SAKRIVENA ISTINA – Norveški oficir: Da nismo otvorili paljbu na Albance, uništili bi Gračanicu

Knut Flovik Toresen, istoričar i norveški oficir koji je bio u misiji na Kosovu i Metohiji, izjavio je da je ponosan što je bio norveški oficir kada su 17. marta 2004. godine vojnici iz njegove zemlje sprečili Albance da prodru preko Čaglavice u Gračanicu i spale manastir.

Toresen je, prepričavajući detalje dešavanja martovskog pogroma, rekao da su bile dve čete norveških vojnika koje su branile selo Čaglavicu od 12.000 albanskih demonstranata, ističući da su norveški vojnici, za razliku od nekih vojnika iz drugih zemalja, obavili dobar posao za dva dana.

„Imali smo preko 20 norveških vojnika koji su bili ranjeni tih dana. Bili smo takođe prinuđeni da otvorimo paljbu prema albanskim demonstrantima gde su neki od njih izgubili život.

Situacija je bila, nažalost, neophodna da bi spasili i odbranili napad.

У ТЕНТ-у сваки дан нешто; и данас ПРОБЛЕМ!

Siguran sam da ih nismo zaustavili na Čaglavici, oni bi došli u Gračanicu i tamo uništili sveti manastir, kao što su uradili u mnogim drugim mestima na Kosovu“.

On je, u intervjuu za prištinsko „Jedinstvo“, naveo da misli da je većina norveških vojnika, koji su bili na Balkanu i ne samo na Kosovu, došla kući sa drugačijim stavom od onoga što je predstavljeno u medijima kod kuće.

Toresen je rekao da je na Kosovu kao norveški oficir bio 2001, 2003. i 2004. godine i da su tada Srbi živeli u strašnim uslovima.

„Deca koja su išla u školu morala su da imaju vojnu zaštitu. Stalno su se dešavali zločini nad Srbima. Izdvojio bih dva slučaja koja su ostavila dubok trag – ubistvo starijeg bračnog para Stolić u Obiliću i ubistvo srpske dece u Goraždevcu.

Preporučujemo:  Godišnjica pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004. godine

Bilo je i mnogo incidenata, a sve sa ciljem da se Srbi proteraju sa Kosova.

Mnogi događaji bili su prikriveni, a u zapadnom delu sveta Kosovo je predstavljeno kao uspešno obavljena misija“, ukazao je Toresen.

Završavajući angažman u vojnoj misiji, vratio se struci – istoriji, izučavajući zločine NDH i stradanje srpskih zarobljenika u nacističkim logorima u Norveškoj.

Piše knjige, drži tribine i okrugle stolove, a uskoro snima i film da bi dokazao istinu o stradanju Srba, navodi portal „Jedinstvo“.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Webtribune

Porušena srpska groblja i crkve su svedoci Kurtijevog „međureligijskog sklada“

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti naveo je na Fejsbuku, a povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti da "Kosovo ima izuzetno kulturno [Opširnije...]

NATO desant na Kosovu: Počela velika vojna vežba, učestvuje 24.000 vojnika

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, na kojoj će učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, [Opširnije...]

Vučić: Plan za KiM prihvatile sve članice EU, ako ne budemo sarađivali prekidaju se evrointegracije i povlače investicije

Plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-nemački, već mnogo više od toga, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić [Opširnije...]

jovanović
Jovanović: Vučić da obavesti građane o sadržini francusko-nemačkog plana

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građane hitno obavesti o sadržini [Opširnije...]

kfor, kosovska policija, tablicama
Novi problemi sa KM tablicama na Jarinju, Kurti ne poštuje svoj deo dogovora

Albanska separatistička policija zaustavila je danas na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak više vozila sa KM tablicama, kojima je registracija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com