Krčmari, šoferi i poltroni vode javna preduzeća – zato se i raspadaju

Partijska knjižica i bliskost vladajućoj stranci i dalje je ključni kriterijum za direktorske funkcije u državnim preduzećima. Upravo zato se neretko dešava da na te pozicije dolaze nestručni i stranački kadrovi. A kakve su posledice toga, najbolje se nedavno videlo na primeru EPS-a, koji zapošljava 30.000 ljudi, a koji vodi Milorad Grčić, poznat i kao dugogodišnji vlasnik pečenjare.

U Srbiji se direktori gotovo i ne biraju na javnim konkursima, na kojima kandidati moraju da ispune stroge zakonske uslove, pa su veliki sistemi u rukama kadrova koji su do fotelja stigli preko stranačke knjižice. To je slučaj sa Miloradom Grčićem, koji se nalazi na čelu Elektroprivrede Srbije, a u koga sada upire prstom čak i Aleksandar Vučić, kriveći ga za probleme u energetskom sektoru.

Grčić je na čelu EPS-a od 2016. i bar četiri godine direktorsku funkciju obavlja nezakonito. Iako u v. d. statusu kao direktor može da bude najduže godinu dana, on je na toj poziciji “privremeno” već pet godina. Takođe, na tu poziciju nije izabran na konkursu.

Neverovatno je kako se Grčić uopšte domogao funkcije direktora najvećeg javnog preduzeća u Srbiji. Prema njegovim rečima, završio je Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici, a prethodno je tokom devedesetih godina bio upisan na “jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu”, koji je, kako je rekao, morao da zapostavi zbog rata i sankcija.

Kažu da se ostvario u svetu ugostiteljstva, te da je bio vlasnik kafića i pečenjare “Fantazi”. Sa takvim “energetskim” iskustvom (bar koliko je poznato) nakon promene vlasti postaje direktor Rudarskog basena Kolubara, gde se zadržava nepune četiri godine. Nakon toga dolazi na čelo EPS-a.

Preporučujemo:  Zloupotrebili poverenje države i prodali robne rezerve: Na papiru skladišta puna, a inspektori zatekli prazne silose

Od Jorgovankinog vozača do PTT
Vrtoglavi politički uspon dogodio se još jednom naprednjaku – Zoranu Đorđeviću, koji je, prema pisanju medija, svojevremeno bio stranački vozač Jorgovanke Tabaković. Promenom vlasti, 2012, prvo je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, potom je izabran za ministra odbrane, da bi se na kraju našao i na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Прогон хришћана у Кини: казнили хришћанина са 25.000 долара због празновање Божића

U martu ove godine postavljen je za novog v. d. direktora „Pošte Srbije“.

Šta je to što ga je kvalifikovalo za sve oblasti, od odbrane, preko radnog prava do poštanskih poslova, nije jasno.

U svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka, ali i počasni doktor nauka na jednom od univerziteta u Moskvi.

Fabrike oružja predvode naprednjaci
I neke od najvećih domaćih državnih izvoznika i proizvođača oružja predvode funkcioneri SNS. Pojedini su na te funkcije došli a da nikakvog dodira sa tim sektorom nisu imali. Jedan od njih je Jugoslav Petković, koji se već devet godina nalazi na čelu kompanije „Jugoimport SDPR“.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navedeno je da je završio Pravni fakultet i Visoku školu za poslovnu еkonomiju i prеduzеtništvo. Piše i da je “obavljao poslove” u Dirеkciji za građеvinsko zеmljištе i izgradnju Bеograda, da je bio pomoćnik menadžera Opštine Zemun, kao i da je bio na poziciji načelnika te opštine.

Direktorske funkcije u čak dve fabrike oružja domogao se takođe naprednjak Mladen Petković. Prvo je 2014. postavljen za direktora “Krušika” i na toj poziciji proveo je četiri godine. Na njoj je bio i kada je, prema navodima uzbunjivača Aleksandra Obradovića, firma GIM, u kojoj je pravni savetnik bio Branko Stefanović, od “Krušika” kupovala oružje po povlašćenim cenama.

Preporučujemo:  Kupujte samo uknjižene stanove

Rad u toj fabrici bio je samo početak, jer je 2018. postavljen za direktora fabrike „Zastava oružje“ i na toj poziciji se nalazi i danas.

Novinarka Pinka na čelu Državne lutrije Srbije
Nejasno je i kako se i sa kojim kvalifikacijama Simonida Kažić, nekadašnja novinarka Pinka, našla na funkciji direktorke Državne lutrije Srbije. Završila je Pravno-birotehničku školu, upisala Pravni fakultet, ali je od njega odustala.

Funkciju direktorke obavlja nezakonito već četiri godine, budući da je i ona “probila” zakonom dozvoljen rok od godinu dana u v. d. stanju.

Taj rok je prekoračio i Aleksandar Antić, v. d. direktora preduzeća “Koridori Srbije”, koje se bavi izgradnjom auto-puteva. Iako je bio ministar saobraćaja i energetike, poslanik, kao i predsednik Skupštine grada Beograda, ni on nema kavlifikacije za posao koji trenutno obavlja. Po zanimaju je diplomirani ekonomista.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Нова.рс

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

Preporučujemo:  Mihajlovićeva: Za uvoz struje i gasa potrošeno 1,5 milijardi evra
DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *