RS, Okolić kaže da je na zvaničnom sastanku bilo reči i o tome i da je turski ministar ponovio zvaničan stav da za njih postoje Oružane snage BiH koje su sastavljene od tri naroda, kao što je to sastavljeno i Ministarstvo odbrane BiH.
„Njihov stav je da ne bi trebalo formirati novu vojsku, već u duhu razgovora i tolerancije čuvati Oružane snage BiH. Upadljivo je da oni nisu pokazali naklonost ni prema jednoj strani i sva spektakularna nagađanja pala su u vodu. Turska je veoma oprezna zemlja, svesna svoje uloge u BiH, kao što je svesna i uloge EU i SAD“, kaže Okolić.

Preporučujemo:  LEVICA PRIZNALA PORAZ U ITALIJI: Orban čestitao Melonijevoj na pobedi - U ovim teškim vremenima trebaju nam prijatelji

Poziv na miran dijalog

Na konferenciji za medije, turski ministar je rekao da za BiH i narod BiH nije dobro da se govori o podelama, te da Turska narode u BiH doživljava kao jedan narod.
„Pratimo situaciju izbliza i pozivamo da sve strane reagiraju mirno, strpljivo i dijalogom. Predlažemo da se postojeći problemi reše mirnim putem i razgovorom”, naveo je Akar na konferenciji za medije u Sarajevu.

Како смо Белој Русији братски завели најцрње санкције

U delegaciji Republike Turske koja je prisustvovala sastanku u Ministarstvu odbrane BiH bio je i ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, a sastanku je pored članova ministarstva prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Ministar Turske je sa delegacijom jutros posetio Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu i položio cveće na mezar Alije Izetbegovića. Planiran je i sastanak sa članovima Predsedništva BiH, te poseta i LOT kući Turske vojne misije u Zenici, kao i turskim vojnicima u bazi „Butmir“ kod Sarajeva.

Nakon posete Bosni i Hercegovini Akar će otputovati u posetu Kosovu.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Sputnjik

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *