Mislima napisao poruku na društvenim mrežama preko implanta u mozgu – VIDEO

Filip Okif (62), Australijanac koji pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), koji ne može da pomera ruke, napisao je poruku na društvenoj mreži Tviter svojim mislima, preko implanta u mozgu.

Njegova poruka pojavila se na Tviter nalogu Tomasa Okslija, neurohirurga i direktora kompanije „Sinhron“, koja je izumela tehnologiju stentroda, moždanog implanta koji omogućava pacijentima da kontrolišu digitalne uređaje svojim mislima bežičnim putem.

„Kada sam prvi put čuo za ovu tehnologiju, znao sam kakvu mi nezavisnost od drugih može doneti. Njeno korišćenje je kao da učite da vozite bicikl, potrebno je malo vežbe, ali kada je savladate, postane veoma prirodna.

Вучић: Пројекат Јадар неће бити повучен

Sada samo pomislim gde želim da kliknem na računaru i mogu da pišem mejlove, plaćam, kupujem, pišem poruke na Tviteru“, rekao je Okif.

Ovaj Australijanac uz pomoć nove tehnologije komunicira sa porodicom i kolegama. Implant mu je ugrađen u aprilu 2020. godine, pošto je patio od progresivne paralize uzrokovane ALS-om.

Tomas Oksli kaže da nova tehnologija daje nadu i slobodu ljudima koji su izgubili funkcionalnu nezavisnost zbog paralize.

On najavljuje dalje usavršavanje ovog moždanog računara, a naučna studija biće sprovedena u SAD sledeće godine, piše Sputnjik internešnel.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Ko je Milevi Marić UKRAO Nobela? Ajnštajnovo PISMO otkrilo najveću tajnu

Na današnji dan, 19. decembra 1875. godine rođena je Mileva Marić Ajnštajn, srpska matematičarka, prva žena Alberta Ajnštajna, jednog od [Opširnije...]

U Srbiju za pet meseci stiže 5G mreža!

Predstavnik RATEL-a Dragoljub Stefanović kaže da će do aukcije za 5G mrežu u Srbiji biti potrebno još nekih devet meseci, [Opširnije...]

CRNE SLUTNJE NAUČNIKA: Klimatske promene pokreću nove migracije sa Bliskog istoka

Globalno zagrevanje posebno će pogoditi Bliski istok i severnu Afriku i pokrenuti nove talase izbeglica, smatra nemački klimatski naučnik Jos [Opširnije...]

NASA zaposlila SVEŠTENIKE: Spremaju nas za najvažniji trenutak u istoriji

Kako se napori čovečanstva da sazna više o svemiru zahuktavaju, tako nasa povlači inovativne poteze. Ovog puta Nacionalna vazduhoplovna i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *