CRNE SLUTNJE NAUČNIKA: Klimatske promene pokreću nove migracije sa Bliskog istoka

Globalno zagrevanje posebno će pogoditi Bliski istok i severnu Afriku i pokrenuti nove talase izbeglica, smatra nemački klimatski naučnik Jos Lelieveld.

Ova oblast postala je žarište klimatskih promena i zagreva se mnogo brže od ostalih područja, rekao je za dpa direktor Instituta za hemiju Maks Plank u Majncu.

Vreli talasi koji traju nedeljama, sa temperaturama do 56 stepeni Celzijusa ili čak i preko 60 stepeni u gradobima, mogli bi u drugoj polovini ovoga veka da mnoga područja učine nemogućim za život, rekao je on. „Čak ni kamile ne mogu da prežive na takvoj vrućini“, rekao je Lelieveld.

Toplotni talasi u kombinaciji s drugim činiocima kao što je snažan rast stanovništva takođe bi povećali pritisak stanovništva na migraciju, prenosi Hina.

Lelieveld kaže da bi, ako se globalno zagrevanje ne zaustavi, prosečna temperatura u regionu mogla da poraste za šest stepeni leti.

 

Вучићева узданица: Јелена Триван месечно на два места прима скоро 7.000 евра

“Ovo je scenario katastrofe, ali ne i nemogući scenario“, upozorio je on.

Prosečna temperatura tamo je već porasla za gotovo 2 stepena od 1980. godine, dodao je.

Na klimatskoj konferenciji zemlje su se obavezale da će pokušati da zaustave globalno zagrevanje.

Naučnici navode da će porast temperature naročito pogoditi zalivske zemlje, ali da bi posledice mogle da ostale i druge oblasti.

Liban, Sirija, Irak i Izrael, ali i Egipat, u budućnosti će patiti od veće suše, rekao je Lelieveld i dodao da se pustinje šire.

Delovi Sirije i Iraka ove godine su dožijeli jaku sušu, što je dovelo do pada roda i porasta cena hrane.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Po inovacijama naši naučnici iznad evropskog proseka

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu (European Innovation Scoreboard – EIS), rast performansi koje je Republika [Opširnije...]

Stvoren veštački embrion: Naučnici traže novi pristup trudnoći, ali i gajenju sintetičkih organa

Sintetički embrion, napravljen bez spermatozoida ili jajnih ćelija, mogao bi da dovede do novih procedura u rešavanju problema dobijanja potomstva, [Opširnije...]

Otkrivena ogromna podzemna vatrena reka koja „hrani“ vulkane širom sveta

Ogromna podzemna reka lave, nalik na razgranato stablo drveta, koji "hrani" mnoge vulkane na Zemlji, mapirana je zahvaljujući međunarodnom timu [Opširnije...]

Nikle biljke u zemlji sa Meseca

Naučnici su prvi put uzgojili biljke u zemlji sa Meseca, odnosno uzorcima tla prikupljenim tokom misija NASA-e 1969. i 1972. [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com